0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Decemberi methodozás nagy halakra, Börgöndpusztán

A Székesfehérvártól alig pár kilométerre lévő Sándor Horgászparadicsom 1-es számú, nagyhalas tavát választottuk a 2018-as év utolsó horgászatának helyszínéül, csapatépítés és esetleges halfogás esetén élő bejelentkezés miatt.
A tó méltán népszerű a helyi horgászok körében, de egyre többen érkeznek megyén kívülről is az uszonyosok miatt, melyek között nagy számban megtalálhatók a pontyok, amurok, időszakosan afrikai harcsák, csukák, dévérek és a tél igazi harcosai, a tokhalak, melyekből az utóbbi időben több 30 kg feletti példány is telepítésre került.

A horgászhelyek elfoglalása után izgatottan vártuk az első jelentkezőket a mielőbbi halfogás reményében, azonban be kellett látni azt, ami ilyenkor jellemző; hideg a víz, a halak sem táplálkoznak intenzíven. Annak ellenére, hogy a tóban több tonna nagytestű hal van, igen finnyásan táplálkoznak, az elmúlt napokban is csupán 1-1 szabályos, szájba akadt halfogásról számoltak be, néhány külsős mellett. Az első három órát megúsztuk érdemi történések nélkül, csupán lassú húzós beleúszások jelezték, hogy jó helyen keresgéljük a halakat. Az ilyen komótos húzásra, majd beejtésre teljesen felesleges lett volna bevágni, a korábbi tapasztalatokra hagyatkozva itt a tokok vagy nagyon óvatos pöcögtetős kapással jelentkeznek, vagy hirtelen botvivőssel. Utóbbit könnyű, előbbit kifejezetten nehéz megkülönböztetni egy testkapástól. Az első valamire való húzós kapásra sikerült halat akasztanom, melyről azonnal éreztem, hogy termetes, így kaptunk az alkalmon, 10 perc fárasztás után, Atti indított egy élő bejelentkezést a tó partjáról, először az Xfish, illetve az Xfish Feeder Fishing Brigade jóvoltából, melyet a linkre kattintva utólag is megtekinthettek:

Élő bejelentkezés video

A változatosság kedvéért ez a tok is külsős volt, így mind a fárasztást, mind a szákolást megnehezítette az, hogy a hátúszójába akadt a horog. Fél óra fárasztás után végül a horog kiakadt, a hal pedig angolosan távozott. Kár érte, érzésre 15-20 kg közti példány lehetett, no, de ilyen a horgász-szerencse. :)
Felszerelések terén mind a négyen hasonlót készítettünk, csúszóra szerelt method kosaras végszereléket. A kereső pecához, mindannyian lágy, de a nagyhalakra való tekintettel mégis gerinces botokkal horgásztunk. Ehhez én a Fine Carp feedereket és Power Fighter orsókat használom. Kellő lágyság és erő, ami ebben a cuccban benne van.


By Döme Team Feeder Fine Carp 390 + Power Fighter 6000

BY DÖME TEAM FEEDER FINE CARP 390
BY DÖME TEAM FEEDER POWER FIGHTER PRO 6000

A bekevert etetőanyagok és pelletek mennyiségét sem vittük túlzásba, inkább több ízűt és méretűt kevertünk egy-egy kis dobozzal.
Ezen a tavon egész évben eredményesen használhatók a büdös, májas, halas, tintahalas etetőanyagok és csalik, így eszerint kevertük az alábbi mixeket:

1. Haldorado Brutal Liver 200g
Haldorado Ördögűző 200g

2. Saját halas keverék 400g
Haldorado Ördögűző micro pellet 1/2 doboz

3. Bait tech G Green 200g
Atomix Fish G betain 200g

4. Aqua Garant Classic 2-4mm 200g
Aqua Garant Uni 2-4mm 200g

5. Aqua Garant Start 1.5mm 400g


Különböző csalogatóanyagok széles tárháza


Az etetőanyagok mellett a hideg vízben is jól működő aromákat próbáltunk, melyek között több édes is szerephez jutott, de leginkább, csak dísznek vittük magunkkal. Ami vonzotta a halakat az ismét a büdös, Bag’em Red Agressor, Red Krill, illetve Haldorado Fluo Essencia Chilis Tintahal volt. Ezekkel a kosarat nyomtuk, vagy fújtuk, kis mennyiségben.
Csalinak is a büdös ízvilág felé mozdultunk el, ezúttal nagy jelentősége volt a csalik méretének, melyek közül a kisebb 5-8mm-esek működtek, ezek közül is inkább a waftersek, illetve a kritikusan kikönnyített horgos pop-upok. Utóbbi esetben a horog hegye éppen csak karcolta a mederfeneket, a legkisebb uszonycsapásra is fellibbent.
A botjaink spiccét fürkészve folyamatos beleúszások mellett egy-egy kapást vettünk észre, melyre bizony azonnal reagálni is kellett ahhoz, hogy halat fogjunk. Ez Bencének sikerült a legjobban, két szép tokhalat szákolt neki apukája sikerrel. Az első 6-7 kilós, a második pedig 10.9kg. Mint kiderült ez Bence új rekordja is, ami szépen megdolgoztatta őt és Daiwa Ninja feederét is. Szerelékben neki egy egészen kicsi méretű Guru feeder kosár adta a halat, 1.5 mm-es Aqua Start pellettel megtöltve. Partra összesen ez a két tok került, mely ebben a hideg időben igazán felértékelődött, főleg azért, mert mindkettőt szájba akasztva sikerült megfogni tonhalas ízesítésű 8 mm-es wafters csalival.


Bence és új rekordja. Impozáns darab :)


A horgászhelyeink a 14-17-es helyek voltak, ahonnan kényelmesen meglehetett horgászni a nádfal tövét, a tó közepén lévő sziget oldalát, illetve a tó középvonalát. Ezen a horgászaton ez utóbbi működött jobban, az összes halat itt akasztottukannakellenére, hogy a sziget oldalát horgászva beleúszás beleúszást ért.
Az egész napos hideg és szél némi esővel a horgászatot nem tette igazán jó élménnyé, mégis, decemberben, csodálatos halakra horgászhattunk, ráadásként közülük párat sikerrel lencsevégre is kaptunk. Természetesen minden hal visszakerült éltető elemébe.


Kíméletes bánásmód és a C’N’R


Amíg be nem fagynak a vizek, érdemes kilátogatni az ilyen és ehhez hasonló tavakra is, ahol a nagy halsűrűség ellenére, nem annyira könnyű halat fogni, mint ahogy a laikusok gondolják… :)

XFISH
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk