0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

Kevesebb horog jár a pecásoknak

Budapest - Szigorúbb szemmel vizslatják ezután a horgászokat és a halászokat az új, nemrégiben elfogadott halgazdálkodási törvénynek köszönhetően. A halászok nem használhatnak többé sorhorgokat, de betiltották az orvhalászok kedvelt eszközét, a nyakzó hálót is. Az egyszeri pecásokat sem hagyja érintetlenül a rendelkezés, bár ők nem bánják.

– Mostanra nagyon elharapódzott az orvhalászat, így az államnak lépnie kellett. Főleg azokat az eszközöket tiltották be, amelyek nagy kárt képesek tenni a halállományban. Az orvhalászat bekerült a büntető törvénykönyvbe, és a bizonyított orvhalászati vétségért akár két év börtönt is lehet kapni – mondta lapunknak a Magyar Országos Horgász Szövetség ügyvezető elnöke.


Fazekas Bálint (kalapban) és Kerekes Krisztián is úgy vélik, az igazi horgászok örülnek az új szabálynak


Fürész György szerint az új rendelkezés éles különbséget tesz a halász és a horgász között, az egyik engedélyezett hálóval, a hatóság által meghatározott halászati engedély birtokában, a másik pedig pecabottal foghat halat.

Az utóbbi esetében maximum három horog lehet egy boton, amelyből egy időben csak kettőt használhat, a halászok esetében pedig a hálók típusát, méretét, darabszámát és a kifogható mennyiséget is meghatározzák.

Megdöbbentő, de a magyar vizekben olyan eszközöket is használtak, amelyek a tengeri halászat során megszokottak, zömében ezeket tiltották most be.

Megkérdeztük az új törvényről a Vidékfejlesztési Minisztériumot is. A tárcánál megerősítették, hogy az elmúlt években egyre csökken a nagy folyók és tavak halállománya, amely egyrészt természetes folyamat, másrészt viszont a túlhalászás és a tilosban járók miatt van. Az új szabályozás legfontosabb célja, hogy a horgászok számára is érzékelhető módon növekedjen az őshonos halállomány néhány éven belül.


A felszereléssel szó szerint összegyűjtötték a halakat


Hat milliárdos fogás

Itthon évente mintegy 6-7 ezer tonna halat fognak ki, amelynek 70 százalékát a sporthorgászok akasztják horogra. A legálisan kifogott hal értéke mintegy 6 milliárd forint, de közel ennyire becsülhető az illegálisan kifogott hal mennyisége is.


Mostantól az egymás után fűzött horgokat is tiltják


Fazekas Bálint, a Honvéd Sporthorgász Egyesület elnöke részt vett az egyeztetésen, amely a törvényhozók és a horgászok között zajlott. Szerinte alaposan körbejárták a döntésnél a kérdést, az igazi horgászok csak örülhetnek az új szabályozásnak.

Ny. Sz.
Forrás: www.blikk.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk