0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Pergetés

Balinok keringője

A tilalmi időszak utáni balinkergetésre bizonyára nagyon sokan vártunk már, vizeink féktelen ragadozója nekem is sokkal szebbé tette a májust. A hajnali és kora esti wobblerezések varázsa már önmagában felemelő, de jó csaliválasztással, apró trükkökkel még felejthetetlenebbé tudjuk tenni a vízen töltött pár órácskát.


Májusi pergetéseim főszereplője, vizeink leggyorsabb ragadozója


Az alapoknak számító praktikákat, törvényszerűségeket számtalanszor leírtuk már korábban a balin esetében is, az üldöző természetétől kezdve, az ezt kiváltó gyors csalik alkalmazásán át a ravaszságáig, talán mindent…Saját tapasztalataim szerint a májusi balin mégis kicsit ellentétje önmagának, kevésbé üldöz, nem kell csalivezetéskor a legnagyobb sebességet prezentálnunk, könnyen elcsábul a lassabban vezetett wobblerre, akár a ducibb süllős, csukás falatokra is!


A mondhatni már évtizedek óta klasszikusnak számító Salmo Thrill a mai napig a legsikeresebb balincsali


A Thrill mellett olyan csalik is előkerülnek ilyenkor, melyeket nyári éjszakákon egyértelműen süllőnek szánok a vízfelszínen. Meglepő módon sok balint fognak az év ezen szakában, igaz, a leglassabb süllős tempónál kissé tempósabb bevontatás mellett szokott bekövetkezni a kapások jelentős száma.


Frisky és Fanatic típusok a Salmo repertoárból, melyek most a balinok között élvezik a sikert


A lassú bevontatásra is kiválóan mozgó típusok, mint például a hét centis Salmo Frisky és Fanatic nagyon eredményesen működik ilyenkor. A gyorsabb tempóra váltás során előidézett fokozott remegés, rezonancianövekedés döntőnek bizonyul a támadási reflex kiváltásánál, így az őnök sem bírnak magukkal ezt észlelvén.


Egy méterre a vízfelszín alatt durrantott a legfeltűnőbb Friskyre, miután meg-megugrasztottam átlagos tempójából a wobblert


A hétcentis wobblereknél és persze a Salmo háza táján belül maradva érdemes a legöregebb típusról is megemlékezni. A Salmo Minnow az örök klasszikus kedvenc, mindenki ismeri, hiszen az egyik legfogósabb csali, ha csukák, süllők, vagy akár balinok pergető horgászatáról van szó. A természetes színek a nappali órák intenzív fényviszonyai mellett használhatók jól, a feltűnő árnyalatok a hajnali és az esti fényváltás időszakában a legeredményesebbek.


Salmo Minnow-k a legjobb színekben


De nem szabad megfeledkeznünk a kisebb, négy centis egyrészes wobblerekről sem, hiszen sokszor mentettek már meg a betlitől a Butcherek, Sparky Shad-ek, vagy akár a legolcsóbb műanyag testű wobblernek számító GoldStar-ok. Ezekkel a tökéletes kishal utánzatokkal csaphatjuk be a balint, amikor a takarmányhal zömében ilyen méretű egyedekből tevődik össze.


Ha a nagyobb csalik nem, rendszerint a kisebbek meghozzák az eredményt



A méret mellé társuló jó szín és mozgás kellett hozzá, hogy elcsábuljon a GS-nek


A balinok könnyű wobbleres horgászatához, a hosszú és pontos dobások kivitelezéséhez ajánlható az E.T. Wizard ASP Spin pergető botja, melyekkel a nehezebbnek mondható klasszikus balinos csalik mellett a könnyű wobblerekkel is az átlagosnál messzebbre dobhatunk.


A 270 és 300 centis változatok ideálisak a legnagyobb távok eléréséhez


Az átlagosnál nagyobb átmérővel rendelkező, minőségi, kopásálló Sic spiccgyűrű van minden ASP boton annak érdekében, hogy a dobás lendületét, a kifutó zsinórt a súrlódási együttható a legkevésbé lassítsa. A bothoz legjobban az ET. Wizard ASP Spin orsó illik, a legtöbbet használt gyors csalikhoz ideális, hiszen hétszer pörög körbe a rotor egyetlen hajtókarfordulat alatt!


Az ASP Speed Spin kecses, könnyű, ráadásul szép is és ha kell, olyan tempót diktál a csalinak, amelyre eddig nem nagyon volt példa


Az orsó magasított dobjának köszönhetően nem kell vesződnünk fölöslegesen több száz méter zsinór felhelyezésével. Az ideális paraméterezésnek köszönhetően hagyományos zsinórral történő balinpergetésnél a jól bevált 0,22-es monofilból 150 métert, míg vékony 0,08, de 0,10-esnél semmiképpen sem vastagabb fonottból is egyetlen tekercsre lesz szükségünk. Hat acél golyóscsapággyal és egy tűgörgős visszaforgás-gátlóval van szerelve az orsó és a 7,1-es áttételezéssel még match orsóknál sem találkoztunk eddig.


Neoprén borítású osztott nyelek illenek legjobban az efféle balinos pálcákhoz is!



A feladat tehát adott: amennyire csak lehet nyerni kell a távolságot!


Forrás: Halmos Mihály
energofish.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk