0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Beindultak a karácsonyi hálós vadászok

Halrablók évadjának nevezik a késő őszi hónapokat a Balatonon, ekkor emelkedik meg ugyanis a jogosulatlan halászás gyanúja miatt indított rendőrségi vizsgálatok és a tényállást megállapító bírósági ítéletek száma. Idén már 1236 köbméter rapischálót emeltek ki a Balatonból.
Mivel a karácsonyi ünnepnapok miatt az emberek (és az éttermek) felől jelentős vásárlási igény jelentkezik a pontyhalászlének és rántott halnak való alapanyag iránt, a „hálós vadászok” kiváltképp aktivizálják magukat a halastavak környékén. A profi, immár drónok bevetésével is próbálkozó rapsicok kedvét a hideg időjárás sem veszi el, különösen Balatonmária és Berény közelében, de a tó északi partján is gyakori, hogy több száz méter hosszú rapsichálóra vagy az autó csomagtartójába pakolt nagy mennyiségű, esetenként már konyhakész állapotú nemes halra lelnek a halőrök vagy a balatoni vízi rendészet emberei.


Voltak olyan évek, amikor a halőrök annyi illegális eresztőhálót emeltek ki a tóból, amennyivel körbekeríthették volna a 600 ezer hektáros Balatont – fotó: Shutterstock

Éppen egy éve, hogy egy révfülöpi vendéglő előtt parkoló személygépkocsi csomagtartójában 120 kiló, előkészített fogast foglaltattak le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. halőrei. Mivel a zsákmány értéke jóval meghaladta az ötvenezer forintot, a rámenős halrablót jogosulatlan halászás miatt állították a bíróság elé – mondta Havranek Mihály, a BHN Zrt. vagyonvédelmi és halőri vezetője. A tóból a becslések szerint évente hatezer tonna halat fognak ki.

Jóllehet, két-három hét még okozhat meglepetést a balatoni halállomány védőinek, ám – ellentétben a korábbi évek 35-40 ezer méterre tehető illegális eresztőhálós eseteivel – idén 1236 méter illegálisan telepített hálót emeltek ki a vízből, orvhalászatért pedig 12 rendőrségi előállítás, illetve bírósági ítélet született.

Forrás: agroinform.com
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk