0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Harapósak a tiszai horgászok, pedig volna kapásuk bőven

Hiába szeretnének, januárban még biztosan nem horgászhatnak a Tiszán a pecások. Átmenetileg ugyanis nincs aki kiadja hozzá az engedélyt. Mindez közvetve annak köszönhető, hogy január 1-jétől törvény szerint teljesen megszűnt a kereskedelmi halászat a természetes vizeken.

Tilos a kereskedelmi halászat a természetes vizeken január elsejétől. Erre a döntésre azért volt szükség a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint, mert a halászat e formája veszélyezteti a természetes vizek őshonos halállományát. A tárca ezért úgy módosította a halgazdálkodási törvényt, hogy 2016. január elsejétől megszűnjön a kereskedelmi halászati engedélyek kiadása. A változás azonban a tógazdasági haltermelést nem érinti.


Lékhorgász és kerékpárja a Tisza-tó jegén Abádszalók határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Mészáros János
MTI Fotó: Mészáros János


Mindennek elsősorban a horgászok örülhetnek. A minisztérium adataiból ugyanis kiderül, hogy – egyelőre 2015-es összesített adatok híján – 2014-ben összesen 243 halászati engedélyt adtak ki és mintegy 1500 tonna halat fogtak a halászok, miközben a 350 ezer horgász 4500 tonnát. A pecázók egyebek közt ezért az aránytalanságért is szorgalmazták, hogy teljesen szűnjön meg a kereskedelmi halászat a természetes vizeken. A minisztérium azonban hangsúlyozta: a változtatással nem elsősorban a horgászzsákmány növelése a cél, hanem a horgászturizmus élénkítése, az ősi halfajták védelme valamint a túlhalászás okozta esetleges károk megelőzése.

Az új szabályozás ellenére a halászat, mint szakma megmarad, hiszen szükség van halneveléssel foglalkozó szakemberekre. A halászok szakértelmére, állományfenntartó, ökológiai jellegű, szelektáló tevékenységére, mint az ivadék-telepítések vagy az ívóhelyek kijelölésére továbbra is szükség lesz – magyarázta korábban az FM sajtóosztálya a Helyi Híradóknak. A halgazdaságok bevételeinek jelentős részét ráadásul eddig sem a halászat jelentette, hanem a halnevelés, valamint a horgászengedélyek eladása, összességében a horgászok kiszolgálása.

Mindezzel együtt például a tiszai horgászok most maradéktalanul mégsem örülhetnek, januárban ugyanis nem jutnak horgászengedélyekhez, így nem is horgászhatnak ebben a hónapban. A legelszántabb pecások erre a minap döbbentek rá, amikor kiderült, hogy a korábban a halászati jogot birtokló szövetkezet semmilyen, új típusú állami horgászengedélyeket nem tud kiadni. Mindez pedig annak a következménye, hogy az új törvény életbelépésével megszűnt a szervezet kezelési joga, és ezzel együtt a jegyek kiadása is. Új kezelőt viszont egyelőre még nem jelöltek ki a döntéshozók.

Forrás: hirado.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk