0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Feeder

A gubancgátló csőre épített végszerelék

Miután az előző részekben megismerkedhettetek a leadcore-ra épülő ólomkapcsos és klipszes fix szerelékek kedvelt és eredményes változataival, térjünk át egy kicsit a gubanc gátló cső alapjaira épülő szerelékek ismertetésére. A változó hosszúságú csöveken nyugvó, vagy belső zsinórvezetéses - inline - ólmos rendszerünket megszerelhetjük leadcore-ra, vagy akár közvetlenül a főzsinórunkra is. Ezeknek a szerelékeknek az előnyei - a fix ólomkapcsos rendszerekkel ellentétben – nem a behordós, hanem elsősorban a partról, nagy távolságokban történő horgászat során kamatoztathatók, ugyanis a technika - helyesen összeállítva - a dobás közbeni horogelőke felakadást hivatott megakadályozni.


Partról nagy távolságba történő horgászatnál célszerű a gubanc gátló csővel kombinált végszereléket alkalmaznunkSzerelékeink összeállításánál a hosszú gubanc gátló csővel szerelt ólmokat, vagy az inline típusokat részesítsük előnyben


Az alábbiakban bemutatott szerelék elkészíthető hosszú, 40 centiméter körüli, vagy rövid gubanc gátló csővel szerelt inline, azaz belső zsinórvezetésű ólmokkal. Funkciójukat tekintve a végeredményben nem lesz eltérés. A változó hosszúságú műanyag, vagy gumi alapanyagú csövekkel szerelt típusok kiküszöbölik, hogy se a levegőben, se pedig a vízbe csapódás pillanatában ne akadjon fel a horogelőke.


A hosszú, 40 cm körüli csövek megfelelő merevséget adnak a szereléknekElső lépésként a főzsinórunkat vezessük keresztül az ólmunkon


Az igények és az elképzelések vízterületenként változóak lehetnek, a leggyakrabban alkalmazott bojlis ólmok mérete 60-100 grammig változik. A 80 gramm körüli változatokkal már bőven 100 méter fölötti távok is elérhetőek egy 3 librás bottal és 0,28 mm átmérőjű, jó minőségű főzsinórral.


Ólmunk vastagabbik felének kiképzése rendkívül fontos, jó ha rugalmas és tágulásra hajlamos …… ugyanis ide kell majd tudnunk belenyomnunk a forgót, amely a szerelékünk fix jellegéért felel


Az előke rögzítéséhez használt forgó, vagy gyorskapocs méretét úgy válasszuk meg, hogy az stabilan, üljön az ólom belsejében. Ez fogja adni ugyanis a szerelék fix jellegét, így fog érvényesülni az önakasztás elve a kapás utáni pillanatokban.


Carp Expert Quick Change, akár egy Helicopter Swivel, vagy erősített hengeres forgó is megfelel a célraA Clinch-csomó egyszerű és diszkrét, sőt biztonságos is


Ha a kapcsot könnyen tudjuk belehúzni az ólom gumihüvelyébe, az rossz, válasszunk másikat, nagyobbat. A hüvelyben a kapocsnak egyértelműen szorulnia kell.


Kapcsunkat bele kell húznunk a hüvely belsejébeAkár a forgó hengerét is eltüntethetjük


A quick change a leggyorsabb előkecserét biztosítja


Az alkalmazott kapocs típusától fogva bojlis előkénket rögzítenünk kell. Gyorskapocs esetében csak akasszuk az előkét a szembe és zárjuk le a rögzítő csövecskével, forgó esetében egyetlen megoldás maradt, bele kell hurkolnunk a horogelőkét az alsó szembe.

Gyakorta előfordul, hogy a sűrű előkecsere következtében egy idő után sérül a rögzítésért felelős gumihüvely a kapocs éles végződésének roncsoló hatása miatt. Elkeseredésre semmi ok, fogyóeszközről van szó, mely a Carp Expert külön kapható gubanc gátló változataival apró pénzért pótolható.


Az inline ólommal kombinált fix rendszerű kész végszerelék


A rövid csöves inline ólmok egy
es típusai ezzel az összeállítással a method feederes szerelék alapjait is adhatják. A rakéta ólmot method kosárra, esetleg paszta ólomra cserélve, hagyományos rövid előkével kombinálva eleget tehetünk a method technika követelményeinek úgy, hogy az összeállítás egyéb elemein nem változtatunk.


Az inline ólom felső csöve kettős funkciót tölt be (gubancgátló és zsinórkímélő) …… míg az alsó csövecske az előke biztonságos rögzítéséért felel


Következő cikkünkben még maradunk a nagy dobásokat elősegítő szerelékeknél, a folytatásban a helikopter rig minden létező előnyét ki fogjuk vesézni.


Az egyhangú téli szürkeség után pontosan ilyen tavaszi színekre vágyunk


Forrás: Halmos Mihály
energofish.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk