0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Egyéb

Munkába állt az európai robothal

A másfél méteres, önállóan mozgó szerkezet fő feladata, hogy a kikötők környékén őrjáratozva felderítse a környezetszennyező forrásokat.

A több mint másfél méteres robotot az észak-spanyolországi Gijon kikötőben indítják útjára. A robothalat az Európai Bizottság által finanszírozott Shoal Konzorcium fejlesztette. A héten zajló tesztelések után a csoport elvégzi a szükséges módosításokat a modellen, majd - a tervek szerint - elkezdődik a robothal kereskedelmi gyártása.

A fejlesztők abban bíznak, hogy az új technológia vásárlói között lesznek a kikötői hatóságok, a vízművek, az akváriumok és más hasonló intézmények, ahol fontos a vízminőség állandó ellenőrzése. A hal különösen hasznos lehet nagyméretű környezeti katasztrófáknál, például olajömléseknél, mivel a környezetszennyező anyagok érzékelését hetekről másodpercekre csökkenti.Luke Speller, a programot vezető BMT csoport kutatója elmondta, hogy a halat olyan kémiai érzékelőkkel szerelték fel, amelyek valós idejű, helyben való elemzést tesznek lehetővé. Az adatokat a robothaltól wifi segítségével közvetlenül a parti állomásra továbbítják.

Több más kiemelkedő tulajdonságuk mellett a robothalak képesek egymással is kommunikálni, önállóan úszni, feltérképezni, hol vannak, valamint maguktól visszatérnek a bázisra, amikor kezd kimerülni a nyolcórás működést lehetővé tevő áramforrásuk.

Nézze meg a BBC videóját a robothalról!
Forrás: www.origo.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk