0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Őszi akcióink Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Teszteltünk

Fókuszban a Neo Runner

Ahogyan azt már előző orsópróbás cikkeinkből láthattátok, a Carp Expert Neo szériájával történő célzott pontyhorgászat egy kis időre sem állt meg. Mai írásunkban a soron következő orsó bemutatása következik, a CXP Neo családjának leguniverzálisabb darabjával ismerkedhettek meg közvetlen közelről. Ha velünk tartotok, egy remekül sikerült pontyhorgászat kellős közepébe csöppentek.

Még meg sem száradtak a vízcseppek az előzően bemutatott Neo Long Cast Feeder orsón, terítéken volt a következő típus, az általam leguniverzálisabbnak kikiáltott CXP Neo Runner. Nyelető fékrendszere, óriási zsinórbefogadó képessége, kiemelkedő teherbírása és persze a pontyhorgászat során vele szerzett tapasztalatom alapján született meg bennem az ítélet: A Runner 6000 a legsokrétűbb felhasználásra tervezett nyeletőfékkel ellátott orsó a Neo családon belül.


A fenekező horgászat összes válfaja, módszere egyformán jól és eredményesen űzhető vele, de ereje, teherbírása miatt az átlagos bojlis igényeket is kielégíti.Míg a Neo Long Cast Feeder orsó a legtöbbet a 3,90-es heavy feederemen volt, addig a Neo Runner 6000 nagy kedvencemen, a kategóriájában egyik legkönnyebb és legérzékenyebb 3,60-as CXP Slim bojlis botomon teljesített szolgálatot, melyet történetesen hagyományos fenekező horgászatra alakítottam.
a legjobb orsó és zsinór párosítás, amit csak elképzelni lehetett. Megfigyelhető a zsinórmenetek emelkedése miatti pozitív eredmény: a menetek egymásba vágódása, megszorulása kizárt. Jobbra: majd ötszáz méter zsinór az 57 mm átmérőjű dobon, nincs akadálya annak, hogy bojlis boton kapjon feladatokat.

Minden túlzás nélkül állítom, hogy a CXP Method feeder zsinórcsalád a jelenlegi kínálatunk legmeghatározóbb, legpozitívabb jellemzőit tudhatja a magáénak. Mindazon túlmenően, hogy kiváló szakítóerővel rendelkezik, elképesztően lágy és puha, a memóriája alacsony (!), és a rajta található Teflon bevonat miatt a tapintása olyan, mint a legfinomabb selyemé.
A Runner 6000 zsinórbefogadó képessége okozta az újabb örömteli meglepetést. Az általam alkalmazott 0,25-ös Method zsinór tekercsén található 300 méterének utolsó centije is felkerült a dobra úgy, hogy már előtte 200 méter alátétet felcsévéltem másfajta huszonkettesből.


Nemcsak az orsó, a rá felhelyezett zsinór is új generációs: a szenzációsan jó CXP Method Feeder zsinór.A Neo Runner 6000 nyeletőfék-rendszerének finoman hangolhatósága, jól szabályozhatósága, precízsége valóban kiemelkedő. A fékerőt széles skálán kalibrálhatjuk, mind ez által nem csak bojlis, vagy method technikához, de a nagyon precíz nyeletős orsót igénylő fenekező süllőzéshez is bátran ajánlhatom. Az orsó fékrendszere rendkívül precíz és megbízható, hagyományos, hosszú előkés feederezésnél például lehetőségünk van a legvékonyabb előkéket alkalmaznunk.


Az első két képen látható a nyelető fék alapállásban és bekapcsolt állapotban.A frontfék hajszálpontos és letapadásmentes, a fékcsillag pedig a legszebbre és a legkézreállóbbra sikeredett a Neo orsók között.


Hogy mennyire példás volt az összhang a felszerelés elemei között azt jól mutatja, hogy a legtöbb esetben a fárasztást a finomszerelékes technikáknál már elsajátított és sikerrel alkalmazott módszerrel, kikapcsolt visszaforgás-gátlóval oldottam meg.


Nem megszokott dolog bojlis cuccal így fárasztani, de az összhangot jól szemlélteti! A bot 300 gramm, az orsó ötszáz méter zsinórral 475, mégis kényelmesen tudtam fárasztani egy kézzel, kikapcsolt visszaforgás-gátlóval


Ahogyan a cikk elején utaltam már rá, felszerelésemet a hagyományos method kosár használatához hangoltam. A hatvan grammos kosarat erőgumival kombináltam, a lényeg a jól tapadó, ragadós method keverékkel alaposan meggyúrt kosáron volt, csak úgy „tradicionálisan".


Egyszerű szerelékemben a hagyományos, jól bevált tradicionális megoldás keveredett a modern technika eszközeivel.Ha már az orsó univerzális, legyen a csali is az: CXP Silicorn minden esetre!
A Vanília aromával megbolondított szilikon kukoricaszemek kiváló csalinak bizonyultak most is. Csali tüskével kombinálva érhetjük el a legjobb eredményt!


A Neo Runner-nek nem volt egyszerű feladata, nem sokat pihenhetett a rod-podon. Az összeállítás, a method etetőanyag keverék és a csali tüskén felkínál egyetlen szem tömény aromában ázó Silicorn elnyerte a pontyok rajongását. Nem volt könnyű dolga az orsónak. A szereléket 5 kapásból csak egyszer tekertem ki üresen. A Neo 5,1:1 áttételezése előnyt jelent a gyors, pörgős, eseménydús horgászatok esetében. Kilenc darab golyóscsapágy található az orsóban, a legkényesebb pontok stabil alátámasztása teszi hangtalan futásúvá. A kiegyensúlyozás tekintetében sem érheti panasz a Neo-t, hiszen az üres szerelék nagy távolságról történő bevontatása során is érezhetjük a lágy, könnyed futását. A tűgörgős visszaforgás-gátló természetesen tudja a dolgát, azonnal harap, a hajtókar megállításának pillanatában.


a Carp Expert Slim bojlis bot dobáskor és fárasztáskor is megadja azt az élményt, amire igazán vágyunk a pontyozás során.Hiba nélküli bot-orsó párosítás, egy kicsit az élvezetek maximalizálására hangolva.A zsinórvezető görgő esetében csapágyat helyettesítő megoldással találkozunk


A zsinórvezető görgő perselyét hasonlóan eljárva - mint azt a golyóscsapággyal tennénk – bizonyos időszakonként szedjük szét, tisztítsuk meg a felhordott szennyeződéstől és annak fészkét lágy zsírral kenjük újra annak érdekében, hogy a hibátlan, letapadás nélküli futása hosszú időn át megmaradjon.

A Neo Runner valóban egy univerzális nyelető fékes orsó. Tökéletes választás kettő, illetve háromrészes, vagy bármelyik teleszkópos rendszerű fenekező bothoz, de természetesen a feedereken és a bojlis botokon is példaértékűen megállják a helyüket. Az általános igényeket messzemenően teljesíteni tudja.Ne feledjétek, a jó nyeletőfék beállításon sok fog múlni. Ha ez megvan, gondtalanul élvezhetjük a Neo Runner 6000 nyújtotta kényelmet és semmi akadálya nincs annak, hogy üldözőbe vegyük vele nehéz végszerelékekkel a nagy halakat…… és a célzott, akcióban bővelkedő pontyos horgászatok még élvezhetőbbek legyenek az általa kínált előnyökkel!


Forrás: Halmos Mihály
energofish.hu
  • Komoly technika, de a csapágyat helyettesítő zsinórvezető görgőért kár. Ezek a megoldások sűrű olajozást-zsírozást igényelnek és sokszor akadozva gördülnek, ha terhelés alatt vannak.
    Minkó Lajos2017.06.30. 20:09:12Tetszik
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk