0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

Miért Zigezzünk?

Elsőként 2010 környékén találkoztam ezzel a rejtélyes technikával amit Zig rig-nek vagyis vízközti horgászatnak neveznek. Mint minden más modern pontyfogó módszer ez is a horgászat őshazájából, Angliából származik. Sikeressége már akkor megkérdőjelezhetetlen volt számomra, hiszen e módszer segítségével szebbnél szebb fogásokat könyvelhettem el, miközben mások eredménytelenek voltak. Azóta eltelt 7 év és a módszer eredményessége mit sem változott, ennek ellenére a horgászok többsége nem használja ki a technikában rejlő lehetőségeket. Vajon miért?



Véleményem szerint az egyik fő problémát a horgászok számára az előke hossza jelenti, hiszen olykor 7-8 méterre a mederfenéktől kínáljuk fel a csalit. Ennek kivitelezése, illetve bejuttatása az átlagostól eltérő, de nem egy ördöngösség.

Sokszor megfigyelhető, hogy napközben szinte képtelenség kapást elérni a fenék közelben felkínált csalival. Ilyenkor vízközt vagy egészen a felszín közelében tartózkodnak a pontyok, amurok. Ez szélcsendes időben, feszített víztükörnél látszódik csak igazán.

Szerelék szempontjából kétféle típusú Zigezést különböztetünk meg. Van ahol bedobás után tudjuk beállítani, hogy a csalink a vízoszlop melyik magasságában helyezkedjen el. A másik esetben egy fix hosszúságú előkét alkalmazunk, melynek hossza az 50-60 cm-től akár 7-8 méterig is elmehet, sőt lehet ennél jóval hosszabb is. Én az utóbbival szimpatizálok és használom rendszeresen.



A szerelék eltér az átlag megszokottaktól. Itt elsősorban az előke hosszára gondolok. Hossza a meghorgászandó víz mélységétől függ, illetve hogy a halak melyik rétegben tartózkodnak. Fontos, hogy az előkénk a halak számára szinte láthatatlan legyen, ezért minden esetben Fluorocarbon alkalmazok 25-ös vagy 30-as méretben. A szerelék készítésekor fix inline, azaz belső vezetésű ólmot használok, melynek tömege a meghorgászandó távolságtól függ, de 80 gr alá nem szoktam menni, a megfelelő önakasztás érdekében. Minden esetben Quick change-s, azaz gyorskapcsos forgót használok, így bármikor gyorsan ki tudom cserélni az előkét. A forgóra ráhúzott gumihüvely fontos szerepet tölt be a gubancolódás elkerülésében. A 4-6-os méretű horognál egyszerű csomómentes kötést alkalmazok, melyet mindig úgy kötök meg, hogy a lebegő csali nagyon közel helyezkedjen el a horog öbléhez, így biztosítva a megfelelő akadást.

Kiemelt szerepet tölt be ennél a módszernél, hogy nagy pontossággal horgásszunk, etessünk. Ennek legegyszerűbb módja, ha mindegyik botunkat ugyanazon a távolságon klipszeljük ki. Ezt úgy érem el, hogy egymástól 5 méter távolságra elhelyezek 2 leszúrót, majd egyiknél rögzítem az ólmot és elkezdem feltekerni köréjük a zsinórt. E módszer segítségével, mérnöki pontossággal tudjuk meghorgászni a kiszemelt horgászhelyet. Érdemes ezt a technikát más horgászmódszereknél is alkalmazni, nagyban javítja pontosságunkat, ezáltal eredményességünket is.



Csalinak az esetek döntő többségében Foam Pop up szivacsot vagy pedig Fluo Pop up bojlit használok különböző színekben és méretekben. A csali színe sokszor döntő fontosságú ezért folyamatosan cserélgetem, amíg meg nem találom a legeredményesebbet. Érdekes, hogy sokszor a minél kontrasztosabb csalik válnak be, mit például egy fekete - fehér kombináció. Igazi előnye a Foam Pop up-nak, hogy nagy mennyiségű aromát és festéket képes magába szívni, amit fokozatosan enged ki magából. Erre tökéletesen alkalmasak a különböző színű és ízű Carp Colour koktélok, melyekkel látványos szín és aroma felhőt tudunk létrehozni, így sokkal attraktívabbá, vonzóbbá tehetjük a csalinkat.

A módszer eredményességét nagymértékben javítja, ha ezt egy megfelelő etetéssel kombináljuk. Az etetőanyag összeállításánál az a célom, hogy vízbe érve látványos felhőt képezzen a vízoszlop teljes magasságában, ezért különböző színű és méretű alapanyagokból tevődjön össze. Ilyen például a Sweet Baby Corn pellet, a főtt kendermag, 2 mm-es Halibut pellet, színes angolmorzsa, 3mm-es Carp pellet és sárga színű, mézes Fiesta etetőanyag. A Baby Corn pelletet használat előtt mindig ledarálom vagy pedig a tóvízben teljesen feláztatom és így keverem össze a többi alkotóelemmel. A különböző méretű és formájú szemcséknek az az előnye, hogy eltérő sebességgel süllyednek a mederfenékre, ami sokkal vonzóbb a halak számára.



Mivel elsődleges cél, hogy az etetőanyagunk a vízoszlop teljes magasságában elhelyezkedjen ezért egy nagyon lágy, mondhatni folyós, tocsogós állagúra kell bekeverni, ami vízbe érve azonnal bontódik. Ennek bejuttatására a legjobb eszköz egy etetőrakéta. Ahhoz hogy fent tudjuk tartani ezt a felhős etetést folyamatosan kell rakétáznunk, nem elég óránként egyszer-kétszer. Átlag egy napos horgászatnál körülbelül 5-10 kg etetőanyag mennyiséggel nyugodtan számolhatunk.

A bedobás a hosszú előke miatt több odafigyelést igényel. Ez persze függ az előke hosszától, mivel 1-2 méteres előkét még gond nélkül eldobunk, úgy hogy a felcsalizott horog nem ér le a földre. Ennél hosszabbnál már viszont érdemes a felcsalizott horgot belehelyezni egy vödörbe vagy akár annak fedelére és elvégezni a bedobást. Egy a lényeg, hogy a horgunk és az előkénk a dobás pillanatában ne akadjon el semmiben.



Sokan biztos ódzkodnak a gubancolódástól a hosszú előke miatt pedig teljesen felesleges. A 6-7, sőt akár a 10-15 méteres előkét is gond nélkül el lehet dobni gubancmentesen, bár ekkora hosszra azért ritkán van szükség.

Az előke hossza miatt a merítés egy kicsit nehezebb, körülményesebb szokott lenni, mivel ha teljesen feltekerjük a spiccig a szereléket, akkor is ott van még a több méter hosszú előke. Ennek kiküszöbölésére a legjobb, ha van egy segítő társunk a merítésnél. Ha pedig egyedül megyünk a tópartra érdemes minél hosszabb, legalább egy 3 méteres merítőnyelet magunkkal vinni, amivel már sokkal könnyebb dolgunk lesz a fárasztás utolsó pillanatában.



Ha mindent megfelelően csinálunk, akkor egy igazán ütemes, pörgős horgászatban lehet részünk, melyre sokáig emlékezni fogunk. Szóval, ha fenéken nem megy Uraim, akkor Zigezésre fel!

CARP ZOOM POP UP LEBEGŐ BOLJI ZIG RIG SZERELÉKHEZ

CARP ZOOM DUO FOAM POP UP SZIVACS

fisch.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk