0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Nagyponty horgászat feeder bottal

Javában itt a nyár, az emberek általában ilyenkor jutnak ki legtöbbet a vízpartra. Mi a Carp Zoom Feeder Team tagjai sem tétlenkedünk, ezúttal egy csapatpecára látogattunk el. Választásunk a Benta Horgászparkra esett. A tó híres kapitális méretű halairól és nem titkolt célunk volt nekünk is kifogni közülük egy-kettő.
A lágy bottal igazi élmény a fárasztás


Nagyponty horgászatnál felértékelődik a felszerelés fontossága, hiszen ilyenkor hatalmas terhelésnek van kitéve felszerelésünk minden eleme. Számos kritériumnak kell megfelelniük, azonban én ezek közül a legfontosabbat szeretném kiemelni és az a megbízhatóság. Nem tudhatjuk, hogy mikor találkozunk életünk halával és a megakasztás pillanatától felszerelésünknek tökéletes összhangban kell lennie. Erre a célra a Carp Zoom Serie Fine botcsalád leghosszabb tagját, a 390-es változatot használom. Azért választottam ezt a botot, hiszen lágysága kirugózza a hal minden egyes mozdulatát, ugyanakkor kellően feszes, gerinces ezáltal hamar felőrli a 10 kilogramm feletti halak erejét is. A bothoz tökéletesen passzoló, Carp Zoom Feeder Cast orsót választottam, ami kimondottan feederes horgászatra lett kifejlesztve. Precíz fékrendszere, megbízható és erős szerkezete ideálissá teszi nagyhalas horgászatra is. A dobra Carp Zoom Distance Fishing Line került 0,20mm-es méretben.

Be kell látnunk, hogy a legjobb felszerelés mit sem ér, ha mellé nem megfelelő etetőanyagot és csalit használunk. Most megmutatom, én milyen csalogatóanyagokat választottam erre a napra. Elsőnek a Carp Zoom Feeder Halibut Pellet 2 mm-es változata mellett döntöttem. Magas olajtartalma miatt kiválón működik a nyári felmelegedett vizekben. Ezzel végeztem az alapozó etetést. Mivel ez nem felhősít, mint a hagyományos etetőanyagok, kevésbé kelti fel a kisebb halak figyelmét és kevésbé vonzza őket az etetésünkre. Ezen kívül a pontyok imádják szedegetni ezeket az apró pellet szemeket és rengeteg időt töltenek így az etetésünkön, ezzel esélyt adva nekünk, hogy horogvégre csaljuk őket.


Igazi nagyponty csemege


Másik választásom a Carp Zoom Pure Pellet Grundbaitre esett, azon belül is a Red Halibut ízesítésűre. Fő alapanyaga a durva szemcseméretű halibut pellet őrlemény, mely nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik. Elsősorban ezen tulajdonságai miatt választottam ezt az etetőanyagot, másrészt pedig a színe miatt. Az etetésre szinte mindig más színű etetőanyaggal horgászom rá, mivel az eltérő szín hamarabb felkelti a halak figyelmét.

A két etetőanyagon kívül még egy általam nagyon kedvelt csalogatóanyagot vittem magammal és ez a Carp Zoom N-Butric Acid Attractor, azaz a vajsav volt. Ez nem más, mint keményítőből, cukorból, vagy fehérjéből vajsavas erjedéskor keletkező vegyület. Az utóbbi évek egyik kedvenc aromája, hiszen fogóssága megkérdőjelezhetetlen a nyári időszakban. Természetes étvágyfokozó, melynek a nagyhalak nem tudnak ellenállni. Csalik ízesítésére vagy a megtöltött kosár tetejére nyomva használhatjuk. A horgászat során minden dobásra került egy csík a kosaramra.


Egy csík a kosárra és dobhatjuk is


Tippek

- Egész évben használhatjuk, azonban nyáron érhetünk el vele elképesztő eredményeket.
- Háttérillatként fejti ki igazán a hatását, tehát kedvenc etetőanyagunkat is ízesíthetjük vele.
- Az előírt adagolási mennyiséget ne lépjük túl, mivel egy nagyon tömény aromáról van szó, ezért akár riasztólag is hathat a halakra.
- Kiválóan használható magok ízesítésére is.
- Vigyázzunk, hogy ruhára vagy táskára ne kerüljön, mert nehezen szagtalanítható.

Csalinak a Carp Zoom Method Wafters NBC (vajsavas) 11mm-es változatát választottam. Azért a nagyobb méret mellett döntöttem, mert ezzel is az volt a célom, hogy szelektáljam a halakat. Ez a csali 3 féle színben kerül forgalomba: fluo narancs, fluo zöld és fehér színben. Nagy előnye, hogy horgászat közben, ha a csali színét változtatni szeretnénk, akkor ezt anélkül megtehetjük, hogy változtatnánk a csali ízesítését is. Sok esetben ez megoldás lehet arra, ha éppen kezdenek alábbhagyni a kapások. Nagyponty horgászatoknál általában nekem a narancsos árnyalatú csalik váltak be leginkább, ezért most is ezt került elsőként a horog mellé.

A horgászatot 40 m-re kezdtem, mert úgy éreztem, hogy ez a táv is elegendő lesz a halak eléréséhez. Nagy mennyiségű alapozó etetést végeztem és ennek két oka is volt. Az első az, hogy ezeken az intenzíven telepített tavakon a halak hozzá vannak szokva a csobogáshoz, sőt tudják és összekötik az etetőanyag érkezésével. Nem kell félnünk, hogy zavarja őket a csobogás, épp ellenkezőleg még vonzza is a halakat. De ezt még egyszer hangsúlyozom, hogy csak az intenzíven telepített tavakon van így. A másik ok az volt, hogy egy ilyen nagy mennyiségű etetésre lehet felépíteni egy stabil horgászatot. Hogy mit értek ez alatt? Ha nem csak elvétve szeretnénk fogni egy-egy halat, hanem folyamatosan, szinte minden dobásra akkor igen is szükség van egy komolyabb alapra, ami oda vonzza a halakat és ott is tartja őket. Mennyi is volt ez a mennyiség? Pontosan 15 nagy kosár.


Mindjárt a miénk


A horgászat során, hogy folyamatosan fent tudjam tartani a halak érdeklődését és kapásra bírjam őket felváltva használtam az etetőanyagot és a pelletet. Érdemes még arra is odafigyelni, hogy tartsuk az ütemet és folyamatosan vigyük be a csalogatóanyagot. Hajlamosak vagyunk belassulni, ha nincs kapás és ezzel leépül a horgászatunk is. Fontos hogy folyamatosan tartsuk az ütemet, de ez nyilván függ a kapások ütemétől is. A megfelelő ütem általában 6-8 percenkénti dobásokat jelent ebben a nyári időszakban, azonban az őszi, téli horgászatokon hosszabbodhat, ahogy a halak kapókedve kezd alábbhagyni.


Ő sem tudott ellenállni a vajsavnak


Pár óra horgászatot követően azt vettem észre, hogy kezdenek elaprózódni a halak és mivel ezek a kisebb halak nagy mennyiségben voltak jelen az etetésen, ezért rengeteg beleúszásom volt. Ekkor úgy döntöttem, hogy otthagyom egy kicsit az etetésem és mögé kezdek el horgászni egy pár dobás erejéig. Ez több okból is jó lehet. Először is egy elég tömény aromával horgásztam így egy-két dobás erejéig nem árt pihenni hagyni az etetést. Másodszor, a nagyobb pontyok általában az etetés körül tartózkodnak, így az etetés mögött jó eséllyel foghatunk belőlük párat. Ilyenkor várhatunk akár 10-12 percet is a dobások között, hiszen egy etetetlen, szűz területre horgászunk és több idő mire a pontyok, a nagypontyok megtalálják csalinkat. Harmadszor, ha nem juttatunk be az etetésre kaját, akkor a kisebb halak arrébb állnak, így tudunk újból horogra csalni az ottmaradt, szemezgető termetesebb példányokból.

Végezetül azt szeretném még kiemelni, hogy nyáron a nagy melegben fokozottan vigyázzunk ezekre a nagytestű halakra, hogy legközelebb is kifoghassuk őket vagy örömet szerezhessenek másoknak is. Elengedhetetlen a nagyméretű merítőháló, hogy ne törjük a halakat és a pontymatrac vagy pontybölcső használata.


A közös kép sem maradhatott el


CARP ZOOM FEEDER COMPETITION SERIE FINE VERSENY FEEDER BOT 360 LIGHT 3+3 RÉSZES

CARP ZOOM FEEDER COMPETITION FEEDER HALIBUT PELLETEK

CARP ZOOM 100%-OS PELLET ŐRLEMÉNY ETETŐANYAGOK

Carp Zoom Feeder Team
Forrás: fisch.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk