0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

Elképesztő pangasius-átverés! (itt az újabb hazugság!)

A hal, még a világszintű környezetszennyezés ellenére is igen egészséges táplálék, mindaddig amíg néhány feltörekvő távolkeleti kistigris meg a közép európai multiláncok nem kezdenek közös bizniszbe. Mindössze olcsóbban kell adni mint a húst.

A magyarok rohamosan szegényednek, enni viszont kell nekik, a halról pedig köztudott, hogy még egészséges is. Felbukkan ekkor a boltok polcain egy nagyon olcsó halfajta, a vietnámi törpeharcsa, másnéven: pangasius. Fogyasztóvédelmünk persze nem tájékoztatja a embereket, hogy a WWF már 2007-ben több nyugat-európai országban bojkottra szólította fel a halkedvelő lakosságot, hogy inkább más fajtát vásároljanak.Nálunk, ha rákeresünk nyomorult pangasius halra az interneten, elsőként, mint a fehérhúsú csodahalat találjuk reklámozva, illetve ugyanazt a Hetiválasz cikket körözni, amiből itt is mindjárt idézünk.

Mivel tisztában vagyok vele, hogy erről az állapotról nem a hal tehet, nem is a fajt ítélem el. Mindig bizalmat szavazok neki, amikor kipróbálok egy új márkát, de sajnos egyre gyakrabban tapasztalható a borzalmasan iszapízű és már állagában sem mindig bizalomgerjesztő, nyálkás és áttetsző halfilé a boltok polcain, árkategóriától függetlenül is.

A problémát ugyanis nem a távolkeleti túlkínálat, hanem a hazai kereskedelmi profitéhség jelenti, hiszen az előállítási körülményeknek köszönhetően rendkívül olcsó terméket, az összes magyarországi áruházlánc befogadja, felemeli az árát a hasonló termékekéhez, és vidáman zsebrerakja az extraprofitot, ha nem tetszik, egyen más halat címszóval.

A Mekong-delta partvidékén folyó “tenyésztés” minden képzeletet felülmúl. A szűk halketrecekben (állati és emberi ürülékek között) hatvan-nyolcvan cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren. Az állatokat döghússal, dél-amerikai csontliszttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, szerves szeméttel etetik. Egy pangasiushoz képest a tápos csirke fejedelmi ínyenc. A halakat antibiotikummal tömik, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben, és kínai injekciókkal kezelik.

Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint természetes környezetében. Az olcsó hal mohó vámszedőinek ez sem elég: a feldolgozás előtt foszfáttal etetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor.Míg egy balatoni fogas legfeljebb omega-3 zsírsavat, zsírban és vízben oldódó vitaminokat tartalmaz, addig a vietnami cápaharcsában jó eséllyel találhatunk arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, poliklórozott bifenileket és más csemegéket.

Aki allergiára vágyik, megkaphatja a trifluralin nevű vegyszert vagy a klóramfenikol antibiotikumot, aki liszteriózisra (bár ez halálos is lehet), annak javasolhatjuk a jól csengő listeria monocytogenes baktériumot. Elvégre a Mekong mégiscsak a bolygó legfertőzöttebb folyója volna, károsanyag-tartalma senkiben sem hagyhat hiányérzetet. (HV)

Tudomásunk szerint, eddig egyedül a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. bízott meg egy független laboratóriumot, hogy néhány veszélyes anyagot próbáljon izolálni a mintákban, ezáltal három nehézfémre: higanyra, kadmiumra, ólomra, illetve poliklórozott bifenilekre (PCB-kre) vizsgálta be a halhúst. Nem találtak semmit. A 2012-es bevizsgálási jegyzőkönyveket >>> ide és ide
Forrás: fogyás.net
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk