0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Melyik faj legyen az év hala 2017-ben?

A Magyar Haltani Társaság folytatva a hagyományokat, a 2017-es évre is meghirdeti AZ ÉV HALA választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt javasoltunk, közülük a nyertes természetesen az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2016. december 31-ig. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. A fajok jellegzetességeiről, természeti értékéről, élőhelyi igényeiről és elterjedéséről a képekre kattintva tájékozódhatunk, ill. rövid bemutatásukat a képek alatt olvashatjuk. A szavazógombok segítségével a következő 3 faj közül lehet választani:


1. Paduc (Chondrostoma nasus)



2. Halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi)



3. Harcsa (Silurus glanis)


A jelölés indokai:

PADUC (Chondrostoma nasus): Ennek az áramvonalas testű, szép piros úszókkal ékes halfajnak jellegzetessége az alsó állású, haránt irányú hasíték formájú szájnyílás, s a szarulemezzel borított ajkak, amelyek közül az alsó véső alakú, kiválóan alkalmas a víz alatti köveket, szikladarabokat borító moszatbevonat lelegelésére. A nagyobb vízfolyások hegylábi, dombvidéki szakaszán, a róla elnevezett paduczónában tömegesen fordul elő, de kisebb számban megtalálható a folyók alsóbb szakaszán is, az oxigénben gazdag áramlásos szakaszokon. Kiváló sporthal, a sporthorgászok kedvelt zsákmánya. Állományát a vízszennyezés és a vízügyi beavatkozások veszélyeztetik.

HALVÁNYFOLTÚ KÜLLŐ (Romanogobio vladykovi): Ez az apró termetű, 10-12 cm maximális hosszúságot elérő fenéklakó halacska csak a Duna vízrendszerében fordul elő, tehát endemikus halfajunk, ezért védelmet érdemel. Alsó állású szája szögletében egy-egy bajuszszál található. Oldalán kékes foltsor húzódik, de úszói csak kevéssé foltosak. Gyakori halfaj, a kisebb-nagyobb folyóvizek lassú folyású szakaszait kedveli, de állóvízi populációi is ismeretesek. Számos nagyobb méretű halunk étlapján szerepel, apró termete miatt viszont emberi fogyasztásra nem kerül, bár húsa ízletes.

HARCSA (Silurus glanis): Csupasz testű, barnán vagy szürkén márványozott halfaj. Szemei aprók, felső állkapcsán két hosszú, az alsón négy rövidebb bajuszszálat visel. Szája hatalmasra tátható, állkapcsain sűrű kefefogazat segíti a zsákmány megragadását. Hátúszója nagyon rövid, farokalatti úszója viszont rendkívül hosszú. A hazai halfauna legnagyobbra növő tagja, hossza a 2 métert, tömege a 100 kilogrammot is meghaladhatja, így nem csoda, ha zsákmányul ejtése minden sporthorgász vágyálma. A nagyobb folyók és tavak lakója, különösen a változatos, jó búvóhelyeket kínáló szakaszokat kedveli. Jól viseli a felmelegedést és a viszonylagos oxigénhiányt, így ellenállhat a klímaváltozás várható hatásainak.
Szavazás: http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php
Forrás: haltanitarsasag.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk