0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Feeder

KÜLÖNLEGES CSALIZÁSI TECHNIKÁK

Stopper helyett lasszó. Rakósbotos, meccsbotos ill. feederbotos technikához egyaránt! Nemrég megismertem egy egyszerű, ám mégis univerzális csali rögzítési módszert. Jó barátom, ifj. Gyulai Feri mutatta be egy rakósbotos horgászat alkalmával. Megismerve a technikát, felmerült bennem egy kérdés: használható ez esetleg a feeder vagy a horgászatokon is? Természetesen igen!Újítások világában élünk. Nap, mint nap új hírek érkeznek a horgászipar világából. Van, amikor egy új kialakítású horogról, van, amikor egy az átlagosnál strapabíróbb zsinórról. Azonban sokszor nem kell újításhoz nyúlnunk annak érdekében, hogy eredményesebb legyen a horgászatunk. Talán ilyen technika a lasszós előke is. A szokásos előkékhez több kiegészítő is kellhet, most azonban csak némi kézügyességre lesz szükségünk.Jó barátom, ifj. Gyulai Feri mutatta be egy rakósbotos horgászat alkalmával. Megismerve a technikát, felmerült bennem egy kérdés: használható ez esetleg a feeder vagy a meccsbotos horgászatokon is? Természetesen igen!1. Először egy egyszerű hurokkötéssel készítünk egy fület.
2. Majd belehelyezzük a csalit, és szorosra húzzuk.
3. A felesleges kilógó zsinórt levágjuk.
4. Felkötjük egy csomómentes kötéssel a horgot, ügyelve a megfelelő csali távolságra.


A hajszálelőkék jelentősége
Talán vannak még olyan horgászok, akik ritkán, vagy egyáltalán nem használnak hajszálelőkét. Pedig rosszul teszik. Ugyanis sokszor egy kisebb horog mellé kötött nagyméretű csali eredményesebb, mint ugyanaz a csali egy nagyméretű horogra tűzve. Számos jó megoldás született erre a problémára. Azonban egyik sem olyan egyszerű, mint a következő.

Hurokba vele
Létezik egy olyan csali rögzítési technika, aminek az elkészítéséhez gyakorlatilag az előkezsinóron kívül semmi másra nincs szükségünk (ellenben a többihez, ha más nem is, de stopper minimum kell). A lasszós, vagy mondhatjuk hurkos előke elkészítését egy ábra szemlélteti. A vízparton (de akár otthon is) egy-két perc alatt elkészíthetjük.Pro és kontra
Persze ennél a technikánál is vannak érvek a felhasználás mellet és ellen. Az érvek mellett már is itt az első: a felhasználási lehetőségek száma végtelen. Vagyis akár élő csali, szemes, pelletet, sőt bojlit is lehet a hurokba tenni. A hurok jól tartja a nagyobb csalikat is, a csontkukac, a giliszta sem mászik ki belőle. A kemény pelleteket kifúrni nehéz, sokszor el is repednek, a huroknál nincs ilyen probléma. Nem kell használnunk külön kiegészítőket. A dobásunkat nem korlátozza, hiszen minél erőssebben dobunk, annál erőssebben tartja a csalit. A lasszós technika rossz oldalaként csak azt tudnám megemlíteni, hogy a zsinór előbb-utóbb elhasználódik. Így ilyenkor az egész előkét újra kell kötni. Ez van akkor is, ha véletlenül összecsúszik a hurok.

Számít-e a hossza?
Igen! Ennél a csalizási technikánál is nagyon fontos, hogy milyen távolságra helyezzük a csalit a horogtól. Egységes szabály azonban nem létezik. Az mindig a horogtípustól és csali típustól változik. Készítéskor a hurokba beletesszük a csalit, majd szorosan ráhúzzuk. Ha a csali körülbelül a horogtól egy, másfél centire helyezkedik el akkor jól állítottuk össze a szereléket. Azonban kísérletezni mindig kell, főleg akkor, ha a kapás után üresen vágunk be. Ilyenkor én rövidebbre húzom ezt a távolságot (esetleg egy kicsit kisebb horgot teszek fel).Nagyhalas horgászatokon a szemes etető mellett mindig ott kell, hogy legyen a pellet is.A natúr szemek is már jól néznek ki, de lehet ezt még fokozni.
A pelletet permetezővel kicsit megvizezzük.
Majd megszórjuk valamilyen ízben harmonizáló poraromával.
Alaposan elkeverjük, hogy minden szemre jusson.A pelletek felszínére az aroma rátapad, vízbe érve egyből oldódik.
Tipp:
Etető pellet is lehet aromásítani, sőt, érdemes is. folyadék aromával egyszerű, csak ráöntjük és használható is. A másik módszer a következő. Egy tálba kiöntjük pelletet, majd a felületüket megvizezzük. Pár perc már por aromásítható is. A felületükre az rátapad, a vízbe érve az robbanásszerűen feloldódik. Ezzel a közelben lévő halak érdeklődését felkelti, majd az oda érkező halak a horogcsalit is felveszik.
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk