0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Menü Kategóriák
kedvencek bejelentkezés
0
icon
icon
2024-as akcióink Kuponok
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

A Compó (Tinta tinta)

Tilalmi ideje:
Méretkorlátozás alá nem esik.

Leírása:
Zömök teste nagy erőről, ugyanakkor nehézkességről és lassúságról árulkodik. Úszói nagyok, erősek. Apró pikkelyei mélyen ülnek a bőrében, amelyet vastag nyálkaréteg borít. Szája szögletében két apró bajusz csüng. A legmegragadóbb azonban különleges, arany-zöldes színe és apró piros szemének összhatása. Háta néha olajzöld, néha világosbarna, de fő színárnyalata mindig az arany. Apró szemének szivárvány hártyája piros. farok úszója egy kicsit homorú. Felső ajka nagyobb az alsónál, így könnyebben tudja felszedni a táplálékot az aljzatról.




Életmódja és táplálkozása:

A dús növényzetű, sekély tavakban érzik magukat otthon. Nem véletlen, hogy a pontynál sokkal jobban viselik az alacsony oxigénszintet. A compó csaknem kizárólag az aljzaton keresi a táplálékát. Az iszapot túrva összeszedi a szúnyoglárvákat, az apró puhatestűeket. Azt, hogy a compók éppen hol kotorásznak az iszapbon, a vízfelszínen megjelenő buborékok jeleik. A compók által mozgásba hozott mocsárgáz nagy buborékokban száll a felszínre, a szinte láthatatlan apró buborékok pedig a táplálkozó compó kopoltyúfedele alól szabadulnak fel. A kétféle buboréknak azonban van egy közös jellemzője: szabályosan mozognak a vízben, így a felszínen szabályos gyöngysornak látszanak.
Mérete:
Legnagyobb súly: 7 kg
Átlagos súly: 0,5 kg
Legnagyobb hossz: 70 cm
Élethossz: 20 év.
A magyar rekord egy 3,74 kg

Szaporodása:
A compók csak akkor ívnak, ha a víz hőmérséklete legalább két hete 20-22 fok fölött van. Erre csak május végén, június elején számíthatunk, ezért a compó az egyik legkésőbb (akár július közepéig) ívó halunk. Az ívás csoportosan zajlik, néhány napig tart; s végeredménye 200-300 ezer 1-1,2 mm-es ikra. Az ikrák hozzátapadnak a növényekhez s ott fejlődnek tovább. Néhány nap múlva kikelnek az ivadékok, amelyeket a fejükön lévő speciális mirigy még néhány napig a növényekhez ragaszt. Csak akkor válnak le, ha már önállóan tudnak táplálkozni. Meglehetősen sokáig élnek a növények között, így ritkán esnek áldozatul a ragadozóknak. Az első tél azonban megtizedeli a fiatal compókat. Eleinte nagyon lassan nőnek, csak három évesen érik el a 15-20 centimétert, és legkorábban négy évesen szaporodnak csak először. Kedvező körülmények között a tízéves compók 2,3-2,7 kilósak, és akár húsz évig is elélhetnek.

A Compó horgászata:
Főleg a melegebb hónapokban horgászhatunk rá eredményesen, tavasszal mikor a jég levonul még pihenéssel tölt néhány hetet, mikor a víz kezd egy kicsit felmelegedni csak akkor indul táplálékkeresésre, ilyenkor kapása rendkívül finom óvatos. Horgászati szempontból a legsikeresebbek azonban a nyári hónapok, ősszel is táplálkozik de inkább csak a mélyebb részeken tartózkodik. A telet a vizek legmélyebb pontjain tölti az iszap közelében. A napszak is fontos horgászati szempontból, a legjobb eredményt hozhatják a kora reggeli, hajnali, illetve a késő esti órák. Délben csak borongós idő esetén jelentkezhet. A csepergő eső fokozza kapókedvét, sőt zivatar elvonulásával, van jó esélyünk a megfogásukra. Horgászni erre a halfajra tudatosan csak néhányan horgásznak és csak olyan vizeken ahol szép számban él. A vízi növényzet buja áthatolhatatlan szövedékéből kell kifognunk ezt az igen harcos halat. Mivel növényzet közt horgászunk, és a fenék közelében kell hogy keressük a compót ezért a „feltolós” úszós módszereket ajánljuk.



Csalik:
Horogra használhatunk növényi és állati eredetű csalikat egyaránt .Jó választás , a kukorica a búza az apró trágya giliszta vagy a vörös szúnyoglárva, csonti vagy akár a vékonyabb pióca lehet. Fontos szabály viszont, hogy a csali idegen szagoktól mentes legyen (pl. dohányosok etetőanyag gyúrás illetve csalizás előtt gondosan mossanak kezet), a hal ugyanis rendkívül jó íz és szagérzékeléssel rendelkezik. Etetőanyag feltétlenül fontos a compó horgászatánál. Elsősorban itt is az édesebb illatúakat részesítsük előnyben, érdemes a kajába keverni szemes takarmányt (főtt búza, kukorica, zúzott csillagfürt), illetve apróra vágott gilisztát, szúnyoglárvát. Saját készítésű etetőanyagunkat különféle aromákkal ízesítjük, vigyázzunk az adagolás mennyiségére, a túl sok ízfokozó anyag riasztólag hat a halra.

Forrás: horgaszvizkatalogus.hu

Kapcsolódó videó(k):



  • bocs, kimaradt egy "nem" (de nem kellett volna átvenni)
    Vikor Péter2015.12.17. 19:50:34Tetszik
  • Igen, látom már, hogy a megjelölt forrás írta hibásan, de kellett volna átvenni. :)
    tehát helyesen a tudományos neve: Tinca tinca
    Vikor Péter2015.12.17. 19:49:10Tetszik
  • Nem "Tinta" hanem Tinca
    Vikor Péter2015.12.17. 19:45:26Tetszik
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk