0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

A törés vonalában

A nyári diákmunka végeztével izgatottan vártam már azt, hogy végre kiszabadulhassak a természetbe és a számomra legcsodálatosabb dolgot űzzem: a pontyhorgászatot. Fejben már készen álltam a túrára, de ahogy az időjárást böngésztem a számítógép előtt ülve, nem ígért sok jót. A meteorológusok előrejelzése szerint pont ezen a héten lesz az augusztusi hónap legmelegebb időszaka. Nekünk, horgászoknak nem a legkedvezőbb idő a pontyok megfogására. Így hát nincs más választásom, meg kell próbálnom alkalmazkodni az időjáráshoz.
Augusztus 14.-én, péntek délután érkeztem meg a tóra. Az előző írásomhoz hasonlóan ismét az egyik kedvenc vizemen, Búcson próbálom majd szákba terelni az itteni egyedeket.
Helykeresést illetően elsősorban körülnéztem, hogy a tó melyik felében mozognak leginkább a halak. A tükörsima vízfelületen alig volt fellelhető egy-két mozgás, túrás, így hát csónakba ültem és körbenéztem a halradarom segítségével. Körülbelül 110 méterre a parttól egy kisebb törést találtam, ahol 2 méterről megy fel 1,5 méterre a vízmélység. El is helyeztem a bójámat a törés tetején, majd indultam is vissza a partra összeállítani az etetésre szánt anyagot.Az etetésemet 2 részre osztottam fel: a bója bal felére kizárólag csak a májas jellegű, Monster-Liver bojlit szórtam, a másik felére pedig főtt magvak kerültek: kukorica, repce; kevés pellett és persze az elengedhetetlen Carptrack banános bojli.
Az előző hetekben egy-két rövid peca során már bizonyított a banános ízvilág az amúrok szemében, így hát újra bevetettem azt.
Az etetésem bal felére a már jól bizonyított dupla 20 mm-es Monster-Liver bojlit húztam be, ami mellé feltűztem néhány szem bojlit PVA hálóban felkínálva.


Éjszakai csendélet


Szúnyogok raja jelezte már a sötétedés közeledtét, de sajnos az ő zümmögésüket nem törte meg a kapásjelző csippanása az éjjel folyamán, így hát nyugovóra tértem bízva abban, hogy majd a hajnali órákban sikerül kapást kicsikarnom.
Így is lett! Hajnali négy órakor folyamatos húzós kapásra ébredtem fel sátramból, s már szaladtam is ki a botom felé. Bevágást követően hamar megadta magát az ellenfelem, szákolást követően gyors fotó és már úszhatott is vissza ez a gyönyörű aranybarna színű töves. Újracsaliztam a dupla 20 mm-es banános bojlit és már húztam is vissza az etetésre.


Az első jelentkező


Reggeli órákban iszonyatos hőségre keltem ki a sátramból. Már akkor 34°C fokot mutatott a hőmérő. Bele sem mertem gondolni abba, hogy mi lesz még a délutáni hőségriadóban. A horgászállásomnál pechemre csak késő délután ér a nap a fák mögé, azzal is árnyékot nyújtva számomra, így hát addig kénytelen voltam az ernyőm alatt gubbasztani.
Délelőtt újra áthúztam szerelékeimet. Etetésként friss csemegekukoricát vagdaltam, s majd ehhez hozzádobtam néhány szem banános bojlit. Bíztam abban, hogy majd megjelennek az etetésemen az amúrok, s majd sikerül belőlük elcsípnem 1-2 egyedet.


Frissen vágott csemegekukorica


Ebédelés közben füstölős kapásra kaptam fel a fejem. Fárasztás közepette szinte már tudtam, hogy amúrral lesz dolgom, mivel megadva magát úszott a part felé, mintha csak az üres szerelékemet tekerném. Miközben a fékemet állítottam fel is bukkant a hosszú teste. Tudtam, hogy elsőre úgy sem sikerül megszákolnom, így hát a merítő még váratott magára. Negyedik, ötödik kirohanása után már könnyedén sikerült megszákolnom őt.


Délutáni torpedó


A nyári melegekben minden horgásztársamnak azt javaslom, hogy minél kevesebb ideig tartsa parton a halat, s az idő alatt is kellő vízmennyiséggel locsolják le őket!!! Sokat segíthetünk ezzel halaink megóvása érdekében.
Alig fél óra elteltével pöszmötölős kapásra lettem figyelmes. 1-2 perc elteltével engedős kapást jelzett a swingerem, így hát be is vágtam neki. Parthoz érve ismét egy torpedót pillantottam meg. Előző társához hasonlóan ő sem adta könnyen magát, de végül meglett.


Az újabb áldozat


Miközben a felcsalizott szerelékemmel eveztem vissza az etetésre, édesapám kapásjelzőjének hangjára fordultam hátra a csónakból. Gyorsan elhelyeztem a szerelékemet és már indultam is vissza a part felé. Mire kiszálltam a csónakból már a matracon fekve tekintettem meg az újabb amúrt. Mint ahogy ő is és a társai is, a dupla 20-as banánra éheztek meg.


Édesapám szerelékét sem hagyták cserben


Később már odébbálltak az etetésről az amúrok, így hát a kapás nélküli órákban - hogy addig sem tétlenül üljek - előkötöttem néhány előkét.
Az előkém egy 25 librás szakítószilárdságú, 20 cm hosszú fonott előkezsinór, amelyre egy egyszerű kötéssel kötöttem rá egy 2-4-es méretű horgot. A horog felső szárát zsugorcsővel láttam el, amelyet forró gőz felett igazítottam rá.


Szerelékem, amit a túra folyamán alkalmaztam


Beköszöntött a túra utolsó éjszakája. Reméltem, hogy sikerül fognunk néhány szép pontyot az éjjel. Naplementekor már fellelhető volt néhány mozgás, amelyek pontyra utaltak. Nem is kellett sokáig várnunk, a bal oldali Monster-Liveres szerelék orsója tüzesen jelezte a hal menekülését. Rátekertem és már azon nyomban éreztem a szerelék túlsó végén a halat. Szerencsémre elkerülte a többi botot, mivel felfele vette az irányt. Néhány kirohanása után a merítőben kötött ki. Gyönyörű szép tükröst sikerült becserkésznünk.


9,2 kg-os tükörponty


Továbbá éjjel 2-kor egy lassú, húzós kapásra emeltem fel a botomat az állványról. Ismét felfele indult meg, de viszont sokkal erőteljesebben. Éreztem, hogy ő már a 10+ közé tartozik. 20 perces fárasztás követően végre sikerült kiemelni őt is. Pontymatracra téve látszódott igazán, hogy mekkora is. Mérlegelésnél a mérleg 12,3 kg-ot mutatott. Nagyon örültem ennek a pikkelyesnek, hiszen végre sikerült 10+ fölé vinni a mérlegen a mutatót.


A túra banda nagyja, amelynek……pontos súlya 12,3 kg


Napfelkeltekor már indulásra készen álltunk, így hát véget is ért a horgászatunk. Remek 36 órát töltöttünk el nem is eredménytelenül. Nehéz dolgunk volt, hiszen az időjárás nem igazán kedvezett számunkra, mivel sem szél, sem front vagy esőzés nem volt, csupán az egyhangú melegség. Ennek ellenére mégis helyt álltunk és sikerült fognunk néhány szép halat. Az IB Carptrack Banana bojlinak egyik amúr sem tudott ellenállni, ami nagyon jól mutatta, hogy mennyire fogós is ez a remek édes ízű csali.
Az IB Monster-Liver és a hozzá tartozó Amino Dipp ismét megmutatta fogósságát. Ismét erre a csalira sikerült kifognom a túra legnagyobb pontyát.
Mindenkinek kívánok fogásban gazdag horgászatot!
Ne feledjétek, C&R! :)

Szalma Gábor – Imperial Baits Team
Forrás: Szalma Gábor – Imperial Baits Team
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk