0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Feeder

Method kalauz

Nem árulok el nagy titkot, hogy a legegyszerűbb feederes horgászmódszer a methodozás, mely népszerűségét, az eredményességének köszönheti. Kisebb-nagyobb tavakon sikerrel alkalmazhatjuk, akár verseny körülmények közben is amennyiben a szabályok lehetővé teszik alkalmazását. Ebben a cikkben az erre alkalmas felszerelésekről olvashatnak, lépésről-lépésre bemutatva, segítve ezzel is a bizonytalan horgászokat, akiknek még akadtak kérdéseik a módszert illetően.


Milyen botot használjunk hozzá?


Nagyon sok feederbotot lehet találni a horgászboltok polcain, ezek közül vannak, amiket kifejezetten a method horgászathoz ajánlanak, de szerény véleményem szerint a legtöbb alkalmas ennek a technikának a művelésésre. Ha nem nagy távolságban kell horgásszunk, érdemes a rövidebb és egyben lágyabb botok közül szemezgetni, 20-30 méterre a 3-3.3 méteres „light” botok a legalkalmasabbak, míg 30-50 méterre már alkalmasabb lehet a 3.6-3.9 méteres „light,medium-light” karakterisztikájú pálcák. Ezekkel az érzékeny feederekkel a halfogás is élménydúsabb lesz, nem mellesleg, pontosabbak lesznek a dobásaink. A Carp Zoom Serie Method botcsaládba tartoznak 3-3.3 és 3.6 méteres botok, melyek kimondottan method horgászatra szánt a gyártó. Mind a 3 féle hosszúságú botnál a tagok elosztása eltér az átlagostól, hiszen 2+3-as elosztással lehet számolni, amely erősebbé és gerincesebbé alakítja a karakterisztikáját, de ennek ellenére hihetetlen lágy, angolos stílusú a bot hal fárasztás közben, mely kompenzálja az olyan szituációkat is amikor a hal hirtelen megindul, hiszen a bot teljes hosszában utána dolgozik. Amennyiben távolabb kívánunk horgászni mindenképpen erősebb és hosszabb botot válasszunk.


Method horgászatnál bármikor vehemens kapással jelentkezhetnek uszonyos barátaink.


Melyik a legalkalmasabb orsó a módszer műveléséhez?

A bot választása után, a következő fejtörés, ami következhet, az a legtöbb esetben az orsó kiválasztása. Minden esetben az orsónak megbízható fékrendszerrel kell rendelkeznie, erre a legalkalmasabbak az első fékrendszerrel rendelkező orsó, mert a gyártók ott, az orsó elején tudják kialakítani a legprecízebben a fékrendszert. Feedercast 3000F és 6000F néven, értelemszerűen ebben a két méretben, nagyon igényes és tetszetős orsót lehet vásárolni, melyeket a Carp Zoom gyártja. Az orsókban 8+1 minőségű golyóscsapágy található, melyek a tökéletes és sima futást segítik. A kisebb méretűek tökéletes társai lehetnek a Serie Method rövidebb változatainak, míg a nagyobb 6000 méretű, a 3.6-as botra passzol. Igényes sekély fém dob jár az orsókhoz, így nem kell több száz méter zsinórt feleslegesen feltekerni a dobra.


Feedercast orsó tetszetős dizájnja mögött, egy erős és biztonságos szerkezet rejlik.


Az etetőkosár kérdése.

Az etetőkosár nagyban közrejátszik ennek a technikának az alkalmazásában, lényegében a módszer alapja a megfelelően megválasztott kosár. Rengeteg method kosár kapható már a horgászboltokban, amelyeket két részre lehet választani. Vannak olyan típusok amelyeket „töltőszerszámmal” lehet tölteni, míg a másik fajtára kézzel gyúrjuk rá a gombócot. A lényege a két kosárnak azonos, hiszen a legtöbb esetben a kosár közepébe gyúrt horgot juttatjuk be vele a fenékre. Az eredeti method technika mégis a „töltőszerszámos” variáció, amely a legegyszerűbb és legeredményesebb módszer. Carp Zoom Fanatic Feeder kosár 20 grammos változatától, a 100 grammos típusig mind alkalmas a töltőszerszámos horgászathoz és a legnagyobb előnye, hogy minden súlyú kosárhoz egy töltőszerszám elég lehet, mert a kosarak egyforma méretűek.


…kimondottan method kosárhoz.


Mi kerüljön a kosárba?

A legalkalmasabbak erre felhasználásra a púder finomságú keverékek, mivel ezek robbanásszerűen dolgoznak a vízben és a lehető leghamarabb fogják a halakat a horog közelébe vonzani. Ezekkel az apró szemcseméretű keverékekkel tudunk nagyon ütemesen és intenzíven kapást kicsikarni, mert ha a halak a kosarunk körül tartózkodnak, egyértelműen reagálni fognak a keverékre. A homogén állag elérése érdekében mindenképpen érdemes áttörni, nedvesítés után, de még a horgászat előtt. Kimondottan erre a célra készült a Carp Zoom Carp Method etetőanyag családja, ami 3 ízben kapható és megjelenése óta számos horgász kedvenc etetőanyaga lett.


A horgászat alkalmával próbálkozzunk különböző ízekkel, színekkel.


Összetételét tekintve, alapját gabonafélék teszik ki, melyek a pontyok kedvenc tápláléka és szívesen fogyasztják az év bármely szakában, továbbá tartalmaz hallisztet és különféle minőségi aromákat, amik ellenállhatatlan csalogató hatást kölcsönöznek a keveréknek. A horgászat alkalmával megfigyelhető a különböző színek dominanciája, mivel ilyen kis mennyiségű etetőanyag bejuttatásánál, az aljzattól eltérő színű csalogatóanyagokkal tudunk kellő eredményt elérni. Jelen esetben, ezeknél az etetőanyagoknál a vizuális inger érdekében, a három különböző ízű etetőanyag, három különböző, figyelemfelkeltő szín tónusú. Tökéletes adalék lehet hozzá a Feeder Competition Sweetener édesítőszer, amely édeskés ízt kölcsönöz a keverékeknek, nem kell belőle sok, 5-15g/kg arányban használjuk.


Púder finomságú keverékek….


Milyen csalit használjunk?

A boltok polcain kismillió horogcsalit találhatunk, melyek közül methodozni a legalkalmasabbak a kikönnyített vagy lebegő variánsok. Az íz mellett fontosabb megemlíteni a csali színét. Hasonlóképpen, mint az etetőanyagnál a jól megválasztott csali színe nagyban befolyásolja a horgászat eredményességét. Nagy figyelmet kaptak a Carp Zoom Method Bojlik, melyek rikító színűkkel, nagyon erős aromájukkal hívják fel magukra a figyelmet, de ha még ez sem lenne elég, minden bojli vízbeérkezést követően egy speciális színfelhőt hoz létre, ami erős ingert ébreszt a halakban és táplálkozásra készteti őket.


Az erős fluo színek ennél a módszernél kiemelten fontos szerephez jutnak.


A két legkeresettebb méretben, 8- és 12mm-es variációk azok amelyek a legalkalmasabbak method horgászathoz. Fontos megemlíteni, a csalitüske elterjedése kapcsán, hogy ezek a csalik, nagyon jól használhatóak csalitüskén, nem repednek szét, nem áznak le idő előtt, ami bosszantó lehet horgászat közben. Lehűlt vizekben ajánlatos élő csalival is csalizni, mert a jól bevált, természetes eredetű csalik sokszor meghökkentő eredményeket képesek produkálni.


Van, hogy az élő csali hozza meg a várt eredményt.


A csalik külön ízesítésére a legalkalmasabbak a Method Colour Coctail fantázia nevű aromák, melyek egy olyan plusz „csáberővel” hatnak a vízben, ami sokszor a horgászat kimenetelét tudja befolyásolni. Több ízben, több színben, külön színfelhőt hoz létre a vízoszlop egész magasságában mely komoly figyelemfelkeltő hatással van a halakra.


Pár csepp tömény, sűrű aroma sokszor csodákra képes



Ha mindent jól csinálunk, olykor kapitális halakba is akadhatunk.


CARP ZOOM FEEDER METHOD BOJLIK
CARP ZOOM FANATIC METHOD FEEDER KOSARAK

Forrás: fisch.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk