0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Bojlis

A tavaszi első horgászat

A téli hónapokban jócskán kijutott a fagyból és a mínusz fokokból. Szinte nem is lehetett olyan vizet találni, amit ne a vastag jégpáncél borított volna. Ebben az időszakban általában a felszereléseim karbantartását szoktam elvégezni, hogy tavasszal százszázalékos állapotban tudjam őket használni. De azért télen is volt rá alakalom, hogy kilátogattam a vízpartra csupán csak csodálni a fehérbe öltözött tájat.


Hihetetlen varázsa van a befagyott vizeknek!


Nagyon megörültem, amikor végre elkezdtek kiolvadni a vizek. De azért időbe telt mire a helyenként 30-40 cm jég teljesen eltűnt. Szinte még itt-ott kásás volt a víz teteje mikor Máté barátom felhívott, hogy le kellene mennünk a Holt Tiszára horgászni – gondolhatjátok, nem kellet sokáig kéretni magam, egyből igent mondtam! A horgászat nem volt túl hosszú mindössze egy délelőtt, de nagyon jó érzés volt már kint ülni egy kicsit és kikapcsolódni, felszabadulni. Jól indult az év első horgászata ugyanis sikerült 5 darab pontyot fogni, igaz nem voltak túl nagyok, de nagyon jó volt már „leporosodott” botjaimat lerázni…


Szinte még kisem olvadt teljesen a víz, de már sikerült pontyot fognunk…


Szolnok után Abony felé vettem az utat. Következő egy éjszakás kalandomat ugyanis az Abonyi HE vízére terveztem. Ez a történet egészen a februári Fehova kiállításig nyúl vissza. Nagyon szeretem ezeket a rendezvényeket, hiszen sok új emberrel hoz össze a sors és sok új barátság is köttetik egy-egy ilyen rendezvényen, akkor is így történt. Varga Bálinttal egy hosszas beszélgetés közepette említette meg nekem Abonyban található egykori agyagbánya tavat. Talán két mondatott mondott a vízről: „..viszonylag egy öreg víz hatalmas halakkal…” „nagyon kevesen horgásznak a vízen bojlival…” E két mondat után a következő kérdésem az volt mikor mehetek le oda horgászni. Felvettük egymással a kapcsolatot és kitűztünk egy időpontot március közepén. Az első horgászaton - ami mindössze 24 óra volt - csupán csak a tóval szerettem volna megismerkedni.


Ez a látvány fogadott mikor leértem a vízpartra…


Az a hely ahová leültünk (Bálint helye) a kora tavaszi időre való tekintettel nem bizonyult túl előnyösnek.Ez e rész a tó mélyebb részén található ahol 5,5 méteres átlag mélység volt számtalan töréssel, púppal és platóval tarkítva. Három bóját helyeztünk el a vízen 3 m víztől egészen a 6 méteres mélységig. Találtam akadót is az egyik botommal ott próbálkoztunk. Délutánra megérkezett egy erős hidegfront nagy széllel, ekkor már tudtam, hogy nem nagyon kell ebben az időben kapásra számítani.


Délutáni csendélet a parton…Szívet melengető látvány…


A fennmaradó időben Bálint barátnőjének apukájával beszélgettem, aki nagyon jól ismeri a tavat. Mondott egy két hasznos dolgot, amivel megkönnyítette a következő horgászatomat, hiszen már tudtam mit és hol is kell keresnem.

Rákövetkező héten ismételten próbára tettem magamat. Ezúttal olyan részre ültem le ahol meg tudom horgászni a víz sekélyebb részeit is. A spiccen vertük fel a tábort. A spicc vonalában a túloldalig egy víz alatti gát fut. Ennek a gátnak a baloldalán több sekélyebb rész is található, míg a jobb oldalán a gáttal szinte párhuzamosan fut egy nagy fasor, itt a víz mélysége 3 m-től egészen 7 m-ig terjed.


Spiccen telepedtünk le!


A helykereséses most gyorsabban ment. Az egyik botommal a spicc baloldalát horgásztam, ahol a víz körülbelül 2 m mélységű volt, míg a másik botommal a spicc jobb oldalát vallattam. Bálint a gát oldalát erőltette.
A bójákat két-hárommaréknyi bojli pellet és kukorica keverékkel etettük meg. Az etetés 20 mm-es Monster Liver és Birdfood Banana Cold Water mixből készített bojli volt amit 15 és 4 mm-es Amino Pellettel egészítettünk ki, illetve még egy kevés csemegekukoricát adtunk a keverékhez és az egészet Carptrack inP-vel és inLiquiddel kezeltem. Csalinak a házilag készített bojliból helyeztem fel az egyik botomra, amit egy fehér V-Pops-al egészítettem ki és az egészet bepasztáztam, ez a szerelék ment a gát jobboldalára. A másik botomra egy IB Monster Liver Rambo Hookbait került fel, amit inLiquidbe majd inP forgattam meg.


Rambo csalik szinte teljesen súlytalanok (balanszírozottak), ezért esett most erre a választásom.E két termék sohasem hiányozhat a táskámból.Csupán ennyit etettünk a 3 bójára összesen.
A tavasz jelei…A jelenlegi szabályoknak az értelmében a szereléket csak dobva lehet bejuttatni, bójázni, radarozni viszont lehet. Az új vezetőségnek köszönhetően remélhetőleg hamarosan szabályzatváltoztatás lesz és engedélyezik majd a behúzást. Kicsit fenntartásaim voltak, hiszen nem vagyok egy nagy dobós horgász, állandóan az járt a fejemben, hogy biztosan összegubancolódott vagy összetekeredett dobáskor az előkém.


4 vagy talán már 5 óra is lehetett mire minden bot a helyére került.Vízparti csendélet.Tükörvíz, szélcsend…


Sötétedés után nem sokkal körülbelül 8 órakor egy intenzív húzós kapással jelentkezett az első hal. Hirtelen azt se tudtam mi történik, Bálinttal egymásra néztünk gyorsan feltettem a fejlámpám és felvettem a kontaktust a hallal. Ráemelést követően éreztem, hogy ez jobbacska hal lesz és a hideg víz ellenére hatalmasat küzdöttünk. Gyorsan felhívtam a vezetőséget, megkérni őket hagy tároljuk le a halat reggelig a szebb képek érdekében. Ezután nagy izgalommal és bizakodással dobtam vissza a Ramboval csalizott szerelékemet.


Reméltem, hogy sikerül még egy halat elcsípni…


Sajnos az éjszaka folyamán nem volt több kapásom. Reggel kijött egy vezetőségi tag és a jelenléte és a többi horgász előtt fotózás követően visszaengedtük ezt a gyönyörű halat a vízbe.

Nagyon boldog voltam, hogy elsőre ilyen szép halat sikerült fognom!Köszönöm barátom!


Úgy gondolom, hogy ennél jobb és mozgalmasabb szezonkezdetet el sem tudtam volna képzelni. És ezúton szeretném megköszönni az Abonyi HE a lehetőséget és Bálintnak a vendéglátást, bizakodva várom a folytatást!

Góbor Krisztián – Imperial Baits Hungary
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk