0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Őszi akcióink Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Kihalásszuk vagy hozzászokunk

Ha nincs pénz arra, hogy kihalásszák, és kezdjenek vele valamit, muszáj hozzászokni - hosszú távon nincs más megoldás a Tiszán úszó rucaöröm és békalencse problémájára.

Békalencse és rucaöröm között úsztak a jótékonysági akció gumikacsái a XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál idején a folyón. Ez a megszokott kép ilyenkor. A folyót elcsúfító zöld hol vastagabb, hol ritkásabb sávban úszik jó néhány hete. Ami elpusztul, annak barnás a színe és rossz a szaga. Bosszankodnak a fürdőzők, akik pedig csónakkal járnak, nem szívesen mennek át a sávon, mert a zöld alatt faágak, tuskók bújnak meg, amelyek tönkretehetik a motor propellerjét.

Ez a nyár végére a legtöbb fölmelegedő állóvízben elszaporodik, beborítja a felszínt. A napokban arról adtunk hírt, hogy Mártélyon az önkormányzat raselhálóval fogja lehalásztatni a holtágat beborító rucaörömöt, békalencsét. Ezt komposztálni fogják, és saját földjeit fogja vele trágyázni a település. Ez ekkora tételben is komoly feladat.

A tiszai rucaöröm és békalencse nagyrészt Csongrádnál ömlik bele a folyóba, a Hármas-Körös vízgyűjtő területéről érkezik. Az Ativizigtől tudjuk, hogy a vízügyesek merülőfalakkal kihalásszák a szerves uszadék egy részét, de ez a munka sokkal több pénzbe kerül, mint amennyire hatékony.

A vízügy az a szervezet, amelynek erre pénze lehet. Hiába, hogy a horgászokat is nagyon bosszantja, a folyó halászati jogát az idei évtől gyakorló megyei szövetségük erre nem kap forrást. – A merülőfalat kezelni kell, a partra kihúzott nagy mennyiségű zöldet szállítani – sorolja Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – Miután a nedvesség elpárolgott belőle, összébb kell rakni. Ha komposzt készül belőle, azzal is van még munka, és az is kérdés, el lehet-e adni.A fűnyesedékből, lombból évente több ezer tonna komposztot készít a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., rendszerint önköltségi áron tudja értékesíteni. Jellemző, hogy időnként kiárusítást kell tartani, hogy ne penészedjen rá a cégre – tudtuk meg Makrai László ügyvezetőtől: – A barkácsboltoknak szívesen szállítanánk belőle, mert van rá engedélyünk, de nem tudunk versenyezni a külföldről behozott, feltételezem, dotált komposzttal, és a polcpénzt sem tudjuk megfizetni.

A békalencse és a rucaöröm halászatával az a másik probléma, hogy csak tüneti kezelés, magát az okot nem szünteti meg. Azért szaporodik a növény a vízben, mert földúsul a tápanyag. Ez elsősorban a mezőgazdaságnak, a csatornákba bemosódó műtrágyának köszönhető, de mint Láda Gáspár említette, a tisztított települési szennyvízben is maradnak olyan anyagok, amelyek tápanyagul szolgálnak.

Forrás: delmagyar.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk