0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Versenyek

XFISH Spinning Brigade – Ezüst érem Markazon, a csónakos pergető O.B-n

Csónakos Pergető Országos Bajnokság – Első forduló, Markazi víztározó, 2018.05.13.A tavalyi eredményes évünket követően, amely során az 5 forduló végére a remek 2. helyen végeztünk, nagy várakozással és reményekkel vágtunk bele a 2018-as szezonba. Első állomásként Markazra került a sor, a tavalyi évhez hasonlóan. Markaz egy kiváló adottságokkal rendelkező víztározó a mátrai hegyek lábánál, melynek fő halai a süllők, kősüllők.
A pergető szakágnak az többihez hasonlóan elengedhetetlen eleme az alapos, szisztematikus felkészülés, melynek során mind a csalikat, szerelékeket, és természetesen a legjobbnak ítélt helyeket igyekszünk megtalálni. Így tettünk hát most is, már a hivatalos edzést megelőzően.
Felkészülésünkhöz a tavalyi verseny remek kiinduló pontot jelentett. Akkor a halak a felmelegedő, magas vízállású, zavaros vízben elsősorban a partszéli, 1-1.5 m-es részeken tartózkodtak, táplálkoztak, valamint a tározó sajátos jellegzetességeként két régi kövezésen a parttól távolabb, amelyek két régi autóút maradványai.

Nagyon fontosnak bizonyult alkalmazkodni azonban a tavalyihoz képest megváltozott körülményekhez. A tározó a lényegesen kevesebb esőzés hatására jóval alacsonyabb vízállással, és sokkal tisztább, áttetszőbb vízzel fogadott bennünket már több héttel a versenyt megelőzően. Hamar szembesültünk vele, hogy halaink, a süllők-kősüllők nem a partszéli 1-1.5 m-es szakaszokon tartózkodtak, hanem a tiszta víz és az alacsony vízállás miatt beljebb, kezdetben 1.5-2.5 m-en, majd a verseny napjára egészen 4-6 m-es mélységekbe húzódtak, amely a parttól 60-70 m-re volt elérhető a legtöbb szakaszán a tározónak. Emellett a tavaly eredményes utak, kövezések is hasonlóan tartották a halakat, ezeken is a mélyebb, 4-5 m-es szakaszokon voltak nagyobb számban a tüskéshátúak.
Viszonylag hamar megtaláltuk a számunkra leginkább szimpatikusnak bizonyuló szakaszt, amely egy határozott medertörésen helyezkedett el, kisebb tartásokkal, és kemény, márgás aljzattal, amelyet kedvelnek a süllők. Minden edzésnapon ránéztünk a szakaszra, amelyen alkalomról alkalomra egyre mélyebben voltak kapásaink. Ezt a helyet szemeltük ki az „A” opcióként. Ezen kívül az utak megfelelő szakaszait is benne hagytuk a kalapban, amelyek kapcsán viszont az a félelmünk volt, hogy egy rosszabb rajtszám, és a hely népszerűsége miatt jó eséllyel nem tudunk rajta jól megállni, haladni, rendesen meghorgászni.

A 14. rajtszámmal a második 8 fős induló bolyba kerültünk. Az első 8 csónak mind az utakat vette irányba, valamint a saját bolyunkban lévő csónakok is mind arra készültek láthatóan, így nem volt kérdés, hogy a legjobbnak megítélt helyünket vesszük irányba, és foglaljuk el.
Az edzés során horog nélkül horgásztunk, lecsípve azt a felcsalizott jigekről, azzal a céllal, hogy ne szúrkáljuk/fogjuk meg a versenyen kifogni kívánt halainkat, valamint, hogy ne „mutassuk” látványosan a jó helyeinket ellenfeleinknek. Ez egy nem várt problémával szembesített minket a forduló kezdetén, mivel a korábban jó köveseket adó helyünkön majdnem kizárólag fogasokkal találkoztunk. Nagyon sok kapást nem sikerült eleinte megfognunk, sok lemaradó halunk volt, amelyhez még időben hozzá tudtuk igazítani felszerelésünket, csalijainkat.
A verseny során folyamatosan változtattuk a helyünket, 10-15m-enként odébbállva a kiszemelt szakaszon. Zömmel 28-35 cm közötti fogasokat fogtunk, ami miatt sajnos 5 halat is vissza kellett engednünk, amelyek nem érték el a 30 cm-es limitet. A forduló végéig nagyjából folyamatosan voltak kapásaink, minden órában szákoltunk néhány halat. Összesen 14 darabot, 11 fogast, és 3 kövest tudtunk bemérlegelni. Két szebb, 42 és 44 cm-es süllőnk nagyon fontosnak bizonyult az új szabályrendszerben, amely szerint a halak hosszát egyenként négyzetre kell emelni, így díjazva a nagyobb méretű halakat.14 halunk 15406 pontot ért, amely a kiváló második helyezést jelentette párosunknak. A fordulót jó barátaink, Kovács Tamás és Brogyay Péter nyerték, akiknek ez úton is nagyon gratulálunk!A következő fordulóra július második hétvégéjén kerül sor a Duna kulcsi szakszán. A felkészülést hamarosan el is kezdjük, hogy hasonlóan szép eredményt tudjunk elérni ott is. Természetesen onnan is jelentkezünk beszámolónkkal!
Deák Ferenc, Hipszki Róbert

XFISH Spinning Brigade

Forrás: mohosz.hu   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk