0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

A behúzós horgászrend változásai 2016-tól

Az idei év a behúzós horgászat próbaéve volt. A változtatásokat az idén tapasztaltak, továbbá horgászok észrevételei generálták. Lényegét tekintve a behúzós horgászrendben 5 pont változott. Az alábbiakban pontokba rendezve láttuk el magyarázatokkal a módosított szöveget.Behúzós horgászrend 2016

1.2. Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű), vagy dobás mellőzésével a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat mindaddig, míg a Balaton átlag vízállása 80 cm felett van.
www.hydroinfo.hu

A módosítás magyarázatát lásd:
http://www.balatonihal.hu/Hirek/A-Balatoni-Horgaszrend-valtozasai-2016-tol1.7. A behúzós horgásznak, a horgászat megkezdése előtt kötelessége bejelentkezni. Horgászat megkezdésének tekintendő a bójázás, és az etetés is. A bejelentkezéssel a vízparton ténylegesen eltöltött időszakot kell megjelölni, mely minimum 1, maximum 7 nap lehet.

A maximálisan két hétig történő megszakítás nélküli horgászat szabályozásának nem láttuk gyakorlati lényegét. Ezt a jelenséget kempingek esetében tapasztaltuk, ahol a horgászok több esetben heteken keresztül tartózkodnak az általuk lefoglalt parcellákon. Emiatt más horgász egyébként sem tartózkodhatna az adott területen.
A következő szezonban a bejelentkezési felületen (horgaszjegy.hu) nem csak 1 hétre lehet bejelentkezni, hanem 1 naptól, maximálisan 1 hétig terjedő időszakot lehet majd megjelölni. Az 1 hét letelte után, a horgászat folytatása esetén természetesen újra be kell jelentkezni.
A következő évtől lesz lehetőség 3 napos behúzós területi engedélyt vásárolni, az év során többen jelezték, hogy lenne igény rövidebb időtartamú horgászjegyre.

Ugyan nem változás, de mindenképpen indokoltnak tartjuk hangsúlyozni, hogy mi számít „helyfoglalásnak”, és „bejelentkezésnek”. A behúzós horgászrend egyértelműen leírja, (1.4.1. pont) hogy vízparti ingatlant birtokló szervezetek (pl. kempingek, önkormányzatok) területén, kijelölt behúzós horgászhelyeken van lehetőség helyfoglalásra. A szabad vízparti közterületek esetében nincs foglalás, az ilyen jellegű területeken az elsőbbség elve érvényesül. A bejelentkezési kötelezettség mindkét esetben fennáll.1.10. A behúzós horgász, a bejelentkezés időtartama alatt (behúzva) megfogott őshonos halakat köteles a Balatonba visszaengedni. A bejelentkezés időtartamán kívül fogott halat a bejelentkezés időtartama alatt a horgászhelyen tartani TILOS!

A behúzós módszert sporthorgász módszernek tekintjük mely nem a megfogott hal megtartására irányul, így a következő évtől behúzós módszerrel megfogott halakat tilos lesz megtartani.

2.10. A felszerelés bejuttatásának maximális távolsága a horgászhely partvonalától mért 350 méter a Balatonfűzfői Horgász Egyesület kikötőjétől nyugati irányba Keszthelyig, a BHNP Zrt. kikötőjéig, a fennmaradó partszakaszokon 450 m.

A déli parton több település esetében a jó fogási lehetőséggel bíró marás, a 350 méteres maximális távolsággal nem volt elérhető. Ennek okán a déli part esetében 100 méterrel meghosszabbítottuk a maximális behúzási távolságot.2.8 A dőlőbója körül 40 méteres sugarú körben, illetve a bója és a part által határolt 80 méter széles területen más behúzós horgász nem horgászhat.

A horgászok több esetben félreértelmezték, hogy az oldalankénti 40 méter széles területen a behúzós horgászon kívül más, egyéb módszerrel horgászó horgász nem horgászhat. Ezen horgászrendi pont lényege pont az lenne, hogy a fent megjelölt területen más horgászoknak is legyen helye horgászni.

A horgászrend 2016. január 4-én lép hatályba.

A 2016-os horgászrend az alábbi linken megtekinthető:
Behúzós horgászrend 2016

Forrás: balatonihal.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk