0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Karácsonyi akcióink Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Bojlis

Felkészülés a Szezonra

Január végét írjuk, a fagy tartós beálltával kiürülnek a tavak, és folyók partjai. Sok emberben felerősödik a horgászat hiánya, és egyre csak arra gondolunk, hogy mikor hódolhatunk szenvedélyünknek ismételten. Tervezgetünk, ezerszer átnézzük a felszerelésünket, visszakeressük az előző horgászatok képeit esetleg videóit. Próbálunk új dolgokat kitalálni, hogy hogyan lehetnénk sikeresebbek az előző szezonnál. Téli időben sokat töltök új előkék begyakorlásával, hogy a parton ne legyen gond. Az idei tavaszt egy új előke kipróbálásával kezdem, aminek a neve „Ronnie Rig”.Tavalyi évben sok túra alkalmával bizonyult eredményesnek iszapos aljzatú vizeken, ha szimplán csak egy szem popup-al csaliztam. A következőekben ennek az előketípusnak az elkészítését szeretném nektek bemutatni lépésről lépésre.

A „Ronnie Rig” elkészítése lépésről lépésre.


Az összes alkotóelem az előke elkészítéshez.Vágjunk le egy körülbelül egy centiméteres darabot a zsugorcsőből.A levágott zsugorcsövünket húzzuk fel a horgunk szárára.Fontos alkotóeleme a Ronnie Rig-nek a Prologic Swivels gyorskapocs.A zsugorcsövünket húzzuk fel a forgónk vastag részéig.Öngyújtónk magas hőmérsékletének segítségével zsugorítsuk rá a zsugorcsövünket a horgunkra és kapcsunkra egyaránt.Vegyünk kettő darab horogstoppert,az egyiket húzzuk fel a horogszár felső részére,majd ezután egy szimpla forgó is felhelyezésre kerül a horogszárunkra.A második horogstoppert is felhúzzuk a horogszárunkra.A második horogstopper felhelyezésével fixáltuk a forgónk lecsúszás elleni védelmét.A forgónkon egy tetszés szerinti hosszúságú fluoro carbon zsinórt vezetünk át,ami majd a csalirögzítésünket fogja szolgálni.Fűzőtűnkre felhúzzuk a felkínálni szánt csalit, esetünkben IB Carptrack White V-popst,majd áthúzzuk a zsinórunk mindkét végét a csalinkon.Vágjuk le a felesleges zsinór hosszt.Öngyújtónkkal óvatosan melegítsük a zsinórunk végeit,majd lapítsuk rá az öngyójtónk oldalával a csalinkra a megolvadt zsinórt, ezzel fixálva a csalinkat.PB Products Jelly Wire előkezsinórból kötöm meg az előkéimet,ezzel is csökkentve annak az esélyét hogy a víz alatti esetleges kagylópadok elvágják a zsinórunkat.Fontos a biztonságos kötés, hogy a nagy igénybevételeknél se hagyjon cserben a kötésünk.Az előkénk végéről sem hiányozhat egy végfül, amit majd a Quick Change kapcsunkba tudunk akasztani a gyors előkecseréknél.Felkerül a kötésünket védő szilikon csövecske is, amit majd a Quick Change kapcsunkra fogunk felhúzni, ezzel fixálva az előkénk lecsúszását a kapcsunkról.A legvégén felkerül az utolsó és egyben legfontosabb alkotóelem az ólompaszta.Az ólompasztánkból egy kis hengert formázunk.Az ólom hengerünket óvatosan ráformázzuk a karikánkra és a kötésünkre,ezzel biztosítva az előkénk elemelkedését a fenékről.Teljes egészében elkészült a Ronnie Rig-ünk.A Ronnie Rig-hez tökéletes választás lehet bármely natúr, vagy ízesített IB Carptrack Pop-up.Jégolvadás után bátran próbáljuk a Ronnie Rig előkét, a halak még gyengén táplálkoznak ebben az időszakban,így egy könnyű pop-up-al az óvatos halak is észrevétlenül felszippantják a csalinkat.


A „Ronnie Rig” előkét sikeresen alkalmazhatjuk akkor, amikor a halak táplálkozása nem olyan intenzív, illetve könnyedén becsaphatjuk az öreg rutinos egyedeket is. Ezt az előke típust én elsősorban lebegő csalik felkínálása során használom. A legtöbb esetben a hajszálelőkére 16 mm-es IB V-Pops bojlit teszek fel. Ezek a bojlik ízesítetlenek (natúrak), de rendkívül élnék színűek, és bizony néha ezek a natúr bojlik nagy meglepetést okozhatnak a vízparton. Természetesen igény esetén bármely Imperial Baits Carptrack Aromával egyedileg ízesíthető. Bátran ajánlom ezt a módszert a tavaszi időszakra is, egy kis stick-mix-el kiegészítve szép sikereket érhetünk el.

Molnár Gergő
Imperial Baits Hungary
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk