0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Tavaszi peca - Cserkelő horgászat az eperfák árnyékában



A nyár első fele számomra minden évben a cserkelő horgászaté. A hirtelen jött felmelegedés hatására az eperfák nagy mennyiségű magas tápértékű gyümölcsöt potyogtatnak. A vadvilág számára ez könnyedén megszerezhető hosszan tartó táplálékot biztosít. A fákat minden irányból ellepi a környéken élő állatok sokasága. A még fán lévő gyümölcsöt a madarak, mókusok, pelék, a talajra hulló epret az őzek, vaddisznók, sünök, rókák dézsmálják. De biztosíthatok mindenkit, hogy víz fölé hajló ágakról lehulló termés se megy kárba.


Cserkelő horgászat kellékei.


A vízpartra érkezve rettenetes hőség fogadott. Az általam horgászott víz partján a korábbi évek tapasztalata alapján 7 vízfölé hajló eperfát ismerek, de ezek meghorgászásához a teljes holtágat körül kell sétálni. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe. A teljes menet felszerelésem így egy rövid 3 méteres C.O.M bot felszerelve, egy Travel merítőháló és egy XLNT pontymatrac. A matrac kis első zsebébe a végszerelékhez szükséges kellékek, mellé egy marék epret szedek csaliként. Egy keményfalú dobozba gyűjtöm, vigyázva arra nehogy megsérüljön, mert akkor romlik a lebegő képessége. A nagyméretű félig érett szemeket keresem, mert ezek lebegnek a legjobban. A holtág partján sétálva kivétel nélkül minden horgász, akivel találkoztam nagy kapástalanságról számolt be. „Ebben a hőségben nem esznek a halak…”



Szerelék

Egészen közelről, a vízfölé hajló ágak között kell a rövid bottal nagyon pontosan a kiválasztott hal orra elé dobni a csalit a lehető legkisebb feltűnés nélkül. A felszerelésem egyszerűségében rejlik az ereje; lelke a borotva éles horog. Nem egyszerű megtalálni azt a tűt, ami megfelelő az efféle horgászathoz, mivel az eperszemeknek meglehetősen rossz a felhajtó ereje. A legfontosabb paraméter az a méret-súly arány. Én személy szerint azt vallom, hogy nem az áhított hal mérete határozza meg, hogy mekkora horgot használjunk. Mindig a felkínált csalétekhez mérten kell megválasztani a horgot.



A PROLOGIC extrakönnyű XC sorozatából választottam, egy matt felületkezeléssel ellátott magas széntartalmú japán acélt. Az XC5 formája megfelelő a vízfelszíni horgászathoz és a 8as méretű horga pont olyan nehézségű, hogy az egy szem epret lassan felúszó csaliként a vízfelszínen tartja. A horgot egy méter hosszú 22 librás 100% fluorcarbon előkére kötöm. Ez teljes mértékben láthatatlan a vízfelszínen. Az előke kopásállósága megóv a halvesztéstől, ha esetleg a partszéli akadók közé vezetne a megakasztott hal első kirohanása.


Ha a gyűrűbe akasztom a horgot könnyebb széthúzni a szilikont csalizáskor.


Ezt a különleges D-RIGet csak egyszerűen összekötöm a főzsinórral és kész is a szerelék. Nagyon fontos a főzsinór minősége. Egy vékony (26) kerámia bevonatos távdobó zsinórt választottam, mert a felcsalizott előke súlyán kívül nincs más a felszerelésen és ez könnyedén gurul le az orsó dobjáról. Az Interceptor LD megfelelően lágy ahhoz, hogy ne vegye fel az orsó formáját. Egy keményebb zsinór spirális rugóformát ölt és a lepottyanó csalit visszahúzza lassan a spicc felé. A csali elveszti természetes mozgását és a rutinosabb versenyzők azonnal elkerülik.


Pontyok és amurok versengenek az édes falatokért.


Hely

Az eperfa közelébe érve mindig megállok egy pillanatra és kifújom magam. Az utolsó méterekben lélegzetem visszafojtva közelítem meg a halaktól hemzsegő lombaljat. Nagyon fontos a tájba simuló öltözék, mert a tiszta vízből a felszínen várakozó halak másképpen könnyedén észrevesznek.


A polarizált napszemüvegek kiszűrik a vízfelszíni tükröződést így egyszerűbb a hal kiválasztása.


Egy rossz mozdulat és azonnal szétugrik a halraj és a rutinosabbja órákon keresztül vissza sem tér. A fa alá óvakodva kezdem figyelni milyen halak dézsmálják a lehulló csemegét. Az itt tartózkodó halak megfeszített íjként várják a bepottyanó gyümölcsöt, így nagyon pontosan kell dobnunk az áhított hal elé, hogy elkerüljük a nemkívánatos fehérhalak támadását. Hiszen egyetlen egy esélyünk van.


Nem egyszerű a felvert szúnyogok között


Akció

Az első fánál rengeteg balin és jász keszeg fogadott. A földről felszedve pár eperszemet közéjük dobáltam hátha valami nagyobb halnak is felkeltem az érdeklődését, ami a középívbe rejtőzve várja az égből pottyant csemegét. Rövid időn belül meg is pillantottam az első bajszos szájat a vízfelszínen. Ezek a pontyok egy érkező madárcsapatot várnak, amik nagyobb mennyiségű gyümölcsöt vernek le és csak ekkor lépnek akcióba. A fát óvatosan megrázva ezt a jelenséget szimuláltam így a felszínre tört egy 5-6 pontyból álló csapat és elkezdett táplálkozni. A közéjük pottyantott kakukktojást gondolkodás nélkül felszippantotta az egyikük. Egy kisseb testű pontyot már el is zsákoltam. Jöhet a következő… A következő fánál ugyanez a szituáció fogadott. Az eljárás hasonló és a következő zsákba is egy hasonló versenyző került. Az árnyékos oldalt általában pontyok fosztogatják. A túloldalra érve az első fánál már egy amurcsapat fürdőzött a napfényben.


Amurcsapat sziesztázik a fa alatt.


Teljesen gátlástalanul feküdtek a vízfelszínen, minden apró halat elverve. Mélyen a lombkorona alatt egy feltűnően nagy példány lebzselt. Első ránézésre is kétszer akkora volt, mint többi társa. Pár perc múlva felém fordult és lassan elindult az irányomba. Ilyenkor nincs vesztegetni való idő! Már pöccintettem is elé a csalit. Ekkor egy pillanatra elmerült és jött is fel a hatalmas száj. A felszínen úszó zsinór elkezdett megfeszülni. A határozott bevágásra, első lendületre 30 méter zsinór füstölt le a MAX4 terepszínű orsó dobjáról. Siker! Becserkésztem végre egy szebb példányt. 20-25 perc fárasztás után matracra is került egy meglehetősen testes amurvezér. Az aprócska horog szépen porcosan akadt a hatalmas szájban.A napsütötte oldalon még egy kisebb amurt, egy balint és egy termetes karika keszeget tudtam fogni másfél órás horgászatom alatt.




Vannak időszakok az évben mikor természetes eredetű vizeinken felesleges felvenni a versenyt a helyi táplálékokkal. Érdemes nyitott szemmel sétálni vízpartjainkon. Minden időszaknak meg van a maga slágere (szúnyoglárva, kagylódöglés, gyümölcsérés, rovarrajzás, csiga, rák…) Ha ezeket a környezeti viszonyokat javunkra tudjuk fordítani, sokkal többször lehetünk sikeresek, mint ha csak a szerencsére bízzuk magunkat!

Írta és fényképezte: SZÉLES KRISTÓF

Forrás: prologic.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk