0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Bányában jártunk

Ezt a horgászatot egy olyan tavon sikerült elkövetnünk, ahova már régóta vágytunk. Gyönyörű kristálytiszta víz, erős, őshonos halak és ezerszeres nyugalom és béke. Talán ezek a legfontosabbak, amit egy-egy esetben a horgászat során keresünk. Természetesen a halak, a ponty szeretete és tisztelete az ami mélyről, belülről hajt minket, de a környezet a természet szépsége kell a tökéletes élményhez.
Ez a bányató Budapest közelében található és egy kedves barátom invitált ide horgászni, de mint már írtam, régen szerettünk volna eljutni ide Arnold barátommal.
A nyári melegben június elején boldogan szeltük a km-et, hogy mielőbb a kristálytiszta víz mellett állhassunk.
Amikor megérkeztünk csodálatos kép fogadott. A tó méretei és maga az elhelyezkedése gyönyörű, magával ragadó és rabul ejtő. Mesés. Egészen biztosan vannak szebb tavak ennél a tónál, de mégis nagyon-nagyon elégedettek voltunk.


Tükörsima vízfelület, tükröződő égbolt. Meseszép.


A megérkezést követően kipakoltunk és minél előbb igyekeztünk a vízre menni, mert szerettük volna mielőbb látni a gyöngyöző felszín alatti mélységet. Nem csalatkoztunk, hiszen a mélyben olyan változatos mederalakulatot láttunk a radarunkon, ami megmutatta, hogy mitől is nehéz egy ilyen hatalmas kavicsbánya tavon horgászni. Sorozatos buckák, árkok, törések sokasága, ahol sokszor talán a szereléket sem lehet lerakni, hiszen nem mindegy, hogy esetleg az árok mélyébe rakjuk a szerelékünket vagy a púp tetejére.
Miután a szerelékeknek a helyeit megkerestük finom etetés következett, majd az összeállított szerelékeket a kiszemelt helyekre raktuk. A helyeket a szokásos H bójákkal jelöltük meg, hiszen a 6-7-8 m-es mélység ezt a helymeghatározást kívánta. Tudom, hogy vannak ennél jobb és modernebb jelölési, helymeghatározási módszerek, de mi szeretjük a hagyományokat, régi bevált eszközöket.


Jó szolgálatot tettek a "H" bóják


Időközben szépen beesteledett, így szerény vacsoránk elfogyasztása közben gyönyörködtünk a gyönyörű környezetben. Az éjjel csendben telt, semmi nem zavarta meg az álmunkat, igaz ilyenkor is körül szoktunk nézni időnként a horgászhelyen.


Szerény vacsoránkGyönyörűek voltak a naplementék

Délelőtt 10 óra körül Arnold egyik botján szép erőteljes kapással jelentkezett egy pikkelyes szépség, ami az SK 30 bojlira éhezett meg. Miután a botot Arnold a kezébe vette, az odakészített csónakkal elindult a hal után. Jó 20-25 perc múlva meg is érkezett egy gyönyörű tőponttyal, ami a mérlegeléskor 8,2 kg-nak bizonyult. A fotó és mérlegelés, fertőtlenítést követően a hal már úszott is vissza a gyönyörű tiszta otthonába.


Erős nyurga test, már-már klasszikus nyurgapontyA legszebb dolog, amikor szabadon elengedjük ezeket a gyönyörű halakat


Örültünk, hogy sikerült egy ilyen nagy vízen, olyan helyet találnunk, ami működni látszik és így vártuk is a folytatást. Bizakodtunk, hogy sikerül egy-két nagyobb példányt is a fényképezőgép elé terelnünk.
A túrára 4 fajta Starbaits bojlit vittünk magunkkal. A személyes nagy kedvencünket, a SIGNAL golyót, ami talán a HOT DEMON óta a legjobb Starbaits golyó, természetesen HOT DEMON, ami sokak szerint a valaha volt legjobb bojli és ezt sok olyan barátomtól is hallottam, akik valamely más márka elkötelezettjei. Továbbiakban még a kagylók és rákok miatt, mint természetes táplálék a bányatavakon jól működő SK 30 golyó volt a favoritunk és még Arnold kedvencét is elvittük a Spacy Salmon csalit, ami egy fűszeres, kicsit csípős lazacos golyó.


Az egyszerű szokott a legjobban működni


A csali golyók 1×24 mm és 1×32 mm között változtak, de nekem jól működött a dupla 24 mm is. Egy biztos, hogy a kisebb pontyok nem sűrűn vették fel a csalikat, azért egyszer-kétszer megvicceltek minket, szintén egy-két 1,5-2 kg-os dévérrel együtt.
A következő halunk már este jött és szintén Arnold botján érkezett a korábbi bójáról, így ez a hely tényleg jónak tűnt, ami a további horgászathoz is jó előjelnek tűnt. Ez a hal is a 8-9 kg közötti súlykategóriából volt való és szintén szép erős nyurgaszerű tőponty volt.


Éjszakai jövevény


Reggel Arnold a már működő bójáról ismét fogott egy szép kerek duci tükörpontyot, ami elérte a 10 kg-os határ, igaz csak éppen. Ez a hal 10,2 kg-nak bizonyult és a korábbi halakhoz hasonlóan gyönyörű és egészséges volt, horgot nem látott és a kerek, duci mivoltát meghazudtolóan erősen küzdött.


Kerek tükrös, nagyon jó erőben volt


Miután visszaengedtük a halacskát, beszélgettünk és a víz szépségeit ecseteltük, amikor az SK 30 csalival csalizott boton szép kihúzós kapással jelentkezett egy ponty. Csónakba szállás után elindultam a bója felé. A zsinór felcsévélése nem kis mutatvány 300-400 m távolságból, így amikor a halhoz értem már egy szép kis munkát elvégeztem. Szépen küzdött a hal és a tiszta vízben fantasztikus élmény volt látni, ahogy dolgozik. A fárasztást követően láttam, hogy a halam Arnold korábbi halaival van egy súlyban, amit a mérleg is igazolt. 8,8 kg-nak bizonyult a gyönyörű aranyszínű tőponty.


Aranysárga csillogó szépség


Visszaengedést követően beszélgettünk és néhány órás etapokban fogtuk a pontyokat 8-12 kg között.
A tó környékét bejártuk és megállapítottuk, hogy egy fantasztikus adottságokkal rendelkező kavicsbánya tó ez a hely, amire nagyon kell vigyázni, hogy csak és kizárólag olyan emberek, horgásztársak járjanak ide, akik élnek és nem visszaélnek ennek a tónak az adottságaival.


Közeledik a viharKicsit Bolsena feelingünk voltEzek a legjobb pillanatok. Botok, csónak és egy felfedezendő víz


Gyönyörű pontyokat fogtunk, de a tükrösök azért jelentősen kevesebben voltak, mint a tőpontyok.
Itt egy szépséget tart Arnold a kezében.


Tükrös a 8-10 kg közötti kategóriából


Mondanom sem kell, hogy a halak egészségesek és gyönyörű formájúak voltak. Élmény ilyen szép halakat a kézben tartani...


…és szabadon engedni


A tó nagyon változatos mederviszonyait jól mutatja, hogy a tó közepén bőven 300 m-re a víz néhány helyen az 1 m mélységet is alig éri el, amit az alábbi képek is jól mutatnak.


Vicces, hogy a tó közepén ilyen mély a víz, de hát ez egy bányatóArnold a púp tetejénGyönyörű tőponty 13 kg-ot nyomott


Igyekeztünk olyan helyeket keresni, ami a púpok közelében voltak találhatóak, hogy a nagyobb púpokon este vagy nappal táplálkozó halakat becsalogathassuk a horgaink közelébe. Ez az egyik képen látszik is, ahol Arnold kint állt a nagy púp tetején, hogy a közelében a vízen ott lebeg a H bója. Ezek a helyek sok szép halat adtak.


Arnold mögött jól látszik a bójaIsmét egy szép tőponty 12 kg-alA túra legnagyobb hala ez a csodálatos erős kagyló zabáló 14,7 kg-al


A túra során sok pontyot fogtunk és fantasztikus élményekkel gazdagodtunk. Jövőre biztosan visszatérünk, ha lehet többször is.
Mindenkinek nagyon sikeres horgászszezont kívánunk.
Baráti üdvözlettel: Géczy Krisztián, Tóth Arnold
Starbaits Team

SIGNAL BOJLIK ITT

Forrás: starbaits.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk