0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Bojlis

Interjú Szabó "Pipsi" Istvánnal

Üdvözöllek kedves Pipsi! Mint mindenki mást, így Téged is elsősorban arra kérnélek, hogy mutatkozz be és mesélj egy kicsit arról, hogy hol vagy mikor kezdtél el komolyabban a horgászattal, pontyhorgászattal foglalkozni és, hogy milyen út vezetett oda, ahol ma tartasz.

2010-es évet jelölném meg a „változás” évének. Egy általam látogatott Pest megyei kavicsbányató volt az, ami elindított bennem valamit… Ott ismertem meg mostani csapattársamat Norbit, aki már évek óta a „bojlizás” szerelmese volt. Akkor kezdtem el elsőként fantáziálni, hogy vajon a tó közepén vagy a partról elérhetetlen helyeken milyen halak úszkálhatnak?! A felszerelésemet tekintve egy „közepes parti pontyozónak” ítéltem meg magam. Mind amellett, hogy már akkor is csak a „sporthorgászat” miatt vonzott a vízpart. Ettől a naptól fogva kezdtem el komolyabban utána olvasgatni, hogy milyen felszereléssel és körülményekkel jár, ha esetleg a „nagyponty horgászás” mellett tenném le a voksomat. Pár hónap spórolgatás és megannyi olvasgatás, videó elemzés után már én is alkalmasnak tartottam a felszerelésemet egy nagy ponty becserkészésére, és annak a legkörültekintőbb módon való kifogására. Ahogy teltek a hónapok egyre mélyebbre ástam magam ebbe a világba, és nem titkolt vágyam volt, hogy egyszer egy csaligyártó képviseletében üljek a vízparton. Azt hiszem ez is teljesült mostanra.

A horgászattal kapcsolatban, ha lenne rá lehetőséged, változtatnál-e valamin, ami a múltban történt Veled?

Elégedett vagyok az eredményeimmel és, ha még egyszer kezdeném, sem változtatnék semmin.

Hogyan látod a saját jövődet a horgászat világában?

Úgy érzem, hogy már ez is egy fantasztikus eredmény, ahol most tartok és szeretném ezt a mostani ismertségemet szinten tartani, valamint még több embert hasznos tanácsokkal ellátni.

Bár több tényező és változó függvénye a dolog, de sokan kíváncsiak rá, így muszáj feltennem Neked is ezt a kérdést: Melyek a legkedveltebb előke és csali kombinációid?

Nekem az „egyszerűségben a nagyszerűség” a mottóm, tehát nem szeretem túl kombinálni a szerelékeimet, így hát a horgászataim során a hagyományos „KD” rig nálam a befutó.

Személy szerint az egyik legfontosabb dolognak a halvédelmet tartom. Neked mi erről a véleményed, milyen negatív vagy pozitív tapasztalataid vannak, és milyen tanácsokkal tudsz szolgálni, melyekkel esetleg tovább finomítható a halvédelem és a kíméletes bánásmód?

Szerintem az elmúlt 1-2 évben rengetegen fejlődtek a vízparton és sokuknak lett fontos tényező a kíméletes bánásmód. Maga a felszerelések pedig már mindent kielégítő módon vannak jelen a piacon olcsóbb és drágább kategóriában, így mindenki megtalálhatja a számára kedvezőt. Az én meglátásom szerint pár éven belül már mindenki fejében rend lesz a nagytestű halakkal kapcsolatban.

Sok embernél veszem észre, hogy nagyon felületesen állnak hozzá a horgászathoz, hogy csak egy példát emeljek ki: kb. csak a bojlik ízével foglalkoznak és nem az alapján választanak, hogy mégis mi van abban a bojliban, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a golyó, milyen tóra mennek, milyen a halállomány és a többi fontos tényező. Te mit gondolsz, milyen irányba tart ma Magyarországon a nagyhalas, „bojlis” horgászat és van-e olyan szegmense a dolognak, melyben változásokat szeretnél látni vagy eszközölni?

Az Imperial Baits csapatánál, mint „csapatfőnök” a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettünk cikkeink írásakor a horgászat körülményeire. Nálunk alapelvárás, hogy minden közre játszó tényező leírása megtörténjen, hiszen a mi csalink se „csodagolyó”, és a sikeres horgászatokhoz elengedhetetlen, hogy maga a horgász is igazodjon az adott körülményekhez. Próbálom saját írásaimban is hangsúlyozni, hogy a helykeresés a legfontosabb alapja egy eredményes horgászatnak.

Vannak-e olyan tanácsaid a kezdő pontyhorgászok számára, amelyek szerinted nagyon fontosak ahhoz, hogy tisztességes horgász válhasson belőlük?

Szerintem, aki erre a „pályára” adja a fejét, annak a tisztességről nincs szüksége tanácsra.

Szerinted milyen pozitív, illetve negatív változásokat hozott a bojlis pontyhorgászat világában az internet és ezen belül is a közösségi média elterjedése?

Szerintem mindenféle téren pozitívumnak mondható, hogy akár „pályabejárás” nélkül lehet megtudni hasznos információkat az adott vízről, és a minket ott fogadó terepviszonyokról.

Ha jól olvastam, Te az év harmadát (ha nem többet) jóformán a parton töltöd és természetesen versenyeken is szoktál szerepelni, innen jön a kérdés, hogy versenyezni szeretsz jobban vagy a „hobbi” horgászatot preferálod inkább?

Nagyon jó a kérdés!

Igazából imádok egyedül horgászni, hiszen minden olyan dolog, ami akkor először történik meg velem, azt csak a saját rutinomnak-tudásomnak tudom betudni. Úgy érzem, rengeteg olyan szituáción vagyok túl a Balatonon, amit örülök, hogy egyedül vittem véghez. Gondolok itt az áramlatokra, nagy távolságra, a viharos hullámokra vagy éppen egy nagy testű ponty megfogása az előbb említett körülmények között.

A bojlis versenyeken való sikeres szereplés szerintem nagyban függ a helyhúzástól. Ha az ember szerencsés és sikerül „jó” helyet húznia, akkor már fél lábbal a dobogón érezheti magát, hiszen pusztán rajta múlik már, hogy van-e kellő rutin-tudás meghorgászni az előttük lévő területet. Nem volt ez máshogy idén nálunk sem, hiszen minden verseny előtt már hetekkel éreztem, hogy szerencsés lesz számunkra a helyhúzás. A rengeteget vízparton töltött időm pedig kellően megerősített abban, hogyha kapásom van, azt meg is szákoljuk.

Van-e kedvenc vagy éppen nem nagyon kedvelt víztípusod?

Imádom a nagykiterjedésű vizeket, szeretem, ha van helyem horgászni is. Nálam a Balaton a szerelem.

Azt pedig hogy melyik az, amelyiket nem nagyon kedvelem, arra az lenne a válaszom: ahol sok a hal.

A dobós vagy a behordós/behúzós horgászatod szereted jobban?

Kizárólag a behordás jöhet szóba.

Sokszor látom, hogy eléggé félreértelmezik a teszthorgászat fogalmát az emberek és szerintem sok téveszme kering a dolog körül. Ha lehetséges, akkor le tudnád írni, mi is egy igazi teszthorgász dolga és, hogy ez mennyi munkával is jár?

Igen ezzel én is találkozom nap, mint nap. Részemről annyit, hogy egy teszthorgásznak rengeteg szabadidővel kell rendelkeznie, hiszen egy még piacra nem került termék hatékonyságát nem lehet csak „hétvégente” próbálgatni. Termékfejlesztés közben pont az a lényeg, hogy a teszthorgász minden körülmény között ismerje meg az adott termék minden tulajdonságát, itt gondolok időjárási körülményre, napszakra vagy éppen, hogy az őt körülvevő horgászok között más cégek által használt csalik között hogyan szerepel. A teszthorgászokat a mi esetünkben, ahol nem „mindennap” születik új íz, nevezhetnénk „marketing horgásznak” is, hiszen nekik inkább a termék reklámozásában, megismertetésében van nélkülözhetetlen szerepük. Nem beszélve arról, hogy a parton is megfelelően kell viselkednie, hiszen róla ítélhetik meg az általa képviselt céget.

Szerinted van-e ma igény újabb bojlikészítőkre és teszthorgászokra Magyarországon vagy már így is túltelített a piac?

Gyakorlatilag minden nap születik egy új „baits”, de ha nem tud kellő újat mutatni(már pedig nehéz), akkor rövid időn belül nem is hallunk róla újra.

Nálunk az IB-nél én vagyok megbízva a csapatra való odafigyeléssel. Azt vallom, hogy sokszor a kevesebb a több… és inkább a minőségi írásokra fektetem a hangsúlyt,mintsem a mennyiségre.

Milyen innovatív megoldásokra számíthatunk szerinted és van-e ezek között olyan, ami akár gyökeresen megváltoztathatja a pontyhorgászatot a közeljövőben?

Szerintem a „változás” elkezdődött… egyre több vízen tapasztalni, hogy óvják a nagy testű egyedeket és a hatóságok is igen nagy hangsúlyt fektettek a szigorításokba.

A következő kérdés ahhoz a bizonyos balatoni tükröshöz kötődik, melyet 2 horgásztársunk mellett Te is kifogtál pár héten belül. Ez a hír még a „nemhorgász” médiába is bekerült, aztán sajnálatos dolog történt, ugyanis egy, a nem a C&R elvet valló idősebb horgász is kifogta a halat nem sokkal utánad, de ő már nem engedte vissza a vízbe. Hiába volt matuzsálemi, a szabályok szerint legálisan cselekedett a horgász, mert a ponty, ha csak 2 cm híján is, de mérethatáron belül volt. Mi a véleményed erről a dologról, szükségesek-e szerinted szigorítások?

Hát sajnos én is szomorúan fogadtam a hírt, viszont úgy érzem, hogy az öreg tükrös pusztulása „nem volt hiába”…hiszen a médiában is elég nagy port kavart és rengeteg emberhez eljutott a híre, amit elképesztve fogadtam. Ennek is betudhatóan eszközöltek változásokat a Balatonon. A most nemrég lezajlott horgászkonferencián is hangot adtak a BHN Zrt. munkatársai és az eddigi 80 cm-es elvihető méretet 2017-es évtő 70 cm-ben sikerült meghatározniuk. Szerintem ez már „viszonylag” kedvezőbb méret a Balatonon, és bízom benne, hogy a csökkentés még tovább folytatódik a következő években.

Üzennél-e még valamit a pontyhorgász közösségnek olyan témában, amelyre nem vonatkozott kérdés?

Nem.

Utolsó kérdésként arra lennék kíváncsi, hogy számodra mit jelent a pontyhorgászat?

A pontyhorgászatban mindenki megtalálhatja magának a kikapcsolódást és a kihívást is egyaránt… pusztán rajtunk múlik, hogy ez párosul-e minden horgászatunk során…

A saját és az olvasók nevében is hálásan köszönöm, hogy vállaltad ezt az interjút, reméljük, hogy sokan örömüket lelik benne és hasznosnak bizonyul majd! Eredményekben és sikerekben gazdag további horgászatokat és karriert kívánok Neked! Görbüljön és C&R!

Készítette: Nyerges Balázs
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk