0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

A mélység titkai

Egy hatalmas, égszínkék, pontyugrásokkal tarkított vízfelület. Ennyi és nem több az, amit elsőre egy bányatóból láthatunk. Sokan nem is gondolnák, hogy a bányászatnak köszönhetően milyen változatos mederalakulatokat rejt a mélység. A púpok, törések feltérképezése és pontos megetetése kulcsfontosságú a horgászat sikere szempontjából. De hogyan tudjuk megtalálni ezeket? A válasz egyszerű, markerúszó segítségével!

Amikor megérkeztünk az Alaszka horgásztóra, pontosan ezekkel az elemekkel találtuk magunkat szemben. Nem horgásztunk még korábban a tavon, így egyértelmű volt, hogy mivel kezdjük a pecát. Markerezéssel! A marker egy nagy testtel és felhajtóerővel rendelkező, jól dobható és messziről is jól látható eszköz, melynek segítségével akár centiméteres pontossággal tudjuk meghatározni a víz mélységét. Mindössze egy viszonylag erős, ugyanakkor mégis érzékeny spiccel rendelkező botra van szükségünk, amely lehet egy pontyozó, de akár egy heavyfeederbot is.


Egy erős, ugyanakkor érzékeny spicc-taggal rendelkező botra van szükség a markerezéshez. Tökéletes mindehhez az új CarpExpertRiverFeeder!


Használata roppant egyszerű. Nincs más dolgunk, mint felfűzni a főzsinórra (dobóelőkére) egy ólmot, majd mögé kötni fixen az úszót. Fontos, hogy a nehezék tömege nagyobb legyen, mint az úszó felhajtóereje, hiszen ez lesz az, ami lehúzza a markert a fenékre.


Egy megfelelő súlyú markerólom, majd egy karabineres forgó segítségével az úszó! Ennyi az egész!


Miután bedobtuk a szereléket, várjuk meg, míg az ólom az aljzatra ér, majd addig csévéljünk vissza damilt, amíg azt nem érezzük, hogy a nehezék megmozdul. Ekkor ért le az úszó az ólomhoz. Máris kezdhetjük a vízmélység meghatározását! A legegyszerűbb technika minderre az, ha már előzetesen megmértük, hogy hány centiméter a zsinórbehúzása orsónknak. Ennek tudatában, a visszaforgás gátlót átváltva, hajtókar fordulatonként tudjuk meghatározni a vízoszlop magasságát. Ha még tisztább képet szeretnénk kapni az előttünk elterülő vízfelületről, akkor ezt a műveletet akár félméterenként is el tudjuk végezni. Így tudtunk találni 75 méterre egy olyan részt, ahol a víz 4 méterről feljött egészen 3,5-ig. Ezt a területet megfelelőnek véltük arra, hogy alaposan megetessük, majd meghorgásszuk!


Azokat a helyeket keressük, ahol jó eséllyel a pontyok is fő táplálékaikat. Ilyenek a törések és a púpok.


Van a markernek még egy hatalmas előnye, hiszen remek támpontként szolgálhat az etetéshez is. Információink szerint a tóban rengeteg nagytestű ponty él, így nem fukarkodhattunk az etetéssel!Ahhoz azonban, hogy erre a viszonylag nagy távolságra kellő mennyiségű szemes csalogatóanyagot juttassunk be, mindenképpen szükségünk volt egy erős botra és egy nagyméretű orsóra, mellyel biztonságosan el tudtuk dobni etetőrakétáinkat. Minderre a legkézenfekvőbb megoldást a spod botok kínálják, míg a kiválasztott orsónak nagy dobátmérővel és masszív házzal kell rendelkeznie!


Egy 5 librásspod bot tökéletesen alkalmas a feladatra!A 10000-esCarpExpertNeo Long Cast minden kritériumnak megfelel!


A köztudatban a rakétával történő etetés úgy él, mint a bojlis horgászok privilégiuma. Nem szabad azonban félni nekünk, feeder horgászoknak sem ettől az etetési technikától, hiszen léteznek már kisméretű etetőrakéták is, melyeket a heavyfeederekkel is bátran lehet használni! De ha tényleg a mennyiség az elsődleges szempont, mint ezen a horgászaton is, akkor mindenképpen érdemes a spod botokhoz nyúlni.


Magmix és mikropellet a halak menüje, melyet ezúttal a legnagyobb rakétával juttattunk be.Az apró pelletszemek között akár órákig is képesek csipegetni a halak!


Egyedi kialakításának köszönhetően az etetőrakéta nem süllyed el a vízben, hanem a csobbanást követően egy keveset alámerül, majd orr részének felhajtóereje pillanatok alatt a felszínre hozza azt! Ilyenkor már nincs más dolgunk, csak kitekerni és dobni a következőt!


Néhány másodperc alatt kiürül és eléri a felszínt a rakéta.


Nem szabad megfeledkeznünk egy nagyon fontos tényezőről! A megtöltött rakéta nagy tömege, spod botunk keménysége és a hatalmas lendítőerő elengedhetetlenné teszi a dobóelőke használatát. Ahhoz viszont, hogy a fonott dobóelőtét ne vágja el az ujjunkat, tönkretéve ezzel a horgásznapot, kötelező a dobókesztyű használata! Sokan csak legyintenek erre, de akiknek vágta már be csontig a fonott zsinór az ujját, azok tudják, hogy miért kell hangsúlyozni mindezt.


Biztonságunk a legfontosabb, úgyhogy ne felejtsük el használni a dobókesztyűt!


A nagytestű pontyok megfogásához idő kell, mind tudjuk. Viszont, ha használunk etetőanyagot már az alapozás során is, nem csak később, a kosárban, akkor hamarabb felkelthetjük az áhított pikkelyesek figyelmét. Ennek bejuttatásához, ez alkalommal, parittyát használtunk. A parittyázás során kulcsfontosságú, hogy gombócaink tökéletesen egyformák legyenek, hiszen csak így lehet kellően pontos az etetés! A gombóckészítő segítségével azonban ez sem probléma!


Bevált keverékeink egyikét használtuk a „katapultba" is!A gombócok mérete alapvető fontossággal bír a parittyázás során!Precíz, tökéletesen gömbölyű, egyforma méretű és tömegű gombócok.A kisebb méret csúzlizáshoz is kiváló!A nagyobb pedig parittyázni!


Sokat és sokáig etettünk, de megérte! Már fél óra elteltével megtalálták a halak a terített asztalt, úgyhogy igazolva láttuk elképzelésünk helyességét. Több gyönyörű pontyot szákoltunk, közülük is kiemelkedett azonban, ahogyan lenni szokott, az első. Gyönyörű, 15 kilogramm feletti töves siklott elsőként a merítőnkbe bizonyítván, hogy kellő felkészültséggel és megfelelő eszközökkel akár egyetlen nap alatt is sikeresek lehetünk egy vadregényes bányatavon!


Parittyázni!Ennél szebben nem is indulhatott volna a peca! Végül a nap hala is ez a csodás pikkelyes lett.


Hasonlóan szép fogásokat kívánunk mindenkinek!

Forrás: energofish.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk