0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

Magyar gyomorba magyar halat!

A tengeri halakkal ellentétben a hazai halak minősége könnyen ellenőrizhető, a magyar haltermelés természetbarát, ráadásul az édesvízi hal is egészséges. Kár, hogy nem esszük.







A táplálkozáskutatók, dietetikusok évek óta sulykolják belénk, hogy a tengeri hal milyen egészséges fehérjeforrás, mi pedig örülünk, mert szerencsére finom is. Kár, hogy ötven év múlva már csak a mesékben létezik majd. Ha azonban nem történik valami váratlan ökológiai katasztrófa, ufótámadás vagy tömeges halelvándorlás, édesvízi hal még akkor is lesz bőven, ugyanis a globális haltermelés 41 százaléka most is édesvízből származik. Ráadásul édesvízi halakban mi, magyarok nem is vagyunk rosszak, legalábbis, ami a természeti adottságainkat illeti. Persze ahhoz, hogy a halászat fejlődni tudjon, nem ártana ennünk is a hazai halat.


Halász a kifogott pontyok között


Hevenyészett hazai halhelyzet

Tudjuk, hogy kevés halat eszik a magyar, és úgy tűnik, hogy ez a tendencia nem nagyon változik. A KSH szerint egy magyar éves halfogyasztási átlaga 3,7 kg, ami nemcsak az európai vagy globális mércéhez, de az egészségügyi ajánlásokhoz képest is csekély. A szakemberek szerint minimum heti 10 dkg, azaz évente legkevesebb 5,2 kilót halat kellene befalnunk. Az éves haladagunknak ráadásul csak a fele friss, a negyede fagyasztott hal, 10-15 százalék konzerv és 5 százalék egyéb halkészítmény. Ebben pedig nemcsak a hazai, de az import halak is benne vannak.

Ahol pedig nem fogy a hal, ott a haltenyésztőknek sem könnyű. "Magyarországon 2012-ben a teljes étkezésihal-termelés 21,4 ezer tonna volt, 7 százalékkal esett vissza az előző évihez képest" – olvasható a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) éves jelentésében. Magyarország az EU-n belül a második legnagyobb afrikai harcsa- és a harmadik legnagyobb pontytermelő, tavaly 26 ezer hektáron tenyésztettünk halat, a legjobb hozam Hajdú-Bihar, Somogy, Csongrád és Fejér megyében volt.

A hazai haltermelés háromnegyede származik tógazdasági tenyésztésből, itt nevelkedik a pontyon túl a busa, a harcsa, a fogas és a kősüllő, az amur, a csuka és a compó is. Intenzív üzemi tenyésztésből pedig az afrikai harcsa, a szivárványos pisztráng, az angolna és a tokfélék kerülnek ki. A hazai halak közül a pontyot és az afrikai harcsát vesszük a leglelkesebben, az éves fogyasztásunkból az előbbi átlagosan 1,5 kilót, az utóbbi pedig 17 dekát tesz ki. "A hazai halászat sajátossága, hogy az összes megtermelt piaci ponty mintegy 33-35 százalékát decemberben, a karácsonyi időszakban értékesítik. Az étkezési ponty 30 százaléka kereskedelmi láncokon, hipermarketeken keresztül kerül a fogyasztókhoz" – írja a Mahal.


Egy gyönyörű ponty


Jó-e nekünk a hazai hal?

A tengeri halakkal ellentétben a hazai halak minősége könnyen ellenőrizhető, a magyar haltermelés természetbarát, ráadásul az édesvízi hal is egészséges. Kár, hogy nem esszük.

A táplálkozáskutatók, dietetikusok évek óta sulykolják belénk, hogy a tengeri hal milyen egészséges fehérjeforrás, mi pedig örülünk, mert szerencsére finom is. Kár, hogy ötven év múlva már csak a mesékben létezik majd. Ha azonban nem történik valami váratlan ökológiai katasztrófa, ufótámadás vagy tömeges halelvándorlás, édesvízi hal még akkor is lesz bőven, ugyanis a globális haltermelés 41 százaléka most is édesvízből származik. Ráadásul édesvízi halakban mi, magyarok nem is vagyunk rosszak, legalábbis, ami a természeti adottságainkat illeti. Persze ahhoz, hogy a halászat fejlődni tudjon, nem ártana ennünk is a hazai halat.

Tudjuk, hogy kevés halat eszik a magyar, és úgy tűnik, hogy ez a tendencia nem nagyon változik. A KSH szerint egy magyar éves halfogyasztási átlaga 3,7 kg, ami nemcsak az európai vagy globális mércéhez, de az egészségügyi ajánlásokhoz képest is csekély. A szakemberek szerint minimum heti 10 dkg, azaz évente legkevesebb 5,2 kilót halat kellene befalnunk. Az éves haladagunknak ráadásul csak a fele friss, a negyede fagyasztott hal, 10-15 százalék konzerv és 5 százalék egyéb halkészítmény. Ebben pedig nemcsak a hazai, de az import halak is benne vannak.


Ahol pedig nem fogy a hal, ott a haltenyésztőknek sem könnyű. "Magyarországon 2012-ben a teljes étkezésihal-termelés 21,4 ezer tonna volt, 7 százalékkal esett vissza az előző évihez képest" – olvasható a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) éves jelentésében. Magyarország az EU-n belül a második legnagyobb afrikai harcsa- és a harmadik legnagyobb pontytermelő, tavaly 26 ezer hektáron tenyésztettünk halat, a legjobb hozam Hajdú-Bihar, Somogy, Csongrád és Fejér megyében volt.

A hazai haltermelés háromnegyede származik tógazdasági tenyésztésből, itt nevelkedik a pontyon túl a busa, a harcsa, a fogas és a kősüllő, az amur, a csuka és a compó is. Intenzív üzemi tenyésztésből pedig az afrikai harcsa, a szivárványos pisztráng, az angolna és a tokfélék kerülnek ki. A hazai halak közül a pontyot és az afrikai harcsát vesszük a leglelkesebben, az éves fogyasztásunkból az előbbi átlagosan 1,5 kilót, az utóbbi pedig 17 dekát tesz ki. "A hazai halászat sajátossága, hogy az összes megtermelt piaci ponty mintegy 33-35 százalékát decemberben, a karácsonyi időszakban értékesítik. Az étkezési ponty 30 százaléka kereskedelmi láncokon, hipermarketeken keresztül kerül a fogyasztókhoz" – írja a Mahal.

A felmérések szerint a halat leginkább a szálkák és a szaga miatt nem eszi a magyar, meg persze azért, mert gyerekkorában nem szokta meg. Pedig az édesvízi hal is egészséges, igaz, a tengeri halakban magasztalt ómega-3 és ómega-6 zsírsavakból az édesvízi rokonoknak kevesebb jutott, de azért így is klasszak. A szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet szerint az édesvízi hal is könnyen emészthető fehérjéket, zsírokat tartalmaz, emellett ásványianyag- és vitamintartalma is kedvező. Ráadásul megvan az az előnye a tengeri hallal szemben, hogy a minősége sokkal könnyebben ellenőrizhető.

"Magyarországon a nyugati és a cseh helyzettől eltérően természetbarát akvakultúrák találhatók, növényekkel, nádassal, vándorló vízimadarakkal. Ez pedig nemcsak természetvédelmi szempontból pozitív, de a fogyasztóknak is előnyös. Ilyen környezetben ugyanis a hal húsa is jobb minőségű" – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse. Persze a multifunkcionális, fenntartható haltenyésztési modell természetvédelmi hatása sem elhanyagolható, a tógazdaságok egyrészt számos állatnak és növénynek biztosítanak élőhelyet, ráadásul a halak táplálékának egy része is természetes közegből származhat, nem pedig az intenzív termelésben használatos hallisztből. Ahol pedig növényzet van, ott a víz is tisztább, a nádas például kiváló természetes víztisztító rendszer. A hazai vizeknél egyébként is jól ellenőrizhető a vizek tisztasága, és ha nem történik olyan súlyos természeti katasztrófa, mint a tiszai cianidszennyezés 2000-ben, akkor a vizek, így a hazai halállomány szennyezettsége sem lesz jelentős.


Sült keszeg


A magyar halak esetében tehát nem kell a higanytól rettegni, viszont a tengeri halakhoz hasonlóan ezek is egészségesek, és még olcsóbbak is. Már csak az kellene, hogy jobban megismerjük őket. A hazai haltenyésztés egyik nagy problémája ugyanis, hogy nem jut pénz a marketingre, nem hadarjuk álmunkból felverve, hogy milyen jól járunk a magyar hallal, és milyen könnyen elkészíthető, jó koszt lehet belőle.

Mi megtesszük, ami tőlünk telik, még a fejlécünkben is pontyok úszkálnak.

Receptjeink édesvízi hallal:

mindent a pontyról
így kell enni szálkás halat
pontyburger
pontypatkó paprikás lisztben sütve
olajos ponty
pontybontás (videó)
haltöpörtyű
korhely halászlé
bajai halászlé
miszó ponty
pontypástétom
irdalás profi módon
sült keszeg
halkocsonya
pisztráng zöldfűszerekkel töltve
gefilte fis
fogas mákkal
töltött ponty
kukoricadarás pisztráng muzsdéjjal
harcsatatár
harcsa gyömbérrel
harcsaceviche
füstölt harcsa
harcsarillette
pisztrángleves
rántott ponty
fish & chips harcsából
Forrás: www.origo.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk