0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Az összes halat kilopták egy halastóból Sopronban - fotók

Bihari Csabának etetéskor feltűnt, hogy „nem mozdul a tó". A vizet leengedték, ekkor derült ki, hogy az összes hal eltűnt.A 22 kilogrammos ponty is eltűnt
Élve, vagy halva, de eltűntek a halak
Hat éve erősítették meg az árvízvédelmi töltést
Az állományt visszatelepítik

A soproni erdő alján, Brennbergbánya közelében, az Ózon Kemping szomszédságában még 1993-ban alakított ki egy magán halastavat Bihari Csaba és családja.

A közeli patakról táplált, mostanság 300 köbméteres, átlagosan 3,5 éter mély tó a város szélén vagy ugyan, de körben mégis házak találhatók. Így a csendes környéket szemmel tartják. Két évtizede, kezdésként a tóba öt darab pontyot telepítettek.

- Évekig semmi gondunk nem volt, mígnem 1997-ben egy árvíz megtépázta a tavat – idézi fel a múltat az ügyvédként dolgozó Bihari Csaba.

– Majd jött egy hosszú nyugalmas időszak, aztán 2008-ban ismét az árvíz okozott gondot. Akkor az ötből csupán egy pontyot tudtunk megmenteni. Halakat találtak például a Bánfalvi úti házak pincéjében is. Hat évvel ezelőtt megerősítettük az árvízvédelmi töltést. Így az állatok maguktól nem tudnak kimenni.

- Idén áprilisban gondoltuk először, hogy valami nincs rendben, de ezen akkor hamar túlléptünk. Kizártnak tartottuk, hogy innen bárki is lopna. Minden oldalról magánterület határolja, az utcáról nem látni, hogy tó van ott, így kevesen tudhattak róla - folytatta Bihari Csaba.

- A napokban azonban feltűnt, hogy etetéskor mind inkább nem mozdul a tó. Hiába dobtam be ételt, a halak nem jöttek fel a felszínre. Leengedtük a vizet, ekkor döbbenten tapasztaltuk, hogy a tóból gyakorlatilag az összes hal eltűnt.

A veszteség: 47 darab ponty, 3 amúr, 1 darab 12 kilogrammos harcsa, mintegy 200 pisztráng, valamint 150 kilogramm kárász.

Bihari Csaba az évek során rendszeresen telepített halakat a tóba, s szépen is fejlődött az állománya. Saját szórakozásra, kikapcsolódásként csinálta mindezt. Több volt, mint hobbi. Életforma lett. A legelső halra, a már említett pontyra pedig különösen figyeltek, hiszen Csaba azt kisgyerekkora óta nevelgette. A rokonok és barátok nagy öröme és látványosság volt, ahogy a stégről nézve ez a hatalmas ponty szinte kézből evett, erre ellopják.

- A tavat úgy alakítottuk ki, hogy ott hálóval nehezen lehet halászni, így nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy valaki, vagy valakik árammal halászták le – teszi hozzá Bihari Csaba.



– Az is előfordulhat persze, hogy a saját tavukba vitték el élve a halakat. Feljelentést egyelőre nem tettem, de fontolgatom, hogy milyen jogi lépések közül választhatok. Úgy vélem, egy ekkora mennyiségű halat csak úgy nem lehet törvényesen eladni. Az csak feltűnik valakinek, hogy papírok nélkül kínálnak megvételre, esetünkben egy 22 kilogrammos pontyot.

Bihari Csaba végezetül megjegyezte, mindenképpen szeretné visszatelepíteni a halakat. S már mindezt úgy, hogy védelmi rendszert is felszerel.
Forrás: kisalfold.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk