0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

A nagy csalikhoz különleges kosár dukál!

Gyakran előfordul, hogy olyan helyzetben találjuk magunkat, amilyenre előzetesen nem számítunk. Jó példa erre az, amikor egy methodos peca során a megszokott és általánosságban jól működő pici, 7-10 mm-es csalik valamiért csődöt mondanak. Ennek oka lehet, hogy a meghorgászott vízterületen a nagy mennyiségben jelen lévő fehérhalak ellehetetlenítik pontyfogást, hiszen minden apró pelletet vagy bojlit gyorsan a magukévá tesznek. Ilyen esetben egyetlen megoldás marad, a csali méretének a drasztikus növelése.

A method technika alapjában véve csak nehezen egyeztethető össze a nagyméretű, akár 15-20 mm-es csalik használatával, azonban ha bizonyos helyzeteket meg szeretnénk oldani, akkor nincs más választásunk, mint alkalmazkodni azokhoz. A szelektálásra többnyire akkor van szükség, ha etetőanyagaink nagyon attraktívak a különféle, nem kívánatos halak számára is, mint például a keszegfélék, a kárászok vagy extrém esetben a törpeharcsák. Gyorsan szeretném leszögezni, hogy én sem vagyok híve a nagy csalikkal történő methodozásnak, azonban idén már több olyan horgászaton is túl vagyok, amikor ez a módszer jelentette az egyedüli megoldást a pontyfogásra.


Három különböző méretű kosár és egy szilikon töltőszerszám alkotja a szettet.


A kosarak második és harmadik bordája közötti hézagban a legnagyobb csalik is gond nélkül elférnek!


A forgó, mint gyári tartozék itt sem maradhat el. Segítségével fél-fix módon szerelhetjük meg a kosarat.


Két típusa van a Pro Method szettnek: az egyikben 30, 40 és 50 grammos, míg a másikban 50, 60 és 70 grammos kosarak vannak.


Ahhoz azonban, hogy a nagyméretű csalikat, esetemben elsősorban a 16 mm-es halibut pelleteket le tudjam juttatni biztonsággal a mederfenékre, azaz a jól bevált módon, elrejtve őket az etetőanyagban, egy különleges kialakítású method kosárra van szükség. Gondoljunk csak bele, ha egy hagyományos, négy bordával ellátott típust használnánk, akkor tízből legalább ötször beszorulna a csali a bordák közé, hiszen az egyszerűen nem fér el az etetőanyag felső rétege és a bordák között. Sokan úgy próbálják áthidalni ezt a problémát, hogy a felcsalizott horgot beleakasztják a tömörített etetőanyagba. Ezzel viszont az a gond, hogy a nagy erejű dobás során a csali ellenállása miatt a horog jó eséllyel „kiszakad" az etetőanyagból, nagymértékben növelve így a gubancolódás veszélyét.

Ez a helyes pozíciója a töltőszerszámba helyezett, kimondottan nagyméretű csalikombinációnak!


A csali elhelyezését követően töltsük meg etetőanyaggal a szilikon töltőszerszámot,…


…majd a kosár belenyomását követően óvatosan feszítsük szét a formát és vegyük ki belőle a kosarat!


Az eredmény egy áramvonalas, jól és pontosan dobható töltet a nagy csali ellenére is.


Itt bizony nem szorult a bordák közé a kikönnyített, 16 mm-es halibut pellet.


A képeken is bemutatott kosár azonban segít áthidalni a tárgyalt problémát, hiszen a bordái úgy vannak kialakítva, hogy közéjük egy kimondottan nagy csali vagy csalikombináció is könnyedén befér anélkül, hogy az beszorulna, vagy a horog beakadna valamelyik bordába. Természetesen nem csak az extrém méretű csalikhoz lehet ezt a kosarat használni, pusztán az egyik nagy előnyét szerettem volna kiemelni neki. Ugyanúgy alkalmas bárminemű methodos pecára, mint akár a korábbiakban bemutatott Carp Expert Competition Method Kosár is. Ha nagy csalival kell horgásznunk, akkor viszont ez a jó választás!


A nagy csalira jött ő is!


Forrás: Szabó Bence
energofish.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk