0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Pergetés

Apró wobbleres örömök

Sokszor szóltunk már arról, hogy a pergetés ultra light szegmensébe tartozó csalikkal a kisragadozók számos faja horogra keríthető. Az apró wobblerek mellett a kis méretű körforgók, twisterek, gumihalak, körömvillantók és mini támolygók állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a domolykók, sügérek, kősüllők, jászok és pisztrángok színét-javát becsaphassuk. Jómagam hosszú évek óta kísérletezek azokkal az UL csalikkal, amelyek méretük és mozgásuk miatt leginkább megfelelnek a rohanó patakok és csatornák sokszor cseppet sem egyszerű meghorgászásához. Mai írásomban azokat az ismert, illetve kevésbé népszerű apró wobblereket tárom elétek, melyekkel az év legnagyobb részében eredményesen fogom a sügért és a domolykót.


Repülnek a rovarok, szedegetnek a domik, az év melegebb hónapjaiban sokkal könnyebb dolgunk van!


A legapróbb, alig néhány grammos csalik pontos kidobásához a vékony, a vízben szinte láthatatlan, igazán diszkrét monofil zsinórok verhetetlenek. Az általam legtöbbször használt 0,18-as télen és nyáron egyaránt megfelel minden helyzetben, tökéletes egységet alkot egy 2000-es orsóval és a legjobban preferált, rövid, tűspicces pergetőbotokkal.


Egy évtizedig a Perch Blade volt az isten, azután jött a trónfosztás csupán egyetlen apróság miatt. A Wizard Tele Skill-t könnyebb szállítani.Ultralight favoritjaim. Kettő alap típus a Kamasakik közül és kétszer annyi Salmo apróság.


Az általam a világ legszerethetőbb wobblereként számon tartott Salmo csalik közül domolykóra és sügérre a Tiny és a Hornet verhetetlen. A kisebb amplitudóval verető Tiny a legsekélyebb húzós vizek csalija, mivel viszonylag gyors tempóval történő bevontatáskor sem vereti túl magát. Például ahol a 3 centis süllyedő 2,5 grammos Tiny gond nélkül eljön, ott már a legapróbb Hornet talajt fog. A Tiny kerekded alakja miatt vízbe pottyanáskor keltett hangja vonzza a domit, sokszor már a beesőre kapás van anélkül, hogy egy centit is tekertünk volna az orsónk hajtókarján.


Sekély vízben lassan húzzuk. Előnye, hogy kis tempónál is rendkívül magas frekvencián mozog!Az utóbbi hónapok kedvenc mintája az Electric Bug (EB). Sok harántsáv, élesebb kontúr!


Akad szituáció, amikor a gyors Tiny helyett a lassan húzott, de nagy frekvencián dolgozó kettőfeles, vagy hármas Hornet hozza meg a halat. Főként hűlő vizeken használom őket, vagy amikor már beállt a tél és a kis ragadozók az alig pár fokos vízben lassabban reagálnak.

A Hornetek szakasztott ellentéte az alig 3 éve megjelenő 4 cm-es négy grammos Thrill. Kevesen bíznak benne, kevesen is használják, pedig szóba sem jöhet más, ha gyors csali kell az üldöző pataklakó balinnak, pisztrángnak.


Négyes Thrill a legfogósabb színek egyikében (Emerald Fish-EF).

Ha domis csalit keresünk a Salmo kínálatából, akkor a Tiny-Hornet duó mellett a Lil’Bug kettő centis verziója kihagyhatatlan. A Bug volt az első Salmo, amely a cég egyik legnagyobb újítását, fejlesztését megkapta. A csörgős távdobó rendszernek köszönhetően (Infinity Cast System) ez a három grammot el sem érő csali repíthető a kategóriában a legtávolabbra és egyben a legpontosabban. A vízfelszínen V alakot húz, veretés közben plusz ingerkeltése a testből szűrődő diszkrét csörgő hang. Első számú favoritom, ha a nyár derekára elburjánzó vízinövénymező csupán pár centis szabad sávot hagy a víztetőn! A Lil’Bugnak ennyi is elég!


Szupersztárok egymás között. Egyetlen UL-es műcsalis dobozból sem hiányozhatnak.


A Bug meredek állású terelőlemeze felel azért, hogy intenzív veretése mellett egy centiméternyit se törjön le.


Hibátlan csali, akár a cserebogár. A barázdált test plusz mikrohullámokat kelt.


A bot tartása sokat elárul. Tiny-t vezetek parttól partig a húzós patakban.

Mondhatnánk, hogy éleset váltunk a Salmo-hoz képest, ha a műanyag testű pici Kamasaki wobblerekből válogatunk egy csokorral, de ez a gyakorlatban, a vadregényes patakparton senkit nem érdekel. Tényleg nem olyan szép a kidolgozás, a festés is hagy maga után kívánnivalót, de higgyétek el, sok patak és csatornalakó csuka, süllő, sügér és domi esett áldozatául az olcsó kis Kamasaki Perch-nek.


4 centi és 5,5 gramm a Kamasaki Perch. A képen az általam legeredményesebbnek hitt színek.

Magas frekvencián dolgozó, fürge mozgású, gyors veretésű wobbler. Kiváló tulajdonságát lassú bevontatás során is tapasztalhatjuk. A Perch egy alaptalanul mellőzött wobbler, pedig észrevétlenül válik belőle igazi hős, akit mindenhol, minden körülmény között hatékonyan bevethetünk.


Ne csüggedjünk ha nem száz százalékos a mozgása, egy fogóval állítsunk az orrkarikán!


Ne lepődjünk meg, ha éppen az éjszakai süllőpergetés során hoz szerencsét.


Nagy domik élőhelye a vízlépcsőt követő oxigéndús gyors szakasz kezdete.


Nagy Hornet, kis domi. Egy kivétel, ami erősíti azt a bizonyos szabályt.

A következő részben a legfogósabb plasztik apróságokat fogom nektek bemutatni, melyek az ultra light kategóriában kihagyhatatlanok. Tartsatok velem akkor is!

Halmos Mihály
Forrás: energofish.hu
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk