0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Horgász, mint őstermelő: adhassák el a halat a pecások!

A balatoni gasztronómia megújulása nem képzelhető el balatoni hal nélkül, vissza kell kerülnie a magyar tengerből származó halnak az asztalra – ez a véleménye a Balatoni Szövetségnek.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke, Balassa Balázs azt is elárulta a hirbalaton.hu-nak: megoldási javaslataik is vannak, amikhez a 2013 decemberében beszüntetett halászat visszaállítására se volna szükség.
A horgászturizmus fejlesztése, kiszolgálása a Balatoni Szövetség szerint is fontos, ugyanakkor nem tartják elfogadhatónak, hogy a balatoni vendéglők csak külföldről, illetve halastavakból szerezhessenek be alapanyagot bizonyos halételekhez, hiszen egyre több turista számára fontos, hogy megkóstolhassa a helyi ízeket, a balatoni bor mellett a balatoni halat is. „Az utóbbi években kisebb gasztronómiai forradalom indult meg a Balatonnál, ami újabb vonzerőt jelent, és aminek folytatása elképzelhetetlen helyi alapanyagok nélkül; ez halételek esetében a balatoni hal” – szögezte le Balassa Balázs.

A közelmúltban egy kormányülésen is felvetődött a probléma, de ott akkor állítólag Varga Mihály miniszter megnyugtatta Orbán Viktort: a balatoni éttermesek és halsütödések be tudnak szerezni balatoni halat, ha akarnak. Ennek legális módját azonban nem részletezte. Jelenleg ugyanis a horgászok nem adhatják el az általuk kifogott halat. Ezzel kapcsolatos a Balatoni Szövetség egyik javaslata, egy tó körüli halfelvásárlói hálózat létrehozása. Az ennek keretében kialakított felvásárló helyeken tudnák leadni (értékesíteni) a megfogott halakat az engedéllyel rendelkező horgászok. A törvényi szabályozás hasonló lehetne, mint az őstermelők esetében.

Másik javaslatuk az „úsztatott” pontyok értékesítése. Évtizedeken keresztül jól működött ez az eljárás, amelynek során a környék halastavaiból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartották bizonyos ideig, így azok íze olyanná vált, mint a Balatonban élő társaiké. Ezt a módszert tengereken és más olyan tavakban is alkalmazzák, ahol ugyancsak megszüntették a halászatot – érvelt a szövetségi elnök.

Forrás: sonline.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk