0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Na, mi nyelt le egyben egy cápát?

Nem mindennapi jelenetet kamerázott le egy horgász Florida partjainál. A hajójukkal Bonita Springs partjainál pecázó társaság hamar kiszúrta a vízben az egy-másfél méter hosszú szirti cápát, és próbálták a halat horog útjába terelni. Végül sikerrel jártak, a cápa ráharapott a csalira, de a pecázás ekkor nem várt fordulatot vett.
Kiderült, hogy az emberevőnek is becézett cápa mégsem olyan szörnyű csúcsragadozó, mint amilyennek a Spielberg-filmben mutatták. A zsákmányszerzés hamar meta-metabolizmusba torkollott:




a csalival foglyul ejtett cápát csalinak nézte egy atlanti-óceáni szirti fűrészes sügér (Epinephelus itajara), és a felszín közelébe úszva el is kapta azt. Előre is elnézést, amiért a videóben néhe összevissza rángat a kép, de az amatőr operatőr érthető módon elég izgatott volt.

A zsidóhal (jewfish) néven is emlegetett állat testtömege a 300-400 kilogrammot is elérheti, és két méter hosszúra is megnőhet. Kiemelten veszélyeztetett faj: már alig maradt belőle néhány a tengerekben, így a kihalás szélén áll. A kutatók régóta tudják, hogy halakkal, teknősökkel, polipokkal, barrakudákkal és cápákkal táplálkozik, így a mostani reggelije sem számít szokatlannak – legfeljebb az, hogy sikerült videóra venni.
Polkorrekt halbiológia
A sokak által sértőnek talált zsidóhal megnevezés már eltűnőben van; a hal elnevezéséért felelős csoport úgy döntött, megváltoztatják nevét. Azt egyébként nem tudni pontosan, hogy a jewfish név honnan jött, de több elmélet is létezik.
Egyesek szerint a sügér onnan kapta a becenevét, hogy a húsa annyira tiszta, hogy az már szinte kóser. Egy másik, kevésbé hízelgő elmélet szerint az 1800-as években a sügért dögkútba való halnak tartották, amit csak a zsidók tudnak megenni. Mások úgy vélik, a jewfish eredetileg jawfish (állkapocshal) lehetett, ami egyértelműen a hal nagy szájára utal. Ezt viszont a déliek jew-nak ejthették, tehát az akcentusukkal kvázi lezsidózták a nagyszájú halat.
  • hát ez nem semmi :O
    Nyiri Rafael2014.08.21. 18:16:27Tetszik
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk