0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Nekem a Balaton

Hol horgászom?

Legtöbbet ha tehetem a Fonyódi akadónál illetve a szemesi „laposon” horgászom és ha időm engedi minél több napot töltök kint a parton.
Itt nincsenek örök érvényű szabályok hogy mikor mi működik,stb…, sőt, hiszem azt, hogy minél többet vagyok kint a vízparton, annál inkább minden "szabály” érvényét veszíti ezen a csodás vízen.







A lapos.

Elsőként a szemesi lapost szeretném nektek bemutatni, itt a legfontosabb tény ami nem könnyíti a dolgunkat ahogy a neve is mutatja hogy a meder a parttól 4-500 méterre is alig haladja meg a 2-3 méteres vízmélységet.
itt megjegyezném hogy nem kell mindig 450-re horgászni hiszen a felmelegedő és lehűlő időszakban a part menti sáv is rejthet nagyobb testű halakat akár még dobótávra is.
Főként a befolyók környékét érdemes meghorgászni mert ezek tápanyagban gazdag területek ahol mindig tudunk egy-két pontyot becserkészni.

Most pedig egy kis rövid beszámoló én hogyan horgászom itt a „laposon”:
Idei első hosszabb túrámon a bójámat a parttól 350 méterre helyeztem el kb. 1,60-as vízmélységben. Ezt a területet még akár lábbal is ki tudjuk tapogatni persze csak akkor ha valaki nem 160 cm magas…..
ezen a távon belül kb. ötször változott a vízmélység és a meder aljzata váltakozva a puhább és keményebb részek között.
Alapozó etetésnek nagyobb mennyiséget szórtam először több magot szórva majd később inkább több pelletet és bojlit. Hogy teljesen pontos legyek a bója mögé csak magokat szórtam míg a meghorgászott területre a bója elé csak bojlit és pelletet akkora sávban amekkorában csak tudtam.
Ennél a résznél több pontra is ki kell térjek…..hiszen itt jön a neheze.







A Balatonon ha 40 km/óra feletti a szélerősség esélytelen hogy messzire horgásszunk egyrészt a viharjelzés miatt, ami másodfokban tiltja a vízre szállást bármilyen formában, másrészt a testi épségünket is kár kockáztatni legyen szó bármekkora halról.
Itt merül fel a kérdés hogy érdemes e nekivágni egyedül egy ilyen túrának?!
tapasztalatból mondom hogy legyen valaki bármilyen jó horgász és lehet bármilyen felszerelése a bicskája könnyen beletörhet abba a bizonyos fába, mint ahogy nekem is beletört, de erről majd később……





Visszakanyarodva nehézségünk okához a szélhez, amikor ez a kép fogad minket, több kérdés is felmerül bennünk.
vajon elhúzza e az áramlat az etetésről a szerelékünket, vagy éppen az etetés is mennyire marad ott ahová szórtuk az etetőanyagot…..hogyan szálljunk vízre és hogyan horgásszunk egyáltalán?! És még ezer más kérdés merülhet fel bennünk…..






Etetési praktikák.

Mindenképp felezzük a bojlikat mivel egyrészt így kétszer annyi „szemet” találnak a halak és nagyobb területet tudunk megetetni, másrészt a felezett bojlikat nehezebben viszik el a víz alatti áramlatok.
A magos etetésnél már más a helyzet, mert már jártam úgy hogy dobótávra megetettem a helyet de a nagy hullámzás miatt a kövezésen volt előttem az összes mag csak a felezett bojli maradt a helyén.
Halfogás szempontjából viszont egyáltalán nem baj a szél, ha megfelelő erősségű és irányú sőt még jobb körülményeket is teremhet a halfogáshoz.
De ahogy mondani szokták sok beszédnek sok az alja, tehát lássuk a halakat!
Balatoni pontyok.
Az összes halnak amelyet a Balatonon fogtam kivétel nélkül vastag erős szája volt, ami mutatja az itteni halak táplálkozási szokásait, magyarul kagyló zabáló kisiparosok, de természetesen nem vetik meg a jó féle bojlikat sem.
És ha már bojli itt ismét megdőlni látszik pár elmélet, mégpedig a szelektálás az elsődleges. Lehet bármekkora a csalink az itteni halak igen kis százaléka találkozott még horoggal ezért a gyanakvásuk is kisebb mint a más tavakban élő pontyoké.





Hagyd el a súlyt!

Már nagyon rég óta csak elhagyós szerelékkel horgászom, így csak igen ritkán veszítek halat. Régebben a hagyományos mindenhol bevált szokásos leadcore-grippa ólom-hosszú előkés szereléket használtam, de mivel ott a súly a halat lefelé az aljzatra kényszeríti hogy megszabaduljon a tehertől, ez az elhagyós szereléknél pont fordítva történik…..a hal kapás után feljön vízköztre kikerülve az akadályokat, ami zsinórunk útjában lehet. Próbáljátok ki!







Feszes zsinórok.

Az igazi „élvezet” az egészben amikor 350-ről is olyan füstölős kapások vannak ami megint csak erre a vízre jellemző, és már akár egy 5-6 kilós hal is elképesztő erővel tud küzdeni ami sokaknak okoz meglepetést.
Én is minden második halamnál meg vagyok győződve róla a fárasztás során hogy életem hala küzd a horog végén és csak amikor a szákolás megtörténik akkor szembesülök azzal hogy mégsem…..
A hatalmas farokúszók és a rendkívül jó genetika teszi a Balatoni pontyokat igazi gladiátorrá, ez okoz életre szóló élményt egy horgásznak a Balatonon.





A csalik.

Vágjunk a közepébe!
Csak jó minőségű bojlit érdemes használni a Balatonon, amiben tökéletesen megbízunk.
Amikor a vízben van a szerelékünk abban és a csalinkban is 100%-ig bíznunk kell.
legyünk magabiztosak és bízzunk magunkban.
Én a fűszeres és a kicsit vegyes ízvilágot kedvelem inkább A Balaton Baits Prime és Etalon bojliai tökéletes választásnak bizonyultak a számomra is.
Ezekkel az ízekkel csalizok és a Standard széria (ami egy kedvezőbb árfekvésű de kiváló minőségű bojli a BB-től) Frankfurti kolbász és Máj bojlikkal szoktam etetni.





Végszó.

Aki teheti jöjjön és próbálja ki magát a Balatonon ha még nem tette!
Remélem ezzel a pár gondolattal segítettem hogy jobban kiismerjétek magatokat ezen a hatalmas és csodás vízen.
Hasonló élményekkel teli horgászatot Kívánok!

Cikkben szereplő termékek itt találhatók:

BALATON BAITS BOJLIK

Írta és fényképezte: Jáhn Dániel „Dönci”
Forrás: balatonbaits.com
  • Nem semmi távolságokra horgásztok és nem is gondolná az ember, hogy a Balatonnak ilyen erős áramlásai vannak a fenék közelben, hogy kihozza az etetőanyagot. :) Köszönjük a tippeket, nagyon szép fogások!
    Minkó Lajos2017.05.25. 19:56:41Tetszik
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk