0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Feeder

A nyerő tavaszi végszerelék

Mint minden horgász életében, így az enyémben is az egyik legnagyobb öröm, amikor tavasszal kiolvadnak a vizek és végre újra üldözőbe vehetem kedvenc halfajomat, a pontyot. De hiába a nagy lelkesedés, ha az év eleji horgászatok sokszor nem hozzák a várt eredményeket. Többször előfordult, hogy napokon keresztül egyáltalán nem sikerült kapást elérnem, vagy ha sikerült is elvétve 1-1 halat megakasztanom, akkor azt elvesztettem a fárasztás közben.Mivel mindig a megoldásokat keresem a problémákra, ezért ebben az esetben is hasonlóan cselekedtem és sikerült is megtalálnom.

A megoldás pedig nem más, mint a „Finomítás!”

Lehet, hogy mi a vízparton már kellemesen érezzük magunkat a 10-15 fokban és úgy gondolnánk, hogy ebben az időben már a halak is intenzív táplálkozásba kezdenek, pedig nem így van. A víz alatt a felmelegedés egy sokkal lassabb folyamat, ezért a kora tavaszi horgászatok alkalmával nem fogunk még intenzíven táplálkozó halakkal találkozni.

A letisztult vizekben a halak még nagyon óvatosan táplálkoznak, ezért a vastag, nagy horoggal szerelt szerelékeinket biztosan el fogják kerülni. Nincs mese! El kell felejteni a vastag előkezsinórokat, valamint a 6-os 8-as horgokat! Egy igazi, lefinomított szerelékre van szükség az eredményességhez!

A következőkben szeretném bemutatni nektek az általam legkedveltebb végszerelék elemeit, és annak összeállítását.

Mielőtt rátérnénk a végszerelékre, előtte essen szó a főzsinórról. A tavaszi horgászatok alkalmával 0.18mm-es és 0.20 mm-es zsinórokat használok. A Feeder Competition távdobó feeder zsinórja ideális választás, mely minden horgász vágyait 100%-osan kielégíti. (Ne ijedjünk meg attól, hogy a zsinórnak alacsony a nyúlása! A finom kapásokat is azonnal közvetíti, így még egy avatatlan szemű, kezdő horgász is könnyen észreveheti.)


Feeder Competition távdobó feeder zsinór


Amennyiben nagy távolságra történik a horgászat, minden esetben használjunk dobóelőkét, ezzel is védve főzsinórunkat a nem kívánt sérülésektől! Általában fonott dobóelőkét használok, melynek hosszúsága, mindig a bot kétszerese.


A Feeder Competition Feeder fonott zsinór 0,12mm-es méretben már elegendő a nagy dobások kivitelezéséhez.


Most lássuk a végszerelék elemeit.


A végszerelék kellékei


A szerelék lelke az erőgumi, melynek használata lehetővé teszi a vékony horogelőkék használatát. További előnyei közé tartozik, hogy a halak hirtelen kirohanásait és fejrázásait nagymértékben tompítja, valamint gubanc gátlóként is szolgál a dobások során. A gumit általában 30 cm hosszan szoktam kötni.


A Feeder Competition Feeder gumi 1,00 mm-es vastagságban teljesen ideális a tavaszi pontyhorgászatokhoz.


Kosárnak minden esetben Method kosarat használok. Tapasztalataim alapján, a Method technikával a legóvatosabb pontyokat is horogvégre lehet csalni, mivel az etetőanyagba rejtett csalit a halak akaratlanul is felszívják.


Az általam legtöbbet használt Method kosár, melynek most a 35 grammos méretét választottam.


Amennyiben Method technikát alkalmazunk, törekedjünk a minél rövidebb előkehosszra. Nekem a legjobban bevált hossz a 6 centiméter. Itt is figyeljünk arra, hogy az előke minél vékonyabb legyen, és lehetőleg átlátszó!


A Feeder Competition előkezsinór 0,14 mm-es méretben tökéletes választás a letisztult vizekhez. Átlátszó, ezért a legóvatosabb bajszosokat is megtéveszthetjük vele.


A horog választásánál mindig ügyelek arra, hogy a lehető legjobb akadást biztosítsa, de mégse legyen túl nagy. Nálam a 16-es méretű horog vált be a legjobban.


A Feeder Competition FC545 horog egy erősített füles kialakítású horog. Ideális választás a vékony előkezsinórhoz, mivel csomómentes kötéssel köthető, így a zsinór szakítószilárdságát 100%-ban megőrizhetjük.


Most pedig következzék a szerelék összeállítása!

1. lépés: Fogjuk a méretre vágott erőgumit és kössünk a végére egy mikro forgót.

2. lépés: Fűzzünk fel egy gumigyöngyöt a feeder gumira, és toljuk fel a forgóig.

3. lépés: A Method kosár belső zsinórvezetőjén fűzzük át a gumit.

4. lépés: Fűzzünk fel egy újabb gumigyöngyöt.

4. lépés: Az erőgumi végére kössünk egy mikro forgót, melyre húzzuk rá az alsó gumigyöngyöt.

5. lépés: A horogelőkét kössük fel az alsó forgóra.


Végezetül szeretném bemutatni nektek a feeder gumi helyes kötését.


Fűzzük át a mikro forgón a gumit, és vegyük párhuzamosan a 2 gumiszálat.Készítsünk egy szimpla csomót.A csomóba fűzzük bele a forgót.Húzzuk meg a csomót.A 2 szabadon álló gumiszálat kezdjük el húzni, amíg a csomó a forgóhoz nem ér. Erőteljesen húzgáljuk meg, hogy a csomónk minél biztosabb legyen.Vágjuk el a fennmaradt zsinórszálat.Így néz ki a helyesen megkötött feeder gumi.


Ezzel el is készült a nyerő tavaszi végszerelékem, mely már sokszor bizonyította fogósságát. Használjátok bátran, hogy az év eleji horgászatok alkalmával is sikeresek legyetek!

Forrás és képek: fisch.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk