0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

A vésettajkú paducok nyomában

Kemény szájhoz kemény horog kell, plusz gumi
A feeder szerékeket bemutató sorozat következő részében, Kocsis László egy speciális végszerelék összeállítást mutat be, célzottan paduc horgászathoz.Fontos
Sok hal Magyarországon méltatlanul kevés figyelmet kap a hétköznapi horgászatok során. Egy ilyen hal a sok közül a paduc, vagy, ahogy a legtöbben emlegetik talán a vésettajkú paduc. Pár apró részletre kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk fogni, és a fárasztása élmény lesz. A táplálkozási formája miatt szája színtiszta porc, nagyon jó minőségű kompromisszumoktól mentes horgot kell választanunk. A horog „körömtesztjénél”* egy tized millimétert sem hajolhat ki, nem csúszhat meg. Aztán ha valamilyen finomsággal sikerült közelebb csalogatni, és sikerült is megakasztani, a fárasztás kimenetele nagyon kétséges lehet. Egyrészt a horog könnyen kipattan a porcból, másrészt pedig igen erősen küzd, folyamatosan rázza magát a horgon. A nagyméretű kosár miatt ezeknél a rázásoknál könnyen kitépi a halból a horgot, ezért mindenképpen használjunk erő, vagy feeder gumit a horgászatánál. A normál használatkor ezek a gumit az akasztásnál nem elég kemények (hiszen ezért használjuk), de akkor hogyan alkalmazzuk helyesen. Sodorjunk össze két szál 1,0 mm-es gumit, majd ebből sodronyból használjunk a 20 centinyit a végszerelékünkben. Ez fárasztásnál kellően lágy, de akasztásnál tehetetlen annyira, hogy a horog jól fog ülni a hal szájában.

Infó
A paduc a márna színtáj jellegzetes, csapatokban élő hala. A gyors folyású vizeinkben sok helyen megtalálható. Nevét a jellegzetes szája miatt kapta, ami közelről megnézve valóban úgy néz ki, mint egy véső. Alapvetően növényevő, de a vízi lárvákat s kagylót sem veti meg, pont úgy, ahogy a legtöbb magyarországi fehérhal.

Helykeresés
A folyóvízi helykeresés nem egyszerű feladat. A nem megfelelő hely választása hosszú időre elveheti a kedvünk a feederezéstől. Ezért mindig felkészülten érkezzünk a partra. Próbáljunk ismerősöktől információt szerezni, merre találkoztak már paduccal. Ha gyors folyású, kisebb kövekkel tarkított sóderes aljú szakaszt választunk, nem fogunk csalódni.

Tipp
A folyóvízi horgászatok során a horog hegye a fenéken lévő kövek miatt sokszor észrevétlenül kicsorbul. Ha a „körömteszten” nem megy át a horog, vagy éppen már a csontkukacba is nehezen megy bele, akkor mindenképpen cseréljük le. Fenni nem érdemes, mert nem tudjuk a gyári (vegyileg elkészített) hegyességet visszaállítani.

* A horgok körömtesztje egyszerű vizsgálat. A hüvelykujjunk körmére merőlegesen, de óvatosan rányomjuk a horgot, majd meghúzzuk oldalra. Ha megcsúszik a körmön, akkor az a horog nem jó, ha kihajlik az öble, akkor nem alkalmas paduc horgászathoz.

Tipp
Ez a hal a kövekről szedegeti le a hínárt és az apróbb kagylókat, ízeltlábúakat. Egészségére! De akkor mivel is tudjuk csalogatni? Mivel félénk hal, mindenképpen színezzük sötétre a keveréket, beltartalmát tekintve nyugodtan megédesíthetjük, és a csontkukac, mint adalék nem hiányozhat. Az úszós horgászok gyakran használnak kenyércsipetet csalinak, érdemes lehet megpróbálni, de nagyon rövid ideig marad a horgon. Azonban a keverékünk alapját készíthetjük áztatott kenyérből.Kosárba való
A Dunán gyakori látvány, hogy az úszós horgászok hatalmas kövekre (cukorspárgával) kötött, friss kenyeret dobnak a mederbe, majd ezt próbálják meghorgászni. Ha a kenyeret nem hagyjuk ki az etetőanyagunkból akkor jó irányban vagyunk. A kenyér egyébként minden vadvízi horgászatkor eredményes lehet. Mi azonban válasszuk a száraz verziót, majd a horgászat reggelén langyos vízben áztassuk fel, nyomkodjuk jól ki. Végezetül törjük át 3 milliméteres lyukbőségű rostán. Ezzel aztán elkeverhetjük az etetőanyagunk. Fontos kritérium a folyóvízi fenekező horgászatnál, hogy a keverékünk nem tartalmazhat felszálló szemcsét, még a legkisebb mennyiséget sem. Ezek a szemek messze sodródva elviszik a halainkat, mi pedig csak várjuk hiába a kapást. Tehát a keverék valamilyen nehéz pontyos, vagy un. FOND jellegű keverék legyen. Ha még szeretnénk javítani a súlyán, akkor keverjünk hozzá még száraz állapotban 2 kilónként egy kiló folyóvízi agyagot.

Recept paducozáshoz:
Fél kilogramm kenyér feláztatva
2 kg általános, közepes szemcsenagyságú, de nehéz etetőanyag
¼ csomag PV1 (etető ragasztó)
1 kupak fekete festék
1 kupak édesítőszer
Esetleg folyóvízi agyag
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd rákeverjük a kinyomkodott, rostán áttört kenyeret. Alaposan elkeverjük, majd állni hagyjuk. Ha kell, újból rávizezünk.Végszerelék pár szóban
Ha paduc, akkor gyors folyás. Ha gyors folyás, akkor nagy súlyú kosarak. Ehhez kell választanunk minden felszerelést. A táskánkban legyen folyóvízi alagút kosár 120 g-tól 200 g-ig. Hogy ezt be tudjuk dobni, kell egy erős, minimum 180 g-os feederbot, rajta egy minimum 6000-es orsó, megtöltve 0,21 mm-es strapabíró zsinórral. A főzsinórnak fonott dobóelőkében kell végződnie, mert ezek a monofilek nem bírnák el a bedobáskor kapott hatalmas terhelést. A szokottól eltérően az utolsó 15 métert fonottból érdemes megkötni, így nem csak a dobáskor, hanem az esetlegesen kövek közé szaladó halat is jó eséllyel ki tudjuk kormányozni. A kosarat egy hatalmas gumigyöngy és egy nagyméretű forgókapocs tartja a főzsinóron. Az előkével sem kell finomkodni, nyugodtan választhatunk 0,18 mm-est, a hosszát sok minden határozhatja meg. A sodrás erősségétől, és keverékünk oldódásától függ, hogy mekkora etetőanyag „udvar” van a kosarunk alatt. Érdemes 50 és 100 centiméter között választani, de legalább a horgászat során párszor rápróbálni a hosszabbra is. A horogkérdés kitárgyaltuk az előzőekben, annyi bizonyos, hogy ha a csalizásnál nehezem megy bele a csontiba, azonnal cseréljük, mert bizonyosan halvesztés lesz a vége.

Erőgumi legyen veled
Feeder vagy erő gumi, mindegy hogyan hívjuk, mindkét megnevezés elterjedt. A lényeg, hogy mindenképpen megéri így vagy úgy használni, csak meg kell találni a helyes módot, és a megfelelő méretet kell választani. A 0,6-0,8 milliméter átmérőjű, lágy gumik a finom keszegezésben használatosak. Az 1 mm és e feletti méretezéssel, vagy ponty, vagy folyóvízi horgászatokra is alkalmas. A lágyságát a legkönnyebben egy nyúlási mutatóval lehet jellemezni. A keményebbek mindössze 10-20 százalékot képesek nyúlni, míg a leglágyabbak akár 100 százalékot is (vagyis eredeti méretük duplájára nyúlnak). A folyóvízi feeder horgászatban inkább az erősebb, és 1 milliméter feletti méreteket használjuk. Az erőgumi beépítésének másik nagy előnye, hogy „merevsége” miatt egyfajta gubancgátlóként működik.

Sodrony
A sodort erőgumi elkészítése egyszerű, fogunk egy kb. 40 centiméter hosszú darabot és előnyújtjuk. A dobról lekerülő gumit, a hosszú pihenés miatt aktiválni érdemes. Egy párszor nyújtsuk teljes hosszig. Majd hajtsuk félbe, és sodorjuk össze, lehetőleg minél szorosabban. A végét egy dupla hurokkal zárjuk le, a legjobb, ha a kiálló két kis darabot öngyújtó segítségével visszaolvasztjuk. Így biztosan nem fog engedni. Ezt a darab gumit hurkoljuk a végszerelékünk ütközőként használt forgójába, majd a másik oldalra hurkoljuk bele az előkénk.

Jó fogást!
A végszerelék:
Főzsinór: 0,19-0,21 mm
Dobóelőke: 0,17-0,18 mm
Kosár: folyóvízi, helytől függően 120-210 g
Előke: 0,18 mm, hossza 50-100 cm
Horog: erős anyagú, csak a legjobb minőségű, leghegyesebb típusok jöhetnek szóba

Szöveg és kép: Kocsis László
Forrás: fisch.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk