0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

A Desedán érvényes horgászrend 2016. évben

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület honlapján közzétette az új 2016-os Desedán érvényes horgászrendet:

A horgászrend változásai

A Deseda 2015. évben érvényes horgászrendje 2016. január 01-én érvényét vesztette, ugyanakkor az új Horgászrend rendelkezései léptek életbe. Az új Horgászrend visszavonásig érvényes.



A megváltozott horgászrendi pontok:

I. / 5.
Gyermek területi engedély 1 db tetszőleges készséggel való, nappali horgászatra jogosít. Gyermek horgász felnőtt kísérő nélkül a Desedán nem horgászhat.

Eddig a változásig a gyermek területi engedéllyel rendelkező horgász, csak úszós készséggel horgászhatott.

II. / 5.
A Deseda keleti oldalán, a Kaposfüredi Szőlőheggyel szemben, a Félsziget spiccétől a Paradicsom Öböl vonaláig kijelölt területen 2016. április 18-tól május 29-ig általános horgászati tilalom lesz érvényben. Ez időszakban, e területen (vízparton és a parttól számított 15 méteren belül) horgászni, illetve horgászatra alkalmas felszereléssel tartózkodni tilos.

A dátum került aktualizálásra, erre az évre vetítve.

II. / 8.
Adott halfaj fajlagos tilalmi ideje alatt a tilalommal védett ragadozó halfajra (kivéve harcsa) horgászni tilos.

Új horgászrendi pontként került be a fennti rendelkezés. Célja, hogy a szaporodási időszakban a halakat a legkisebb stresszhatások érjék.

IV. / 1.
Éves, felnőtt területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 60 db –melyből maximum 40 db lehet ragadozó- fogható évente. Napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 5 db (fajonként maximum 2 db, amurból 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 5 kg fogható naponta.

IV. / 2.
Napi, felnőtt területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 4 db (fajonként maximum 2 db, amurból 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 5 kg fogható naponta.

IV. / 3.
Éves, kedvezményezett területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 30 db –melyből maximum 20 db lehet ragadozó- fogható évente. Napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 4 db (fajonként maximum 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kg fogható naponta.

IV. / 4.
Napi, kedvezményezett területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 3 db (fajonként maximum 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kg fogható naponta.

Az éves és napi területi engedélyek birtokában kifogható halak kvótájába beleszámít az amur, belőle naponta 1 darab fogható ki.
A felnőtt, éves területi engedéllyel rendelkezők maximum 40 darab, kedvezményezett, éves területi engedéllyel rendelkezők pedig maximum 20 darab ragadozó halat foghatnak ki évente.
Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 5 kilogramm (felnőtt engedéllyel rendelkezők), illetve 3 kilogramm (kedvezményezett engedéllyel rendelkezők) fogható ki naponta.

IV. / 6.
Gyermek horgászengedély birtokában darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból naponta 1 db, évente 10 db fogható ki. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kg fogható ki naponta.

Eddig a változásig a gyermek területi engedéllyel rendelkező horgász darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokat és amurt nem foghatott ki.
Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kilogramm fogható ki naponta.

IV. / 7.
60 illetve 30 db napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos hal és amur megfogása után csak darabszám-korlátozással nem érintett őshonos, illetve idegenhonos halfajokra való horgászat engedélyezett. A 60 illetve 30 db napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos hal megfogása után egy alkalommal újra éves jegy váltható, vagy napi jeggyel folytatható a horgászat. Az előző éves területi jegyet le kell adni a váltás helyén. Az elvesztett engedély díj ellenében pótolható.

Eddig a változásig az elvesztett engedély nem volt pótólható.

IV. / 9.
A következő halfajok megtartható legnagyobb mérete: ponty - 60 cm, csuka, süllő – 70 cm, amur – 80 cm, harcsa – 170 cm. Az ennél nagyobb példányt fogás után azonnal, kíméletesen vissza kell a tóba helyezni (nem dobni), elvinni tilos.

Az amur bekerült a felső méretkorlátozással (is) védett halfajok közé.

IV. / 10.
A fogas süllő legkisebb kifogható mérete 35 cm, a kősüllő legkisebb kifogható mérete 25 cm, az amur legkisebb kifogható mérete 50 cm.

Az amur bekerült az alsó méretkorlátozással (is) védett halfajok közé.

IV. / 12.
Koi pontyot és balint (méretétől függetlenül) fogás után azonnal, kíméletesen vissza kell a tóba helyezni. Megtartani, elvinni egész évben tilos.

A jól sikerült visszatelepítést követően, egyre önfenntartó, stabil állomány kialakulásáig az idei évtől balint megtartani tilos.

IV. / 13.
Tilos a megfogott halak kínzása. A megfogott és kifogott halakkal úgy kell bánni, hogy az azok számára okozott fizikai sérülés ne haladja meg a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A kifogott halakat azok elpusztításáig maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani, vagy azonnal le kell ölni. A Deseda halgazdálkodási vízterületén a kifogott halat megtisztítani, darabolni tilos.

A változás értelmében a kifogott halat megtisztítani, darabolni tilos.

V. / 1.
A Desedán éjszaka horgászni május 27-től október 02-ig, péntekről szombatra, szombatról vasárnapra, illetve ünnepnapra virradó éjszaka, az éjszakai horgászatra kijelölt partszakaszokon, csak partról, a botok elhagyása nélkül (megegyezően a nappali szabályokkal) engedélyezett. Éjszaka csónakkal való közlekedés, halfárasztás, etetés tilos. A partra húzott csónakból történő horgászat ez idő alatt megengedett.

A dátum került aktualizálásra, erre az évre vetítve.

V. / 2.
Az éjszakai horgászatra kijelölt partszakaszok:
- Toponári oldal – a látogató központtól a kajak-kenu házig (Mogyorós és Kőpart).
- Füredi oldal – a Dögkút nevű horgászhelytől a Füredi szőlőhegy északi végéig.
- Magyaregresi ág – a 67. számú közúti hídtól az Arborétum fahídjáig
- Somogyaszalói ág – a 67. számú közúti hídtól a Somogyaszalói kikötőig

Az éjszakai horgászatra kijelölt területek bővülését hozta ennek a pontnak a változása. A tavalyi év kedvező tapasztalatai alapján már a Somogyaszalói ágban is engedélyezett az éjszakai horgászat.

Az érvénybe lépett Horgászrendet a Kaposvári Sporthorgász Egyesület Vezetősége a 2015. december 10-i ülésén hagyta jóvá.

A Horgászrend teljes terjedelmében alább olvasható:

Horgászrend

Érvényes: 2016. január 01-től visszavonásig a Deseda tavon

I. Általános rendelkezések

1. Horgászni csak a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló (2013. évi CII. Tv.) törvényben, a MOHOSZ Országos Horgászrendjében, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület Deseda tóra érvényes horgászrendjében, valamint a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Deseda tó és környékének használatáról és védelméről szóló (53/1993.(XII. 15.)) önkormányzati rendelet szerint lehet.
2. Nyári időszámítás ideje alatt 05:00 – 22:00 óráig, a téli időszámítás ideje alatt 07:00 – 17:00 óráig engedélyezett a horgászat.
3. Az éjszakai horgászatra kijelölt partszakaszokon, június 01-től szeptember 30-ig terjedő időszakban péntekről szombatra, szombatról vasárnapra, illetve ünnepnapra virradó éjszaka engedélyezett az éjszakai horgászat.
4. Kedvezményezett területi engedély egy horgászfelszereléssel való horgászatra jogosít.
5. Gyermek területi engedély 1 db tetszőleges készséggel való, nappali horgászatra jogosít. Gyermek horgász felnőtt kísérő nélkül a Desedán nem horgászhat.
6. Sportjegy birtokában csak 1 db úszós -1 horoggal, maximum 15 g ólommal szerelt- felszereléssel, nappal, partról, békés halakra folytatható horgászat. Halat megtartani, elvinni tilos.
7. Jelzőbója csak a horgászat ideje alatt használható.
8. Csak az aznap fogott hal tárolása engedélyezett, kivéve az éjszakai horgászat alkalmával.
9. A horgász az általa elfoglalni kívánt horgászhelyet és környékét még a horgászat megkezdése előtt köteles összetakarítani, folyamatosan tisztántartani és a szemét elszállításáról gondoskodni.
10. Tilos a vízi és a vízparti növényzet irtása, az élőhelyek megzavarása.
11. Csónakkikötőkben csak a bérlők zavarása, korlátozása nélkül szabad horgászni.
12. Foglalt hely nincs, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, kivéve a nagyhalas horgászatra kijelölt helyeken, ahol a helyek előzetesen lefoglalhatóak. Nagyhalas horgászatra kijelölt helyeket (foglaltság hiányában) a nagyhalas engedéllyel nem rendelkező horgászok érkezési sorrendben foglalhatják el, de amennyiben a nagyhalas engedéllyel rendelkező horgász megérkezik, akkor a helyet át kell adni. A hely foglaltsága a helyszínen és a weblapon feltüntetésre kerül.
13. A szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja a számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stressz hatásokat. (133 / 2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. §. (16))
14. A halfogási tevékenységet végző személy köteles magánál tartani a halfogásra jogosító okmányokat, és azokat a halgazdálkodási hatóság, a halgazdálkodásra jogosult, a halászati őr, a mezőőr, a természetvédelmi őr, a társadalmi halászati őr és a rendvédelmi hatóság ellenőrzésre felhatalmazott képviselőjének felhívására bemutatni és átadni. A halfogásra jogosító okmányokat a halfogásra irányuló tevékenység végzése közben a jogosult köteles magánál tartani, amelyek csak a személyazonosság igazolására szolgáló arcképes igazolvány birtokában jogosítják az okmányok birtokosát a halfogásra. (2013. CII. Tv. 45. § (1), (2))
A halászati őr a működési területén
a) azzal a járművel szemben, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van,
b) azzal a személlyel szemben, aki a nála vagy az általa használt járművön levő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti
jogosult és köteles az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazására. (1997. évi CLIX. Tv. 23. § (1))
15. A kifogott busát, ezüstkárászt, naphalat, törpeharcsát visszadobni tilos, annak eltávolításáról a horgász köteles gondoskodni. Vágóhorgot kizárólag a nagytestű busa kiemelésére szabad használni, más hal kiemelését más módszerrel kell megoldani.
16. A napi területi engedély a kiadáskor feltüntetett órától 24 óráig érvényes, a téli és nyári horgászrend előírásait figyelembe véve (éjszakai horgászat szabályai).

II. Horgászati tilalmak

1. Tilos a horgászat üzemi területen. A gáttól számított 50 méteren belül, a megjelölt zónában tartózkodni és horgászni tilos. Az arborétum területéről, kíméleti időszakokban a halászatra jogosult által kijelölt kíméleti területeken, május 01-től augusztus 31-ig a strand területén, versenyek, rendezvények időszakában a kijelölt parton és vízterületen tilos a horgászat.
2. A horgászkészség csónakkal és etetőhajóval való behordása, kihordása tilos. A horgot a csalival, horgászbottal kell a kívánt helyre bevetni. (Kivéve nagyhalas engedély birtokában, nagyhalas horgászatra kijelölt helyeken.)
3. A vontató (sleppelő) horgászat tilos!
4. Kedvezményezett horgászengedély birtokában nem engedélyezett a csónakból való horgászat. Kivéve az ifjúsági korú horgászt, aki jogosult csónakos kiegészítő engedély váltására.
5. A Deseda keleti oldalán, a Kaposfüredi Szőlőheggyel szemben, a Félsziget spiccétől a Paradicsom Öböl vonaláig kijelölt területen 2016. április 18-tól május 29-ig általános horgászati tilalom lesz érvényben. Ez időszakban, e területen (vízparton és a parttól számított 15 méteren belül) horgászni, illetve horgászatra alkalmas felszereléssel tartózkodni tilos.
6. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló (2013. évi CII. Tv.) törvényben előírtak alapján szaporodó kíméleti területek a Répási Öbölben, a Somogyaszalói ágban és a Magyaregresi ágban, vermelő kíméleti terület a Gát előtti vízterületen kerültek kijelölésre. A szaporodó kíméleti területek a Répási Öbölben az Öböl belsejében levő kisebb kiöblösödés vonalától az Öböl végéig elterülő vízterületen, a Somogyaszalói és Magyaregresi ágakban az ott levő csónakkikötők vonalától az ágak végéig elterülő vízterületeken kerültek kijelölésre. A szaporodó kíméleti területeken március 01-től június 15-ig tartó általános horgászati tilalom lép érvénybe. A vermelő kíméleti terület a Gáttól a 19-es számú nagyhalas horgászhely vonaláig elterülő vízterületen került kijelölésre. A vermelő kíméleti területen november 15-től február 28-ig tartó általános horgászati tilalom lép érvénybe. A kíméleti területek határai a vízen és a vízparton feltüntetésre kerülnek.
7. A lékhorgászat csak a biztonsági előírások maximális betartásával engedélyezett, ha a jég legalább 10 cm vastag, nem olvad, és nem mozog. A horgász a kivágott léket köteles szembetűnően megjelölni. A nem megfelelő vastagságú jeget csónakkal vagy bármi más módon feltörni, a feltört jég közt horgászni tilos. A 14 éven aluli gyermekhorgász a jégen is kizárólag csak felnőtt felügyeletével horgászhat.
8. Adott halfaj fajlagos tilalmi ideje alatt a tilalommal védett ragadozó halfajra (kivéve harcsa) horgászni tilos.

III. Csónakhasználat

1. Csónakból való horgászat saját felelősségre, csónakos területi engedély birtokában engedélyezett. Csónakkal való közlekedés a parttól számított 50 m-en kívül engedélyezett.
2. Csónakot csak az engedélyezett kikötőben lehet elhelyezni, és csak regisztrált kikötőhellyel rendelkező csónak használható. Rendezvények idején, egyedi engedéllyel hozott csónak is használható.
3. A csónak belső felén fel kell tüntetni a tulajdonos nevét, címét, a külső felén mindkét oldalon, 20 cm-es betűnagysággal, a csónaktest alapszínétől eltérő színnel a kikötőhely számát.
4. Csónakkal való közlekedés illetve tartózkodás a Desedán a mindenkori horgászati időben, és azt megelőző és követő 30 percben engedélyezett. Csónakkal való közlekedés illetve tartózkodás a Desedán éjszaka (nyáron:22:30 – 04:30, télen:17:30 - 06:30) tilos, kivéve halőrzés és hatóság.
5. November 1. és március 15. közötti időszakban halradar,szonár és alkatrészeinek használata és csónakban való elhelyezése tilos.
6. Tisztségviselői engedéllyel (fehér jegy) való horgászat partról engedélyezett, csónakból való horgászathoz kötelező csónakos kiegészítő engedélyt váltani.
7. Sötétedéskor a csónakot minden irányból jól láthatóan ki kell világítani.

IV. Fogható mennyiségek

1. Éves, felnőtt területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 60 db –melyből maximum 40 db lehet ragadozó- fogható évente. Napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 5 db (fajonként maximum 2 db, amurból 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 5 kg fogható naponta.
2. Napi, felnőtt területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 4 db (fajonként maximum 2 db, amurból 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 5 kg fogható naponta.
3. Éves, kedvezményezett területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 30 db –melyből maximum 20 db lehet ragadozó- fogható évente. Napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 4 db (fajonként maximum 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kg fogható naponta.
4. Napi, kedvezményezett területi engedéllyel napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból összesen 3 db (fajonként maximum 1 db) fogható naponta. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kg fogható naponta.
5. Sportjeggyel való horgászat esetén halat megtartani tilos.
6. Gyermek horgászengedély birtokában darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból és amurból naponta 1 db, évente 10 db fogható ki. Napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból és ezüstkárászból 3 kg fogható ki naponta.
7. 60 illetve 30 db napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos hal és amur megfogása után csak darabszám-korlátozással nem érintett őshonos, illetve idegenhonos halfajokra való horgászat engedélyezett. A 60 illetve 30 db napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos hal megfogása után egy alkalommal újra éves jegy váltható, vagy napi jeggyel folytatható a horgászat. Az előző éves területi jegyet le kell adni a váltás helyén. Az elvesztett engedély díj ellenében pótolható.
8. A megtartani kívánt méretkorlátozás alá eső halat közvetlenül a fogás után, a horgászat folytatása előtt, hónap–nap–óra–perc megjelöléssel a fogási naplóba be kell írni.
9. A következő halfajok megtartható legnagyobb mérete: ponty - 60 cm, csuka, süllő – 70 cm, amur – 80 cm, harcsa – 170 cm. Az ennél nagyobb példányt fogás után azonnal, kíméletesen vissza kell a tóba helyezni (nem dobni), elvinni tilos.
10. A fogas süllő legkisebb kifogható mérete 35 cm, a kősüllő legkisebb kifogható mérete 25 cm, az amur legkisebb kifogható mérete 50 cm.
11. A harcsa legkisebb kifogható mérete május 02. – június 15. között 100 cm, ezen időtartamon kívül 60 cm.
12. Koi pontyot és balint (méretétől függetlenül) fogás után azonnal, kíméletesen vissza kell a tóba helyezni. Megtartani, elvinni egész évben tilos.
13. Tilos a megfogott halak kínzása. A megfogott és kifogott halakkal úgy kell bánni, hogy az azok számára okozott fizikai sérülés ne haladja meg a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A kifogott halakat azok elpusztításáig maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani, vagy azonnal le kell ölni. A Deseda halgazdálkodási vízterületén a kifogott halat megtisztítani, darabolni tilos.

V. Éjszakai horgászat

1. A Desedán éjszaka horgászni május 27-től október 02-ig, péntekről szombatra, szombatról vasárnapra, illetve ünnepnapra virradó éjszaka, az éjszakai horgászatra kijelölt partszakaszokon, csak partról, a botok elhagyása nélkül (megegyezően a nappali szabályokkal) engedélyezett. Éjszaka csónakkal való közlekedés, halfárasztás, etetés tilos. A partra húzott csónakból történő horgászat ez idő alatt megengedett.
2. Az éjszakai horgászatra kijelölt partszakaszok:
- Toponári oldal – a látogató központtól a kajak-kenu házig (Mogyorós és Kőpart).
- Füredi oldal – a Dögkút nevű horgászhelytől a Füredi szőlőhegy északi végéig.
- Magyaregresi ág – a 67. számú közúti hídtól az Arborétum fahídjáig
- Somogyaszalói ág – a 67. számú közúti hídtól a Somogyaszalói kikötőig
3. Gyermek engedéllyel és sport engedéllyel rendelkező horgász éjszaka nem horgászhat.
4. A horgászhelyen való alvás nem minősül horgászatnak, ebben az esetben a felszereléseket, horgokat ki kell venni a vízből.
5. Éjszakai horgászat alkalmával a horgász köteles a horgászhelyét jól láthatóan megvilágítani, ehhez megfelelő világító eszközzel rendelkezni. Ennek hiányában nem folytatható éjszakai horgászat.

VI. Nagyhalas horgászat

1. A nagyhalas horgászmódszer célja a nagytestű pontyok, amurok és harcsák sportszerű kifogása, majd mérlegelés, fotózás után, azok legkíméletesebb módon való visszaeresztése. Ezen alapelv alapján nagyhalas horgászjeggyel a Deseda tározóból halat elvinni, megtartani TILOS!
2. Nagyhalas horgászatra kijelölt partszakaszokon, nagyhalas engedély birtokában április 01-től október 31-ig 00:00 - 24:00 óráig engedélyezett a horgászat.
3. Csónak, etetőhajó, halradar, elektromos motor használható.
4. Pontymatrac, nagyméretű merítő szák és fertőtlenítő spray használata kötelező, ezek megléte a horgászat feltétele. Vágóhorog használata tilos! Lip-grip használata engedélyezett.
5. Csak bojlis (pontyfogó) és harcsázó technikával engedélyezett a horgászat.
6. Fonott zsinórt használni tilos, kivéve a horogelőkét, leadcore használata megengedett.
7. Egy bojlis felszerelésen maximum egy darab egyágú horog lehet felszerelve. Felszíni, élőhallal csalizott felszereléssel való horgászat esetén engedélyezett 2 db egyágú horog vagy 1 db hármashorog használata, a csalihal rögzítésére szolgáló horog használata engedélyezett. Puhatestűekkel való csalizás esetén a hármashorog használata nem engedélyezett.
8. A felszerelések a partvonalra merőlegesen vethetők be, oldalra eltérni csak a többi horgász zavarása nélkül lehet.
9. A felszerelés bejuttatása történhet bedobással, etetőhajóval vagy csónakkal történő behordással.
10. A felszerelés bejuttatásának maximális távolsága a parttól mért 120 m, 22:00 – 05:00 óráig a tó felező vonaláig, helytől és adottságtól függően jobbra és balra 50-50 méter.
11. A felszereléseket távolságtól függetlenül, egyenként meg kell jelölni dőlő bójával.
12. Etetés és csalizás céljára csak kereskedelmi forgalomban kapható etetőanyag használható. Romlott, a vizet szennyező anyag vízbe juttatása tilos.
13. Napnyugtától napkeltéig a horgászhelyet és a vízben lévő dőlő bójákat is folyamatosan meg kell világítani.
14. 22:00 órától 05:00 óráig csak nagy hal akasztása esetén (fárasztás), illetve felszerelés visszavitele (már meglévő etetésre) céljából lehet csónakot használni.
15. A nagyhalas horgászatra jogosító engedély 12:00 órától 12:00 óráig, adott helyre érvényes, névre szólóan kerül kiadásra, átruházni tilos!
16. Halakkal való bánásmód:
a/ a halakkal való sportszerű bánásmód elvén a kifogott halat fényképezés, fertőtlenítés, mérés után azonnal, kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe
b/ a kifogott halak megjelölése, csonkítása TILOS! A horgász gondatlansága miatti halpusztulás esetén a vízterület halászatra jogosultja kártérítési igénnyel él az elpusztult hal értékében
c/ 15 kg feletti ponty, 50 kg vagy 170 cm feletti harcsa fogása esetén az ügyeletes halászati őrt telefonon értesíteni kell, aki azonnal a horgászhelyre megy, hogy a halról fényképfelvételt készítsen, a későbbi azonosíthatóság miatt. A fényképezést követően a halat kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe.
17. 22:00 órától 05:00 óráig a parton a járművel való közlekedés tilos, napszaktól függetlenül a közlekedő járművek megállítása, átvizsgálása szúrópróbaszerűen történik.
18. A nagyhalas horgász köteles a horgászhelyet folyamatosan tisztán és rendezetten tartani, távozáskor a keletkezett hulladék elszállításáról gondoskodni.
19. A regisztrációs táblázatba (fogási napló) fel kell tüntetni a horgászat ideje alatti fogások adatait. Fogás időpontja (hónap/nap/óra/perc, halfaj, súly, orrcsúcstól a farok úszó tövéig mért hossz). A horgászat befejeztével a fogott halak adatait, esetleg a készített képeket, vide-felvételeket kérjük e-mailben a egyesület címére megküldeni.
20. Nagyhalas engedély birtokában, annak érvényességi ideje alatt csak és kizárólag a nagyhalas engedélyre vonatkozó szabályok szerint folytatható horgászat.

VII. Záró rendelkezések

1. A Halászati törvény és a Horgászrend megsértőivel szemben a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság halászati felügyelője, és a Kaposvári Sporthorgász Egyesület jár el.
2. Deseda víztározóra váltott területi engedély a Deseda patakra nem érvényes.
3. Deseda víztározóra váltott területi engedély a Kapos folyóra is érvényes.
4. Csónakban, vízparton és környékén való tartózkodás mindenkinek csak saját felelősségére történhet, az ott bekövetkezett esetleges balesetért a vízterület halászati jogosultja semminemű felelősséget nem vállal.
5. A vízen és vízparton hang, kép és videó felvétel készülhet.
6. Gyermek engedély váltására jogosult aki adott év december 31. napjáig betölti a 3.életévét, illetve aki adott év december 31. napjáig nem tölti be a 15. életévét.

Jóváhagyta a Kaposvári Sporthorgász Egyesület Vezetősége a 2015. december 10-i ülésén.

Forrás: deseda.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk