0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Imperial Baits - Bajszos frontok

A tó a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. tulajdonában áll. Közel 25 hektáros mely a Hortobágyi nemzeti Park területén helyezkedik el. Ez a vízterület vár a horgászokra, hogy teszteljék tudásukat és eltöltsék szabadidejüket, szabadságukat egy igazi érintetlen helyen.



A helyválasztásról:
Mivel egy nagyon intenzíven horgászott tóról beszélünk, ha idelátogatok, csakis előzetes telefonos megbeszélés után érkezem.
Az előző horgászat végét úgy töltöttem el, hogy már a következő túrát tervezve kinéztem egy helyet, de sajnos a kitűzött időpontban már azt valaki lefoglalta.
Így egy régebbi helyet választottam ki, a 11-es számút, ahol már egyszer korábban horgásztam. Lehetséges az előzetes egyeztetés nélkül is idelátogatni, de így a puszta szerencse dönt hogy melyik helyre ülhetünk le.

Kora reggeli órákban érkeztem, mint minden alkalom előtt nagy izgalomban.
Gyors kipakolás és az alapozó etetés elkészítés után a botok összeállítása következett. Fontos hogy az elkészített keverék kicsit álljon, így az ízek és aromák jobban összeérnek. (Későbbikben részletesen leírom ezek pontos tartalmát.)
A gondosan kiválasztott távolságot spomb és parittya segítségével koncentráltan etettem meg.
Nagyon fontosnak találom, hogy a bejuttatott alapozó etetés pontos legyen. Itt nem azt értem, hogy, ha valaki párat mellé dob a kitűzött helytől, azzal hibát követett el, hanem minél pontosabban horgászunk, annál hamarabb jön meg a kapás és ezután remélhetőleg a hal is a merítőhálóba kerül, majd a matracra. Úgy gondolom, a modern világban, mikor az embernek egy hónapban alig - alig jut ideje horgászni, ez a nagyon fontos. Minél kevesebb idő alatt, minél több halat megfogni, persze ez a mostani időjárási frontok tarkította idejében nem is olyan egyszerű feladat. Most sem volt az, de szerencsére sikerült pár szép halat megmutatni a kamerának.





Az alapozó etetésem, amit spombal juttattam be, tartalmazott szemes kukoricát, buzát, amino pelletet és persze bojlit is. 50-50% Monster liver és elite bojlikat.
Nagyon sokan tévhitben vannak szerintem a szemes takarmányokkal kapcsolatban. Főképpen telepített tavakon lehet velük kimagasló eredményt elérni, ahol a halakat neveldéből hozzák, akik gyakorlatilag ezen nőttek fel, így könnyen elfogadják. Nyilván, ha beáll egy nagyobb raj egy kisebb szemes etetésre, nem tudja olyan hamar eltüntetni az előtte lévő etetést, így több időnk van a bevetett szerelékek segítségével horogra csalni. Na, de merül fel a kérdés hogy így is meg lehet fogni a nagyobb példányokat? Tapasztalat az, hogy némi trükköt alkalmazva igen. Ha egy rövidebb sávban etetünk szemes takarmánnyal és ettől 10-20 méterre távolabb (vagy akár közelebb, attól függ, mennyi a távolság amire horgászunk.) létrehozunk egy bojliból és pelletből álló etetést, akkor a kisebb halak táplálkoznak a szemes etetésen, ahol lényegesebben több van, mint a párszemes bojlis etetésen. Míg a kisebb etetésen a nagyobb, tapasztaltabb halakat is - amiket már az is lehet hogy több alkalommal is kifogtak és óvatosságukkal már távolról kiszúrják a nagy etetéssel járó veszélyeket - jó eséllyel becsaphatjuk, megfoghatjuk.
Erre a kisebb, nagyhalas etetésre dobócsövet használok, illetve bedobásnál mindig pár szem bojlit tartalmazó pva csomagot, vagy pelletekből, vagy bojli őrleményből álló stickmixet teszek.
Tipp: ha sérült bojlit találok a csomagban, mindig abból készítem a stickmixem. Ugyan úgy tartalmazzák mind azt, ami a hibátlan formájú bojliban benne van, de csalizni már nem tenném fel, viszont pvaba hibátlan.




Parittyával történő etetésem során a következők alkották az összetevőket:
Saját keverésű alap, 4 mm-es Imperial Baits Carptrack Aminopellets, illetve gombóconként pár szem bojli belegyúrva a gombóc közepébe. (Ezzel meg is cáfolva hogy a parittyázással nem lehet igazán csalogató hatást kelteni.)
Ezt jól összedolgozva nagy golyókat készítve, utána legalább 30 percig állva hagyva, hogy dobásnál ne hulljon szét.
A helyi horgászok és a saját tapasztalatom az, hogy a halak reagálnak az etetés hangjára.
Megjegyezik és fel is keresik azt a helyet ahol "verik" a vizet. Persze azért a minőség az nagyon fontos szerepet tölt be.



Bedobást követően még a tábor állításával foglalkozva ejtős kapásra lettem figyelmes... Fertőtlenítés és mérlegelés után kiderült hogy a hal súlya 7,20 Kg.



Jó kezdés gondoltam, hamar megtetszett neki a 16 mm-es Monster Liver egy kis szivaccsal kikönnyítve. Épp hogy vissza lett dobva a bot, a másikon az az igazi füstölős pontykapásra lett figyelmes. A mérleg 11.30 Kg-ot mutatott. Valami borzasztó őserő volt ebben a halban, megdolgoztatva engem és a felszerelést is. Ő egy 16 mm-es Elitre éhezett meg.



Érkeztek szépen, szinte óramű pontossággal a halak. Érdekességképpen: amíg egy hal érkezett a lepasztázott Elitre, a többi csak a Monster Liverre. Nagyon örültem, hisz a taktika, az etetés és a szerelés is működött. Jött még pár, 8 kiló feletti délutánig, aztán mintha elvágták volna, a jelzők egészen másnap reggelig lecsendesedtek. Közben teljesen egyértelművé vált a probléma. Gyönyörű pontyok és amurok mellett találhatunk itt kapitális harcsákat én esetemben sajnos eléggé nagy számban. Éjszaka során, amíg a kapásra vártam, álmatlanságomban hatalmas mozgásokat hallottam.
Másnap reggel ugyanez. Próbáltam halas bojlival, 2 db Fish-el legalább megakasztani, mert akkor, ha meg is lép, már nem jön vissza, de nem sikerült. Ezt a próbálkozást lezárva visszacsaliztam. 11 órakor érkezett az első ponty, mely egy 7 kilós példány volt. Majd őt követte egy 8 kilós egy 7,30 kilós és ismét egy 7 kilós és még jó néhány társa. Ez nem volt az én napom, a nagy meleg és hogy körülöttem mindenhol horgásztak, nem segített. Ráadásul az éjszaka ismét nem hozott semmit.
Harmadik nap nagyon rosszul aludtam és kigondoltam egy új taktikát az utolsó napra. Minimális etetésem nem tartalmazott semmi mást, csak bojlit. 50-50% arányban Elite és Monster livert. Csalizni Monster livert választottam bízván abban hogy eddig működött. Kiegészítésnek 4 mm-es amino pelletet tettem pvaba az egyik botomra, a másikra pedig 4 szem Elite bojli és 5 szem Monster Livert törtem össze stickmixbe.



Etetés nélkül, igaz nem sokkal de beljebb és jobbra dobáltam. Az első hal délelőtt 11 órakor jelentkezett, ami a túrám legnagyobb hala lett egy 14,50 kg-os gyönyörű szép tőponty. Nagyon erősen küzdött, még a fárasztás utolsó stádiumában is elképesztő erőtartalékai voltak. 20-25 perces kíméletes fárasztás után sikerült megmeríteni. Neki a 16 mm-es Monster Liver kikönnyítve és a bojlikból álló stick mix tetszett meg. Nagyon boldog voltam, hiszen ismét egy taktikai változtatás után fogtam egy szép halat.



Pár órával később érkezett a másik botra egy 7,35 kg-os ponty. Majd a túra zárásaként a bojli stick mixesre egy 8,30 kg-os és egy 10 kg-os tükörponty.

Horgászat alatt folyamatosan fronthatás volt és még a harcsa is ráült az etetésemre. Nem történt kimagasló fogás sem darabszámban, sem súlyban, ennek ellenére sikeresnek tartom a túrát. Nagyon szép és emlékezetes pillanatokban volt részem.
Ismét bebizonyosodott, hogy merni kell, próbálgatni és újítani, mert ha nincs kapás, ezek fogják meghozni. Az időjárás viszontagságaival úgy gondolom, hogy nem kell foglalkozni, hanem reagálva rá, megoldást kell találni!



Végszóként még egy pár gondolat. Személy szerint szeretek nagy mennyiségű alapozó etetéssel kezdeni, igaz ez relatív, kinek mi a nagy.
Mindenki arra törekszik, hogy minél kevesebb pénzből, a legtöbb halat lehessen megfogni.
Erre a gyártók jobbnál jobb csalikkal válaszolnak. Az Imperial Baits termékeire is teljes mértékben igaz ez.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy megveszik a drága csalikat, de aztán spórolnak vele és a kívánt eredmény elmarad.
Túlzásokba nem kell esni, én is azt az elvet követem, viszont ahhoz, hogy megjöjjön a várva várt eredmény, az alap adagnak meg kell lennie!
Mindig lenni kell a kiválasztott és meghorgászott területen elegendő etetésnek. A halak vándorolnak és ha jön egy nagyobb csapat, akkor így magunk előtt tudjuk őket tartani.
Elegendő lehet 10-15 szem bojli dobócsővel, viszont több hal kifogása után érdemes spombozni vagy pár gombócot beparittyázni. Dobócsővel szándékosan kicsit nagyobb területen is szórhatunk pár szemet még pluszba.

Kulcs a pontos etetés és az arra történő horgászat (vagy épp annak szándékos elhagyása a nagyobb halak reményében), a megfelelő felkínálási módszer és a legfontosabb a csali. Csali tekintetében Imperial Baits termékeit használva már nem kell gondolkodni, hiszen a tökéletes csalival horgászunk!

Kerekes László - Imperial Baits
Forrás: Kerekes László
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk