0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Hihetetlen méretű rekord domolykót fogtak

Cink-exkluzív: örökre megdönthetelennek tűnő álomhatár dőlhetett volna meg a hét végén, amikor Biró “Csiró” Attila 74 centis, jóval hat kiló feletti domolykót fogott a Sióból. A hal talán világrekord is, de Biró egy fotó után azonnal visszaengedte.

Nem horgász el sem tudja képzelni, milyen extra különleges fogás ez a domolykó, és hogy micsoda képtelen országos rekordot döntött volna meg valószínűleg Biró Attila – aki egyébként a barátom és ladiktulajdonos társam a Dunán –, ha azonnal el nem ereszti. Eszébe sem jutott megtartani, és tilalmi időszak is van rá amúgy is, május végéig, így belegondolva legálisan nem is nagyon lehetett volna igazolni a fogást. Hacsak véletlenül épp ott nem jár egy halőr pont akkor.

Ez egy olyan horgászat volt, amin, ha ráérek, én is ott lettem volna. De akkor sem én fogtam volna ki a gigahalat, mivel pergettem volna, ez pedig műlégyre jött.

Mérleg nem volt a társaságnál, így csak annyit tudunk, hogy a farokúszó tövéig mérve 74 centis volt a hal, és igen kövér, valószínűleg tele ikrával. A sokat vitatott magyar csúcs 72 centi volt, és ehhez 6,25 kiló. 1987-ben fogta Pul József a Dunán, Gyönyűnél. Jellemző és Csiró fogását is a helyére teszi, hogy miért vitatott és miért ilyen régi a majdnem harmincéves rekord.

A domolykó gyakori hal Magyarországon, a legkisebb patakoktól a csatornákon át a tavakig és nagy folyókig mindenütt él, úszóval, fenéken, pergetve és legyezve is fogható. Vagyis sokan fognak belőle. A nagyját inkább pergetve vagy legyezve. A jellemző mérete húsz-harminc deka, a félkilós a szebb, a kilós a már komoly zsákmány, a kettes álom. Én például bár rengeteg horgászt ismerek, még soha senkit nem hallottam – hencegésből sem – azt állítani, hogy akár csak négykilós domolykót fogott volna. Sőt olyat sem hallottam, hogy bárki halott volna ekkora fogásról. A valóság az, hogy a legügyesebb pergető és legyes ismerőseim egyéni rekordja sem szokta sokkal meghaladni a két kilót, a hármas domolykóról szóló sztorikat meg a tapasztalt ember hümmögve fogadja, bár ügyes pecás esetében elhiszi. A négyeset már nem.

A horgászlapok minden évben csinálnak összesítést az év legnagyobb fogásaiból, ezt a ranglistát 2,5 kiló körüli eredménnyel simán lehet nyerni. Nem nagyon akad halfaj, amelynél ekkora szakadék lenne a nyilvántartott rekord és a tényleges fogások között. Talán emiatt tartják magukat azokat a pletykák, hogy a hivatalos rekordhal igazából amur volt, ami összehúzott szemmel tényleg hasonlít kicsit a domolykóra, és elvileg fogható a Dunán is. Hiszen már 4 vagy 5 kilós domolykókról sem hall az ember soha, nemhogy ekkoráról.

A csodaállat Biró második hala volt vasárnap, és a fogás még különlegesebb attól, hogy 16-os, vagyis mindössze 0,16 milliméteres átmérőjű előkével fogta, ráadásul ekkora zsákmány kiemeléséhez nem volt semmilyen segédeszköze, bónuszként 70 centis híg iszap volt a parton. De mégis kiszedte, lefotózták, aztán visszaengedte.

Hogy hogy, arról nemsokára maga a mester tart élménybeszámolót itt nemsokára. Elöljáróban annyit, hogy szerinte az ekkora domolykót meg sem lehet fogni mással, mint műléggyel.

Forrás: cink.hu
  • nagyon szép ez a domolyko mivel fogtad ?
    péter kozár2015.06.12. 19:50:55Tetszik
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk