0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

8 + 1 tipp a tökéletes etetőanyag keveréséhez

A jó minőségű, megfelelő ízvilágú csalikeverék döntő jelentőségű a horgászat sikere szempontjából. Kevesen tudják azonban, hogy a csalogató keverék előkészítése ugyanilyen fontos. A megfelelő csalogató keverék elkészítése valamivel körülményesebb, ugyanakkor, aki rászánja az időt és energiát, az gazdagabb fogásban reménykedhet, mint az, aki ezt kényelemből megspórolja. A versenyhorgászok tudják, hogy a megfelelő csalogató anyagon és annak előkészítésén sokszor múlik a győzelem. Ne szégyelljünk tanulni a profiktól! Az alább felsorolt pár trükkel biztosan több halat fogunk majd!




Az őszi pecának és a hűlő víznek megfelelően hidegvízi etetőanyagot kevertem be.


Keverés közben érdemes hozzáadni a vizet. Ha folyamatos keverés közben lassan öntjük a vizet az csalogató anyaghoz, akkor sokkal kevésbé lesz hajlamos a csomósodásra, könnyebb lesz bánni vele, és sokkal jobban oldódik a mederfenéken. A hozzáadott víz mennyisége nagyon fontos a tökéletes állag elérése érdekében, de ugyanilyen fontos, hogy ezt a vizet megfelelően eloszlassuk az csalikeverék.


A kukoricát csak a legvégén adom hozzá, mikor már tökéletes az etető állaga.


Több lépcsőben nedvesítsd. Ha semmi más szabályt nem tart be az ember, ezt mindenképpen érdemes. A legtöbb csalogató anyag tartalmaz nagyobb szemcséket, melyeknek időre van szüksége, hogy felvegyék a vizet. Előfordulhat, hogy túlnedvesítjük az etetőnket, ha rögtön hozzáadjuk az összes folyadékot, ezért mindig érdemes 10-15 percet várni két nedvesítés között, hogy optimális legyen a keverék tapadása. Ha közepes nyomásra összeálló, de a tenyerünkben szétmorzsolható állagot kapunk, akkor jól dolgoztunk és biztosak lehetünk benne, hogy az etetőanyag a mederfenéken is szépen fog bontani.


Nagy vödörben könnyebb dolgozni.


Törd át szitán. A törőszita használata jelentősen növeli az csalogató anyag fogósságát. Segítségével tökéletes állagú keveréket kapunk, ami a vízfenéken remekül bont. Az egy gombócban maradó, csirizesre kevert csalogató anyag úgy viselkedik a vízben, mint egy krumpli. Egyedül a közvetlen közelébe úszó uszonyosok figyelmét hívja fel a csalira. Ezzel szemben a jól bontó etető szemcséi és aromái messze sodródnak, ezáltal nagyobb területről gyűjtik össze a halakat. A megnedvesített keverékünk szitán való áttörésével jelentősen növeljük fogási esélyeinket. Nem véletlenül tanácsolták ezt a professzionális versenyzők! Ráadásul mindössze pár percet vesz igénybe.


Folyamatosan adagolva a vizet sokkal könnyebb elosztani azt a keverékben, Nem kell majd annyit küzdeni a rostával.


Használd a tó/folyó saját vizét. A csapvíz klórtartalma miatt más ízű, így kevésbé lesz attraktív az ezzel bekevert csalogató anyag a halak számára. Ez akkor jelent problémát, ha szeretnénk előző nap este elkészíteni az etetőt. A vízparton eltöltött időt mindenki szeretné horgászattal tölteni kevergetés, pihentetés, újranedvesítés, szitán való áttörés helyett. Viszont a legjobb csalikeveréket is elronthatjuk, a nem megfelelő víz használatával. Ha semmiképp sem tudjuk a tó vizét használni és mindenképpen szeretnénk előre keverni az etetőt, akkor hagyjuk állni a csapvizet egy-két órát szabad levegőn. Így a legtöbb klór kipárolog belőle és jobban használhatóvá válik. Legalábbis nem riasztja a halakat annyira.


A friss keverék még messze van a tökéletestől!


Ha a halak a fenéken táplálkoznak, az etetőt előző nap keverd be. Meder közelben dolgozó csalogató anyagot készíteni úgy lehet, ha a szemcséknek több időt hagyunk, hogy felvegyék a hozzáadott nedvességet. Mondjuk egy éjszakát. A frissen készített keverék kevésbé nedvesedik át, több lebegő szemcsét fog tartalmazni, mint ami állhatott néhány órát a peca előtt. A frissen kevert etetőanyag amúgy nagyon jól használható abban az esetben, ha vízközt és fenéken is szeretnénk csalogatni a halakat, például keszegeket. A leginkább mederfenéken táplálkozó halakat - amilyen a ponty is - jobban megfoghatók olyan etetővel, ami közvetlenül a mederfenék felett terjed szét a nehezebb szemcsék miatt.


Jöhet a rostálás.


A maradék csalogató anyagot fagyasztva tarthatod el a legtovább. Sokáig problémát okozott, hogy mit lehet kezdeni a bekevert, de a horgászat végén megmaradt csalikeverékkel. Néhány dolgot kipróbáltam az évek folyamán, közülük a fagyasztás vált be a legjobban. A feleségem ugyan nem repesett az örömtől, de azért megengedte, hogy jól zárható zacskóban berakjam a fagyasztóba a megmaradt etetőt. Nem penészedik és meg sem savanyodik. A módszer előnye, hogy kiolvasztáskor egy már megnedvesített etetőt kapunk, ami rögön használható a tóparton. Hosszú hónapokig persze így sem érdemes tartogatni, de néhány hétig remekül felhasználható marad az csalogató anyagunk.


Először visszaöntöm az edénybe, onnan fogom adagolni.


Nagyobb mélységek meghorgászásához keverd nedvesebbre az etetőt. A nedvesebb etetőanyag nehezebben bomlik a fenéken, ugyanakkor a nagy nyomás elősegíti az oldódást. Öt méteresnél mélyebb vizeken érdemes plusz vizet hozzáadni a keverékhez. A tapadósabb keverék biztosabban leér egyben a fenékre, ahol a nagyobb nyomás elintézi a többit és szépen szétbontja az csalogató anyagot. Ez nem jelenti azt, hogy csirizt kell keverni, csupán egy kevés plusz víz hozzáadásáról van szó. A túlvizezett etetőanyag ilyenkor sem jó.


Mindig csak egy kicsit teszek a törőszitára, régebben - mikor még gyorsan akartam végezni vele - állandóan kikevertem.


Meleg vízben vízbázisú, hidegben alkohol bázisú aromát használj. A különböző csalogató anyaghoz kevert aromák messzire viszik az etetésünk hírét a vízben, de ehhez arra is szükség van, hogy jól tudjanak oldódni. Meleg vízben minden aroma szépen keveredik, de az idő hidegebbre fordultával érdemesebb alkoholos aromákat használni, mert ezek gyorsabban fejtik ki a hatásukat.


Apránként mehet bele, egy-két perc alatt kész leszünk.



A megfelelően nedves, homogén etetőanyag elérése a cél.


A legjobb kaja sem működik ott, ahol a halak ritkán járnak. Sokan bíznak egyes etetőanyagokban mindenek felett. Ugyanakkor a legdrágább keverék is haszontalan faforgács, ha nem a megfelelő helyen vagy módon kínáljuk fel. Egy-egy medertörés vagy jó haltartó hely ugyanúgy hozzájárul a horgászat sikeréhez. Érdemes ezért erre is időt szánni. Egy biztos, ha jó minőségű és megfelelően előkészített csalogató anyaggal horgászunk, biztosan sikeresebbek leszünk a vízparton. Végül is halat fogni járunk a vízpartra, nem igaz?


A jól előkészített csalogató anyagnak fogás a jutalma!


Még egy!


Forrás: fisch.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk