0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Az őszi horgászat veszélyei

Igazi horgászélményeket tartogat még a késő ősz, de ezért néha nagyon drága árat kell fizetnünk: az életünket. A balatoni horgászok között ez az időszak mindig megszedi az áldozatait.Az őszi horgászatról, annak veszélyeiről a Bakony-Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) ügyvezető elnöke beszélt lapunknak. Rajnai Árpád elmondta, ilyenkor megnő a ragadozó halak fogási esélye, mert a kishalak bandákba verődve keresik vermelési helyüket. Megszokott életterükből, a nádasok, kikötők környékéről, a sekély vizekből eltűnnek. Éppen ezért a ragadozó halakat is inkább bent, a mély vizekben kell keresni, utána mennek a tápláléknak. Még azok a ragadozók is el-el vándorolnak ilyenkor, amelyeket jellemzően a partközelben, a vízfelszínen tudunk horogra csalni. Nemegyszer fordul elő, hogy nyílt vízen, fenéken, süllőző szerelékkel csukát vagy balint akasztunk.

A Balaton legkedveltebb halát, a gasztronómiai értékében felülmúlhatatlan süllőt pedig szinte kizárólag a mélyebb vizeken találjuk már. Tudják ez a horgászok is, időnként az indokolatlan veszélyt is vállalva apró lélekvesztőkkel a partoktól távol kísértik a szerencséjüket.

November 1-től megszűnt a viharjelzés - hívta fel a figyelmet Rajnai Árpád -, ami még tovább növeli a kockázatot. Pedig ebben az évszakban is jellemzőek a Balatonra viharok, az őszbe, majd a télbe való átfordulás 80-100 kilométeres széllel szokott együtt járni. A csónakosok feltétlenül tájékozódjanak az időjárásról mielőtt kimennek, az interneten több fórumon is van erre lehetőség, a BBHSZ honlapján közvetlenül érhető el a balatoni előrejelzés. De továbbra is ajánlható a jól bevált, régi módszer, a horgászok vigyenek magukkal rádiót a vízre, és hallgassák az előrejelzést. Feltétlenül tartsák be a vízen tartózkodás szabályait, este 10-kor be kell fejezni a horgászatot. Vonatkozik ez a vitorlásokra is, ők ugyan kint maradhatnak a vízen, de ekkortól nekik is tilos horgászniuk.

Óva intett attól Rajnai Árpád, hogy szeszes itallal fűtsék magukat a süllőzők. Az alkohol rontja a reflexeket, eltompít. Gyakrabban fordul elő, hogy hirtelen mozdulatot tesz az italos horgász, bevágás közben, vagy máskor vízbe esik. Annak, aki egyedül ül a csónakba, ez gyakorlatilag a biztos halált jelenti. Több réteg ruhába öltözve, nehéz lábbelikben szinte lehetetlen visszakapaszkodni a csónakba segítség nélkül. Az 5-10 fokos vízben az emberi test gyorsan kihűl, leáll a keringés, fulladás nélkül is bekövetkezik a halál.

Fontos tanács: legyen legalább két lámpa és iránytű a horgásznál. Ilyenkor már gyakoriak a ködök, az igazi balatoniban az orrunkig sem látunk, a parti fények teljesen eltűnnek. A hang alapján való tájékozódás is félrevezető, a víz felett éppúgy eljut hozzánk a déli partról is, mint az északiról. Ilyenkor nem segít más, csak az iránytű, különben több órát is evezhetünk körbe-körbe.



Ha valakit mégis kinn ér a vihar, fordítsa a csónakot a hullámokkal szembe, és úgy evezzen, így talán elkerülheti, hogy nagyobb mennyiségű víz kerüljön a járműbe. Ha már nem bírja, vagy elveszik vagy eltörik az egyik evezője, ki kell dobni az orrhorgonyt, hosszú kötélen ki húzni addig, míg segítség érkezik. Mert a vízhatlan anyagba csomagolt mobilt semmiképpen ne felejtsük otthon, nem csak a hazaiaktól, de közvetlenül a vízi rendészettől is kérhetünk segítséget.

Forrás: veol.hu
  • A Balaton széles, nyílt sík felülete kedvez a szélrohamok kialakulásának. Az északi oldal hegyein átbukó szél lefelé felgyorsulva söpör végig a víz felett, sajnos hirtelen és nagyon veszélyes méretű hullámzást okozva. Mindenki vigyázzon magára!
    Minkó Lajos2017.05.28. 19:09:11Tetszik
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk