0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Őszi akcióink Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

5 és fél év kellett a fukusimai halaknak, hogy ne sugározzanak

A 2011-es erőműbaleset óta most először süllyedt a detektálási határ alá a fukusimai atomerőmű környékén fogott tengeri élőlények sugárzási szintje, írja az Asahi Shinbun nevű japán újság. A november 11. és 28. között vizsgált, korábban tiltólistára került fajokból vett minták eredményei mind jók lettek, a radioaktív céziumot egyikből sem tudták kimutatni.Sajnos az eredmény nem feltétlenül amiatt van, hogy a fukusimai erőmű üzemeltetője úrrá tudott lenni a káoszon, sokkal inkább az állat a háttérben, hogy az elmúlt 5 évben egyszerű generációváltás zajlott le a környék tengeri élővilágában, és a szennyezett populáció aránya visszaszorult. Egy másik indoklás szerint a cézium akár ki is tisztulhatott az élőlények szervezetéből.
A vizsgálatokat eredetileg 2011 áprilisában kezdték, nagyjából egy hónappal azt követően, hogy földrengés és szökőár következtében megsérültek a fukusimai erőmű reaktorai. Az azóta eltelt időben 186 tengeri élőlényfaj egyedeiből vettek mintát. Az első mérések még azt mutatták, hogy a tengeri élővilág mintegy 90 százaléka kapott az egészségügyi határértékeknél magasabb szennyeződést.

Forrás: index.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk