0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Versenyek

Cralusso Kupa Diósjenő 2015. avagy közel 3 mázsa dévér 4 óra alatt

A matchbotos horgászat véleményem szerint, a finomszerelékes technikák közül a legszebb, legelegánsabb, és egyben a legtöbb lehetőséget kínáló módszer. Hazánkban nagyon sok ügyes matchbotos horgász van, akik magas színvonalon művelik ezt a szép horgász stílust. Igen stílust, mert ez a finom pálcákkal, vékony zsinórral előadott horgászat már az. A Cralusso cég pedig, mindenben igyekszik támogatni, kiszolgálni ezt. Számtalan fejlesztés, és forradalmi eszköz látott már napvilágot, amelyek a matchbotos wagglerezést hivatottak segíteni, esetleg egyszerűbbé tenni, hogy már a kezdetektől örömét lelje benne az, aki bele szeretne vágni a matchezésbe. A módszer szerelmeseinek minden évben lehetősége van felmérni/összemérni tudását, amihez remek alkalom a már hagyományos matchbotos Cralusso Kupa, a Diósjenői Horgásztavon. Ezen a versenyen a matchbotoké a főszerep, ami azért izgalmas, mert legyen bármilyen időjárás, hó-eső-szél-napsütés, ezzel a technikával kell tudni megoldani a helyzetet. A verseny célja, hogy a Cralusso wagglerek előnyeire ráirányítsa a figyelmet, és további ötleteket, javaslatokat gyűjthessünk be azoktól a horgászoktól, akik ügyesen kezelik a matchbotokat. Mindezek mellett ugyanilyen hangsúly kerül arra is, hogy egyszerűen érezze mindenki jól magát, és lehetőleg sok szép dévérkeszeget tereljen szákba. Nos, az idei versenyen nem lehetett ok panaszra, azt gondolom, minden téren el voltak kényeztetve a versenyzők, de haladjunk szépen sorjában.

Mindenki aggódva hallgatta az időjárás jelentéseket a hét elején, amiben vasárnapra nem sok jóval kecsegtettek bennünket az időjósok, még jégesőt is kilátásba helyeztek. Ezzel szemben vasárnap gyönyörű napsütéses idő, szélcsend fogadta a Cralusso Kupára érkezett versenyzőket. Természetesen senki sem bánta, hogy nem vált be az időjárás előrejelzés. (Sokszor az az érzésem, hogy mindenből a legrosszabb forgatókönyvet jósolják, abból baj nem lehet alapon. )
A kora reggeli órákban-sorban érkeztek a versenyzők. Ki hazánk közeli és távolabbi tájairól, ki az ország határ túloldaláról érkezve tisztelte meg jelenlétével a versenyt. Sokan ismerősként köszöntötték egymást, lévén állandó résztvevői a versenynek, de voltak új arcok is. A legfiatalabb versenyző Bakó Péter, korosztályos Magyar és Világbajnok horgászunk, míg a verseny korelnöke Jónás Gyuri bátyánk volt, aki sok kemény match-et végigcsinált már.


Kora reggel már gyülekeztek a versenyzők… akik a Cralusso 2015-ös újdonságát, a
Helio wagglert kapták regisztrációkor ajándékba.


A rutinos, és ügyes matchbotos pecások sora azonban végtelen volt, Sherman Laci, Pozsonyi Csabi, Schmidt Attila, Zsíros Bandi bátyánk, Bagó Lacika (az ifjabb), Jackó Lajos, Kolarik Zoli, és a szlovák versenyzők között is voltak ügyes matchbotosok. Egy szóval bármi megtörténhetett, így mindenki izgatottan várta a sorsolást, ki, ki mellé, hová kerül. Az előzetesen nevezett 40 főből 37-en jelentek meg a sorsolásnál, így az előre tervezett szektorokon némi módosítást kellett végrehajtani, de minden gyorsan a helyére került. A reggeli „eligazítás” és pogácsaevést követően kezdetét vette a sorsolás. A verseny sajátossága, hogy stégekről lehet horgászni, így azok számait rejtette a Cralusso Kupa vándorserlege, amit minden évben az aktuális bajnok vihet haza. Aki ezt egymás után kétszer,vagy az évek során háromszor is megteszi, már vissza se kell hogy adja.Komoly fejtörést okozott, hogy mi legyen a meghorgászandó távolság?


A sorsolásnál minden versenyző egy Cralusso Helio wagglert és egy antenna készletet kapott ajándékba, hogy ha szeretné, rögtön élesben is kipróbálhassa a 2015.-ös új wagglert. A versenyen egy hölgyversenyző is indult, akinek közfelkiáltással a fiúk előzékenyen átengedték a pálya bal szélső helyét, ahol a stég még néhány méterrel beljebb is van, mint a többi, míg a pálya jobb szélén, az A szektor szélére Bakó Petinek sikerült sorsolnia. Hogy ne legyen ez a szektor azért annyira sétagalopp az ifjú Padavannak, ide sorsolt Jónás Gyuri bátyánk, Sherman Laci, aki mellé közvetlenül Schmidt Attila pakolhatott. A többi szektorban is szépen szétszéledtek a pecások, Kantó Zalán, Biczó Roland, Bagó Laci, Pozsonyi Csabi, Urbán József, Lubos Tanyasi, Barcsik Stanislav… és még sorolhatnám a neveket. Nem volt egyetlen könnyű szektor sem, már csak a halakon kellett erőt venni.A minőségi szúnyoglárva elengedhetetlen kelléke a dévéres versenyeknek.


A Diósjenői Horgásztó dévéreiről híres, amelyekből nem is aprók lakják a vizet. Ennek megfelelően a felkészülési időben a dézsákból kellemes dévéres aromák áradtak. Spekulatius, pirított kender, vanília, karamell, koriander illata csapta meg az orrát a közelben sétálgatóknak. A kajákat többnyire édesre hangolták a versenyzők, és kevés kivételtől eltekintve a sötétebb árnyalatok pihentek a vödrökben. Az élőanyagot is a dévérek szája íze szerint készítették ki a srácok, báb, fullasztott csonti, pinki, giliszta és az elmaradhatatlan szúnyoglárva alkotta a menüt.Az alapozó gombócok por aromával történő megszórása bevett szokás. Pontos, koncentrált alapozó etetés...


A felkészülési időben mindenki pontosan kimérte a távolságot, ami 20-30 métert jelentett, és a mélységet is, ami nem haladta meg sehol sem a 3 métert. Akik a Cralusso Navigátor match zsinórját használták, itt máris egy kis előnyre tehettek szert, mivel ennek segítségével akár két helyet is megjelölhettek a későbbi etetéshez és horgászathoz. Azt, hogy vízközt, fenék felett pár centivel, vagy hosszan lefektetett előkével kell majd horgászni, ekkor még senki sem tudta. Ennek megfelelően a rutinosabbak a kaját is úgy vizezték be, hogy bármelyik irányba elmozdulhassanak vele, ha a szükség úgy hozza. A többség fix, könnyű waggleres szereléket készített elő, a nehezebb cuccok, sliderek csak az itt jellemző erősebb széllökések miatt voltak kéz közelbe helyezve, de szerencsére ezekre nem volt szükség.


Zsíros Bandi bácsi is beült, és nem is akárhogyan horgászott


Az alapozó gombócok becsúzlizásánál lehetett látni, hogy a versenyzők két távolságot etettek. A 20 és a távolabbi 30 méterre repültek a gombócok. (Ahogy korábban utaltam rá, volt, aki 25 és 40 méterre is(!) tudott etetni, majd később horgászni.) Az előbbi gyorsabb pecát és pontosabb horgászatot tesz lehetővé, míg az utóbbi esetleg a bentről érkező halak feltartóztatásánál lehet előnyösebb. A kezdés után a szélen Bakó Peti kb. 10 másodperc után már szép dévért szákolt, amit újabb, és újabb példányok követtek. A többi helyen kellett egy szűk fél óra, hogy az etetés zajától megugrott halak visszamerészkedjenek. Ettől kezdve azonban folyamatosan hajoltak a botok, itt is ott is szép dévérek kerültek a merítőbe.


A feladat nem volt egyszerű, a halakat meg kellett tudni tartani az etetésen, és lehetőleg ki kellet tudni szelektálni a nagyobb példányokat a csapatból. Volt, aki az eresztéken állíta tudta vízközt feltartóztatni a halakat, míg más az etetés ütemével, a felhasznált élőanyaggal tudta folyamatossá tenni a halfogást.Élőanyaggal dúsított kaja tudta megtartani a halat az etetésen.A tűzőszúnyogból szép csokrot kellett kínálni a dévéreknek.Dévéres aromák is szerephez jutottakCsúzli és egykezes ráetetéshez előkészített gombócok.


Kisebb szünetek azonban szinte mindenkinél beálltak, néha érthetetlen módon nyílt meg a „halcsap”, ami ugyanolyan hirtelen el is záródott. Ettől függetlenül érezni lehetett, hogy nem mindennapi peca kerekedik a Cralusso Kupán, ahol már fotózni is egy élmény volt, nemhogy horgászni. A végére többeknél elfogyott a lőszer, azaz a tűzőszúnyog, mivel a dévérek nagyja igényelte a szép nagy csokréta szúnyoglárvát, ami bizony apasztotta a készleteket.


Szépen hajlottak a matchbotokNépes mezőny ülte be a pályát

Ezen a versenyen szerintem senki sem várta a verseny végét, de minden jónak vége szakad egyszer. Következhetett az igazság pillanata, azaz a mérlegelés. Az A szektorban Bakó Peti rögtön 17.550 grammal nyitotta a mérlegelést. Szemmel láthatóan tudott élni Fortuna kegyével az ügyes fiatal versenyző. A szektorában Sherman Laci és Schmidt Attila is a fogott 17.002 és 16.880 grammos zsákmányával megszorítani tudta csak, de letaszítani az elsőségről nem Petit, aki így bezsebelhette a szektor győzelmet. A B szektorban Kolarik Zoltán diadalmaskodott 12.710 grammal, a C szektor győztese Bagó Laci lett 13.060 grammot mérlegelve, míg a D szektort Pozsonyi Csabi hozta 15.940 grammos fogásával. Ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy Bakó Peti nem csak a szektorát nyerte, de a Cralusso Kupa 2015.-ös Bajnoka is ő lett, így egy évig ő a Vándorserleg őrzője.
Bakó Peti szektor elsőséget érő zsákmánya 17.550 g. A fiatal versenyző a jók között
most a legjobb tudott lenni…A Cralusso Kupán összesen 288 kg dévér került haltartóba, és a szektor átlag is 72 kg-ra rúgott, ami durva számítással is emberenként közel 8 kilós átlagfogást jelentett, ami azt hiszem nem rossz egy matchbotos versenyen. A remek hangulatú, halfogásokban bővelkedő versenyt egy kiadós ebéd és a díjak átadása követte. Azt gondolom mindenki elégedetten tért haza, abban a biztos hitben, hogy jövőre ugyanitt találkozunk, bár ha minden igaz, ebben az évben lesz még lehetőség borzolni a Diósjenői dévérek kedélyeit. Addig is köszönjük mindenkinek, aki részvételével megtisztelte a versenyt. Találkozunk még! Hogy mikor? Hamarosan minden kiderül, addig is látogassanak el oldalunkra és kövessenek bennünket a facebook-on és a horgászújságokban.


Találkozzunk jövőre is!


Az eredmények megtekinthetők itt.

2015. Diósjenő Cralusso Kupa eredmények Szektor helyezések
A Stég szám Név Fogott hal gramm szekt. helyezés A szektor Név Fogott hal gramm
1. 46. Bakó Péter 17 550 I. I. Bakó Péter 17 550
2. 47. Jónás György 9 860 VI. II. Schmidth Attilla 17 020
3. 48. Nagy Albert 11 090 V. III. Sherman László 16 880
4. 49. Orr István 2 530 IX. IV. Zsíros András 14 840
5. 50. Sherman László 16 880 III. V. Nagy Albert 11 090
6. 51. Smidth Attilla 17 020 II. VI. Jónás György 9 860
7. 52. Kempf Krisztián - X. VII. Vadkerti Sanyi 8 170
8. 53. Vadkeri Sanyi 8 170 VII. VIII. Jacko Lajos 6 620
9. 54. Jacko Lajos 6 620 VIII. IX. Orr István 2 530
10. 55. Zsíros András 14 840 IV. X. Kempf Krisztián -
104 560 104 560
B Stég szám Név Fogott hal gramm szekt. helyezés B szektor Név Fogott hal gramm
1. 56. Sebek Stanu 1 450 VIII. I. Kolarik Zoltán 12 710
2. 57. Lubos Tanyasi 9 920 III. II. Bodó Miklós 10 750
3. 58. Králik Károly 4 890 VI. III. Lubos Tanyasi 9 920
4. 59. Michian Vlagyimir 6 170 IV. IV. Michian Vlagyimir 6 170
5. 60. Bodó Miklós 10 750 II. V. Becsei István 6 140
6. 61. Kolarik Zoltán 12 710 I. VI. Králik Károly 4 890
7. 62. Becsei István 6 140 V. VII. Bartal György 4 750
8. 63. Bartal György 4 750 VII. VIII. Sebek Stanu 1 450
9. 64. Bothirszki László 890 IX. IX. Bothirszki László 890
57 670 57 670
C Stég szám Név Fogott hal gramm szekt. helyezés C szektor Név Fogott hal gramm
1. 65. Pot Ferenc 2 400 VIII. I. Bagó László ifj. 13 060
2. 66. Bacsik Stanislav 9 400 II. II. Bacsik Stanislav 9 400
3. 67 bal széle Szabó Tóth József 6 780 IV. III. Kantó Zalán 8 340
4. 67 jobb széle Tokodi Gábor 1 840 IX. IV. Szabó Tóth József 6 780
5. 68. Baranko Imre 3 580 VII. V. Kovács István 6 440
6. 69. Kantó Zalán 8 340 III. VI. Bereczki István 5 750
7. 70. Bagó László ifj. 13 060 I. VII. Baranko Imre 3 580
8. 71. Bereczki István 5 750 VI. VIII. Pot Ferenc 2 400
9. 72. Kovács István 6 440 V. IX. Tokodi Gábor 1 840
57 590 57 590
D Stég szám Név Fogott hal gramm szekt. helyezés D szektor Név Fogott hal gramm
1. 73. Juhász Gergő 6 640 VI. I. Pozsonyi Csaba 15 940
2. 74. Urbán József 10 000 II. II. Urbán József 10 000
3. 75. Biczo Roland 9 220 III. III. Biczo Roland 9 220
4. 76. Pozsonyi Csaba 15 940 I. IV. Darvasi Béla 8 460
5. 77. Darvasi Béla 8 460 IV. V. Kazár János 6 880
6. 78. Kazár János 6 880 V. VI. Juhász Gergő 6 640
7. 79. Mindák Tamás - IX. VII. Klein Marika 6 200
8. 80. Csányi Tamás 5 580 VIII. VIII. Csányi Tamás 5 580
9. 85. Klein Marika 6 200 VII. IX. Mindák Tamás -
68 920 68 920


Össz helyezés Név fogott hal gramm
1. Bakó Péter 17 550
2. Pozsonyi Csaba 15 940
3. Bagó László ifj. 13 060
4. Kolarik Zoli 12 710
5. Smidth Attilla 17 020
6. Bodó Miklós 10 750
7. Urbán József 10 000
8. Bacsik Stanislav 9 400
9. Sherman László 16 880
10. Lubos Tanyasi 9 920
11. Biczo Roland 9 220
12. Kantó Zalán 8 340
13. Zsíros András 14 840
14. Darvasi Béla 8 460
15. Szabó Tóth József 6 780
16. Michian Vlagyimir 6 170
17. Nagy Albert 11 090
18. Kazár János 6 880
19. Becsei István 6 140
20. Kovács István 6 440
21. Jónás György 9 860
22. Juhász Gergő 6 640
23. Bereczki István 5 750
24. Králik Károly 4 890
25. Vadkeri Sanyi 8 170
26. Klein Marika 6 200
27. Bartal György 4 750
28. Baranko Imre 3 580
29. Jacko Lajos 6 620
30. Csányi Tamás 5 580
31. Pot Ferenc 2 400
32. Sebek Stanu 1 450
33. Orr István 2 530
34. Tokodi Gábor 1 840
35. Bothirszki László 890
36-37. Kempf Krisztián -
36-37. Mindák Tamás -
288,74 kg
Össz. Halfogás
A Szektor 104,56
B Szektor 57,67
C Szektor 57,59
D Szektor 68,92
288,74 Kg


Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk