0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Feeder

Fókuszban a Benzár Coated Wafter


Megmondom őszintén, hogy amióta komolyabban foglalkozom a horgászattal azt vallom, hogy az oldódó csalik sok esetben minden másnál eredményesebbek. Életem első igazán nagy pontyai, illetve kiemelkedő versenyeredményei mind-mind ezt erősítették bennem, hiszen a saját kezűleg készített oldódó csalijaimmal nagyon sokszor eredményesebb voltam, mint azok, akik a gyári típusoknak szavaztak bizalmat. Szerencsére az élet úgy hozta, hogy már nem kell otthon csaligyártással bajlódnom, ellenben lehetőségem van részt venni olyan termékek fejlesztésében, amelyek minden korábbi képzeletemet felülmúlják! Az egyik ilyen folyamat nem is olyan régen ért véget, hiszen megszületett a Coated Wafter én pedig ezt az írást kizárólag neki szentelem. Jöjjenek mindazok az információk, amiket az említett csaliról tudni érdemes!

Hogy mitől újszerű egy csali? Attól, hogy olyan jellemzőkkel bír, amilyenekkel a piacon már hosszabb ideje elérhető „konkurensei" nem! A Coated Wafter esetében is jó néhány ilyen tulajdonságot találni, hiszen egyrészt Coated, másrészt pedig Wafter, és ha ez nem lenne elég, még hihetetlenül fogós is! Bár utóbbi aligha szorul különösebb magyarázatra azok számára, akik már kipróbálták, esetleg részt vettek a Fehován tartott workshopjainkon, amelyek során több ponty is áldozatául esett valamelyik Wafternek.


Valódi íz- és színkavalkád ez a pontyok számára! Az émelyítően édestől az orrfacsaróan büdösig minden fogós íz megtalálható a palettán!Kisméretű tégelyekben került forgalomba a Coated Wafter is, ami sok horgász számára nagyon fontos szempont a helytakarékosság miatt!„Apró, színes minibojlik, pont, mint a másik száz fajta, ami kapható" – gondolják sokan elsőre a Wafterekről. Aztán, amikor kipróbálják, esetleg megnézik, hogy hogyan működik víz alatt, rögtön egyértelművé válik, hogy ez minden, csak nem egy átlagos csali!

Coated?
Magyarul bevonatos. A csali rendelkezik egy főzött minibojlira hajazó maggal, amely kapott egy gyorsan és nagyon intenzíven oldódó bevonatot. Utóbbi a vízbe érkezést, illetve a vízzel történő találkozást követően nyomban oldódni kezd. Ez a folyamat nemcsak szín-, illetve ízkibocsátásban nyilvánul meg, hanem maga a bevonat is feloldódik, szétmállik a vízben, melynek köszönhetően egy mind inkább „kocsonyásodó" finom falat várja a tüskén a pontyokat.A főzött mag, illetve a bevonat jól kivehető ezen a fotón is. A mag színe is hasonló a bevonatéhoz, attól egy árnyalatnyival talán élénkebb, emellett fontos megjegyezni, hogy a mag is aromázott, így abban az esetben is egy kívánatos falat várakozik a tüskén, ha a bevonat már leoldódott.Ez a kedvenc képem a Wafterekről, hiszen remekül látszik minden típusnak a szerkezete és a színárnyalata. E tíz íz között úgy gondolom, hogy mindenki meg fogja találni a neki leginkább tetszőt.Két olyan íz is felkerült a palettára, amely korábban nem volt megtalálható a Benzár csalik között. Ezek a Green Betaine, amely egy markáns, az emberi orr számára kifejezetten kellemetlen aromával rendelkező típus, a másik pedig a kókuszos, amely egy Raffaello golyócskára hajazó nagyon kellemes, édes aromájú variáns.A bevonat oldódását mindennél jobban szemlélteti ez a kép. Nehezen tudom elképzelni, hogy létezik olyan ponty, amelyik el tud úszni szemrebbenés nélkül egy ilyen attraktív csali mellett!A leggyakrabban akkor érkezik kapás erre a csalira, amikor az oldódás már kellően intenzív. Ez, bár a vízhőmérséklet függvénye, a bedobástól számított maximum három percet vesz igénybe. Ennyi idő elteltével bármelyik pillanatban eltekeredhet a spicc!

Wafter?
Tehát lassan süllyedő? Esetleg éppen csak lebegő? A csaligyártók között sem egyértelműen definiált, hogy mit is jelent pontosan a „wafter" jelző. A mi olvasatunkban a kritikusan, tehát a végletekig kikönnyített csali a wafter. Ez nem jelenti egyértelműen azt sem, hogy lassan süllyed, illetve azt sem, hogy éppen lebeg, hiszen a mezsgye hihetetlenül keskeny a két állapot között. Akár egy azon tégelyben is lehet olyan szem, ami felbillenti a csalitüskét, míg egy másik már nem. A lényeg az, hogy a pontyok gyanakvását leginkább elaltató felkínálást tudjuk e csalik segítségével prezentálni, amely során a horog a végletekig ki van könnyítve a wafternek hála.A horog a mederfenéken fekszik, míg a kellően lágy horogelőke zsinórra kötött, csalitüskén felkínált wafter ott lebeg felette és dolgozik, ahogyan kell!A Coated Wafter tipikusan egy olyan csali, amelyet tüskén célszerű felkínálni. Kemény, de nem túlságosan, így garantáltan nem reped, ugyanakkor jó tart akár bordás kosár alatt, nagy erejű dobások során is!Én elsősorban a 12-es méretű, Excalibur Round Feeder horgot használom ehhez a csalihoz. Mérete és súlya épp ideális hozzá, arról nem is beszélve, hogy szakáll nélküli.Mikropellettel és etetőanyaggal egyaránt remekül működik a Coated Wafter!Az igazán fontos az, hogy megtaláljuk az adott napon legjobban működő ízt, amely lehet, hogy hasonló a használt etetőanyagéhoz, azonban könnyen előfordulhat, hogy attól lényegesen eltérő típus lesz a nyerő.Ha óvatos halakra horgászunk, akkor célszerű a feltűnő színeket kerülni. Nálam ilyenkor a tonhalas típusé a főszerep, amely a leggyanakvóbb halakat is sokszor becsapja!Ha azonban szükség van egy kis pluszra, esetleg a vízoszlop felső rétegeiben tartózkodó halakat akarjuk lecsalni a fenékre, akkor egy pár csepp Method Smoke jól jön! A víz melegedésével párhuzamos egyre gyakrabban fordul elő ez a jelenség, főleg a mély bányatavakon.Ha kész a töltet, akkor már csak a megfelelő helyre kell bevetnünk azt.A Coated Wafterek használata mellett sok idő nem jut a pihenésre! Különben is, ha véletlenül nincs kapásunk negyed óráig, érdemes újat dobni és egy új szemet a tüskére tűzni.A leggyakoribb azonban az, hogy a bedobást követően perceken belül ezt látjuk magunk előtt. Hagy dolgozzon csak a Benzár Method Feeder!Egy nagyon nehéz napon a tonhalas Wafter segített hozzá ehhez a fantasztikus töveshez! Élmény volt vele megküzdeni!

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy formabontó csali a Coated Wafter. Különlegességének (is) köszönhetően nemcsak a hétköznapi, hanem a versenyszerű horgászatokon is jó szolgálatot tehet a használata. Tavaly, illetve már idén is nagyon szép eredményekhez segített hozzá minket ez a csali, így nyugodt szívvel kijelenthetem, érdemes neki bizalmat szavazni!

A csalikat itt tudod megrendelni:
BENZAR COATED WAFTERS

Szabó Bence
Forrás: energofish.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk