0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

A fekete halkereskedelem ellen fejleszt a NÉBIH

Az illegálisan halászó és horgászó halkupecek ellen fejleszt informatikai rendszert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Megfékeznék a fekete vagy szürke halkereskedelem további térhódítását.

241 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) „Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása” című konstrukcióra. A cél a feketéző halkereskedők visszaszorítása.


A fekete halkereskedelem ellen fejleszt informatikai rendszert a NÉBIH – Fotó: Pixabay, James Hills


A pályázat a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program MAHOP-3.2-2016 része. Ebből az összegből tovább fejlesztik az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez szükséges eszköztárát. A projekt többek között elősegíti a hatósági ellenőrzéseket támogató informatikai rendszer fejlesztését és az ellenőrzésben részt vevő szakemberek képzését.

Továbbá jut pénz a szomszédos országok halgazdálkodási társhatóságaival történő tapasztalatcserére is. A programról a NÉBIH oldala számolt be.

A 2017 áprilisában indult projektben a halgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó átfogó informatikai rendszer fejlesztése és tesztelése valósul meg. Az Európai Unió támogatását elnyert program várhatóan 2018-ban és 2019-ben zajlik majd. A tervezett informatikai fejlesztések hozzájárulnak az adadgyűjtéshez. Ezek hatékony ellenőrzést biztosítanak és a kockázatok kezeléséhez szükséges minél teljesebb, rendszerezett adatgyűjtéseket tesznek lehetővé.

A szakmai képzések pedig a helyszíni ellenőrzések eredményességének további növelését segítik elő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal innovatív kezdeményezésének célrendszere összetett. A hatóság a kommunikáció változatos eszközeivel hívja fel a halgazdálkodásban érintettek és a halterméket vásárlók figyelmét, hogy az ismeretlen eredetű élelmiszerek – beleértve ebbe a halat és a haltermékeket is – nem tekinthetők biztonságosnak. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében nem ajánlott kétes forrásból halat, vagy halterméket vásárolni, és fogyasztani.

A nem nyomon követhető haltermékek felhasználása akár komoly felelősségre vonást is eredményezhet, továbbá az is előfordulhat, hogy az ismeretlen eredetű hal illegális horgászati, vagy halászati tevékenységből származik.

Idén 1 tonna halat koboztak el fekete halkereskedelem miatt

Magyarország természetes vízi halállománya nemzeti kincs, ezért a hal és élőhelyének megóvása az ágazatban részt vevők, és a vásárlók közös feladata. A NÉBIH 2015-ben alapított Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt időszakban több alkalommal lépett fel a halászati, illetve horgászati előírásokat megsértőkkel szemben. Továbbá büntette a szabálytalanul működő halforgalmazó egységeket is. A szolgálat munkatársai – a hatályban lévő jogszabályok megsértése miatt – csak az idei évben több, mint 1000 kg halat vontak ki a kereskedelmi forgalomból.

A jelenleg is tartó projekt hozzájárul az ÁHSZ ellenőrzések hatékonyságának növeléséhez, különösen a bűncselekménynek minősülő orvhalászat és az abból származó illegális halértékesítés visszaszorításához.

Forrás: www.magro.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk