0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Feeder

A lógatott szerelék

Angol honi horgászoknál gyakran, de itthon is egyre többet találkozni az úgynevezett lógatott szerelékkel. Miért érdemes használni, milyen pluszt ad?

Kiajánló: Néha egy-egy apró változtatás a feeder végszereléken hatalmas pozitív eredményt hozhat. A meghosszabbított száron lógó kosár használata a finoman táplálkozó halak esetén indokolt, de majd minden körülmény között megállja a helyét.Annyi féle feeder végszereléket állítottak össze a leleményes külföldi és hazai horgászok, hogy akár több könyvet is meg lehetne tölteni vele. Mindig készülnek újabb és újabb variációk, amelyek egy-egy adott vízre, egy helyzetre kínálnak megoldást. Jobb esetben ezek a feeder végszerelék összeállítások elindulnak világot látni, népszerűek lesznek. Ilyen a következőkben bemutatott, az úgynevezett lógatott végszerelék is.

A horgász, ha alaposan figyeli a horgász magazint, akkor a képeken, apró, de sok esetben kulcsfontosságú részletekre figyelhet fel. Ilyen az angol horgászoknál gyakran megfigyelhető, nem egyszerű csúszó, hanem egy meghosszabbított száron csúszó végszerelék.

A háttér

Alkalmazási területe széles, de mégis az érzékenysége miatt elsősorban akkor hatékony, amikor a halak óvatosan táplálkoznak. Az előkének, és főzsinórnak nagyobb mozgásteret biztosít, a halnak később kell megmozdítani a kosarat, vagyis később veszi észre, hogy a horog a szájában van. A hideg vízben, lassabban mozgó, és lassabban táplálkozó halaknál ez mindenképpen az előnyünkre válhat. Alkalmazható kisebb mértékben iszapos mederfenéken is. Sok esetben a horgásznak nincs tudomása róla, hogy ilyen helyzetben a horogcsali, de akár az egész kosár az iszapba süllyedve okozza az eredménytelenséget. Lógatott szereléknél a kosár nem húzza bele az ütközőt, főzsinórt és előkét az iszapba, ezáltal megmarad az érzékenysége.

Tipp1

A legegyszerűbb, ha magunk készítjük el otthon ezt a speciális csúszó szárat. Kell hozzá egy erősebb üveggyöngy (hobbiboltban beszerezhető), egy vastagabb (0,30 mm) fonott zsinór, egy forgó és egy forgókapocs (no. 12-10). A gyöngybe belekötjük a fonottzsinórt, majd alá 5-10 centiméterre a forgót. Aki igényesebben szeretné elkészteni, az a csomókra zsugorcsövet is tehet. Ha használunk zsugorcsövet, akkor kisebb eséllyel lesz gubancunk a végszereléken, mert a csomóknál nem akad el a zsinór.

Tipp2

Másik elkészítési mód, hasonló az elsőhöz, de a fonott zsinór helyett itt vastag (0,6-0,7 mm) flourokarbon zsinórt használunk. Ezt az úgynevezett krimppel rögzítjük. Ez egy speciális roppantó cső, amit a csomó helyett kell használnunk. Beszerezhető horgászboltokban, de villamos szaküzletekben is. A belebújtatott, merev, vastag fluorocarbon zsinórra speciális (vagy hagyományos) fogóval kell rányomni. Az egyik oldalon a gyöngyöt, a másik oldalon pedig a forgókapcsot kell rögzíteni.

Különleges esetekben, amikor arra van szükség, hogy az etetőanyaghoz különösen közel legyen a horogcsali, érdemes alkalmazni. Úgy kell elképzelni, hogy az ütközőt eltoljuk a szereléken. A kosár egy 15 cm-es fülön lógatva, egy 20 cm-es előkét használva alig lesz tíz centiméterre a csalink a kosártól.Versenyhelyzet

Itt meg kell említeni, hogy az ilyen lógatott szereléket, bár lehet használni feeder versenyeken, de meg kell felelni annak, hogy a kosár aljától a horognak minimum 50 cm-re kell lennie. Ha részletesen taglaljuk, akkor a method szabályokat nézve, azt állapíthatjuk meg, hogy abban a szakágban ez a végszerelék nem használható verseny körülmények között.

Kicsi hátrány

A rengeteg előny mellett van egy kicsi, de mindenképpen megemlítendő hátránya is. Ha nem megfelelően méretezzük a „shock lead”-et (főzsinór végén lévő merevebb zsinórszakasz), akkor sok gubancot dobunk vele. Fontos, hogy a shock lead vége egy kicsivel a lógó kosár alá érjen. Az így összeállított szerelékkel nem lesz gondunk.

Tipp3

„Shock lead” készítése. A főzsinórból készítünk egy nagyméretű hurkot, cca 13 cm-est, ennek szárait egymással ellentétes irányban megsodorjuk. Lehetőleg minél szorosabbra. Amikor ezzel megvagyunk, már csak két csomót kell kötni, egyet ahol a főzsinór vége lesz, ezen fog megütközni a kicsi gyöngy, a másikat pedig a hurok végére. Az így készített apró hurokba pedig az előkének kell kerülnie.

Súlykérdés

Fontos lehet megjegyezni, hogy milyen kosárral használjuk. Gyakorlatilag bármelyik feederkosárral eredményes, ha mégis ki kellene emelnem egy típust akkor az az úgynevezett „round” azaz alsó kerek súly kialakítású kosár lenne. Ennek a kosárnak amúgy is nagy előnye a pontos dobás, ami a hidegvízi horgászatok során elengedhetetlen.

Összeállítás

A végszerelék összeállítása pontosan úgy működik, mint más esetekben. A főzsinórra felhúzzuk az elkészített speciális csúszó forgókapcsot, majd utána egy apró gyöngyöt. Ez az apró gyöngy jelen esetben egy ütköző, akkora, amin nem megy át a főzsinór végén lévő csomó. Természetesen gumi ütközőt is használhatunk. Ezt követően elkészítjük a minimum 10 cm hosszú sodort „gubancgátló” előkét (a shock lead-et). Ezt készíthetjük apró forgóval, vagy nélküle. Ha a végébe beleteszünk egy forgót (kapocs nélkül, akár dupla vagy tripla forgót!) kevesebbszer fog összegubancolódni dobásnál a végszerelék.

Forrás: fisch.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk