Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek
Öt évvel Fukusima után ehetők a japán halak
Közel öt évvel a fukusimai nukleáris katasztrófa után megvizsgálták Japán partjainál a tenger gyümölcseit, és a tudósok megállapították, hogy a nagy részük fogyasztásra alkalmas. A PNAS tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint nagyon kicsi a veszélye a tengerből származó ételek szennyezettségének.
A japán egyetemek kutatói által elvégzett vizsgálat talán enyhíti a 2011-es tragédia nyomán kialakult félelmet, hogy veszélyes elfogyasztani a Japán vizeiben kifogott tengeri herkentyűket.
Ezzel kapcsolatban többször jelentek meg ellentmondásos nyilatkozatok, ez a sugárzási szint változásának tudható be a friss tanulmány szerzői szerint. Hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, a kutatók Hirosi Okamura vezetésével kidolgoztak egy új módszert, amivel a rákot okozó cézium szintjét vizsgálják.
Ezzel az összes halat ehetőnek találták. A fenéklakó halakban magasabb céziumszintet mértek, de csak Fukusima közelében.
A katasztrófa után Japán a világ egyik legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozását vezette be.
Forrás: index.hu
- TIPP6 990 FtKosárban:db
- TIPP14 990 FtKosárban:db
- TIPP11 990 FtKosárban:db
- TIPP10 791 FtKosárban:db
- TIPP4 490 FtKosárban:db
- TIPP3 490 FtKosárban:db
- TIPP1 490 FtKosárban:db
- TIPP8 991 FtKosárban:db