0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Őszi akcióink Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Hírek

Valami nagyon nincs rendben a Balatonnál!

Amíg folyt a halászat a Balatonban, az volt a baj. Amióta tilos halászni, a horgászok örülnek, ám a gasztronómia képviselői egyre élénkebben tiltakoznak, hiszen a tó körüli éttermekből eltűntek a balatoni halak. A halak fájó hiányáról beszélt az InfoRádióban Jásdi István csopaki bortermelő is.
Egyre több kritikát kap a balatoni "halhelyzet". A halászat 2016-tól tilos a legnagyobb tavunkon, ám így csak az eheti a finom halakat, aki saját maga vagy családja számára kihorgássza azokat.
Az éttermekből így eltűnt a balatoni hal, ugyanis a horgászok nem értékesíthetik a fogást - mondta az InfoRádió bormagazinjának nyilatkozó Jásdi István. A csopaki bortermelő torznak tartja, hogy a Balaton körüli éttermekben vagy nincs édesvízi hal, ha pedig szerepel az étlapon, akkor halastavakból, vagy esetleg Kazahsztánból származik.
Jásdi hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a Balatonban nem folytatható olyan intenzív halászat, mint egy jóval nagyobb mélységű tóban, de szerinte a teljes tiltás és a durva lehalászás között lehetne átmenetet találni.
Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről éppen a halászat betiltása kapcsán távozó szakember szerint a teljes tiltás nem tartható, vissza kell térni a korábbinál jobban szabályozott ökológiai célú halászathoz.– A természetes vízi halászat megszüntetésekor többen is elmondtuk, hogy a jelentős hírnévvel rendelkező magyar gasztronómiában fontos szerepet tölt be a természetes vizekből származó hal, és ezt a tógazdaság nem képes pótolni. Ugyanakkor látni kell, hogy az ökológiai célú szelektív halászat egyáltalán nem volt ellentétes a horgászok érdekeivel, sőt olyan gazdálkodást tett lehetővé, amely a horgászfogást is emelni tudta. Csak emlékeztetőül, a balatoni horgászfogás 2012-ben 516 tonna volt, 2013-ra 628 tonnára emelkedett, miközben volt halászat... A halászat eredménye mindkét évben 250 tonna alatt volt, ebből alig tíz tonnát tettek ki a horgászok kedvelt halai.
Füstös úgy véli, egy korszerű halgazdálkodásban a halászat leginkább eszköz a horgászat számára kedvező halállomány fenntartásában. – A halállomány csökkenése vagy emelkedése korántsem a halászattól függ, hanem az okszerű gazdálkodástól, melynek napjainkban része kellene, hogy legyen az ívóhely-teremtés, ívóhely-rekonstrukció. Ennek segítségével mind a horgászat, mind a halászaton keresztül a gasztronómia elegendő halhoz juthatna, de enélkül a halállomány tovább fog csökkenni, vagyis a halászat megszüntetése az alapproblémát nem oldotta meg.

Forrás: inforadio.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk