0
Kosár
Belépés
Regisztráció
Szezonkezdő akció Thermo ruha akció
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Egy valóra vált álom

A feeder horgászok döntő többségét legjobban foglalkoztató kérdések egyike az, hogy hogyan lehet igazán nagytestű pontyot fogni. Személyes tapasztalatom szerint két faktor játszik döntő szerepet a kapitális pontyok megfogásában, melyek közül az egyik a helyszín, a másik pedig a felkészültség. Fontos megjegyeznem, hogy kapitális alatt nem a 10, de még csak nem is a 15 kilogramm körüli példányokra gondolok, hiszen ezekből jószerivel már minden második intenzíven telepített tóban él több tucatnyi, sokkal inkább a matuzsálemi korú, 20 kilogrammot közelítő vagy azt meghaladó testsúlyú egyedekre.Aki jól ismeri a magyar vizeket, az tudja, hogy kevés olyan van közöttük, ahol feeder bottal is reális esély kínálkozik igazán nagy pontyot fogni. A Harsányi Horgásztó viszont azon kevés tavak egyike, ahol mi, rezgőspicces horgászok is átléphetjük a bűvös, 20 kg-os álomhatárt. Tavaly jártam először ezen a vízen, mint utóbb kiderült, teljesen felkészületlenül, aminek egy nem várt betli lett az eredménye. Nagy csalódás volt ez számomra, de tudtam, hogy hol hibáztam, így alig vártam, hogy újra megkísérelhessem itt a pontyfogást.


Az utóbbi időben kedvencemmé vált keverék, mely Harsányban is fantasztikus fogásokat eredményezett!
Első lépésben a mikropelletre vittem fel a két aromát, majd egy kézi permetező segítségével elvégeztem a nedvesítést.


Mivel nem egyszerű helyet kapni e rendkívül népszerű tó partján, ezért a revansra pont egy évet kellett várnom. Csak úgy, mint legutóbb, az írás apropóját képző látogatásom során is Roland barátom kísért el, aki a tó egyik legjobb ismerője, hiszen tucatnyi 20, sőt 25+-os ponty fűződik már a nevéhez. Természetesen az ő iránymutatásait is szem előtt tartottam, amikor a bevetendő csalogatóanyagokon és a taktikán törtem a fejem, emellett számba vettem mindazokat az információkat, amelyeket az egy évvel ezelőtti látogatásom során tapasztaltam. Ezek közül két dolgot emelnék ki: az egyik, hogy valamilyen úton-módon ki kell kerülni a tó hatalmas dévéreit, a másik pedig, hogy folyamatosan és a lehető legpontosabban kell etetni a siker érdekében.Amíg a pellet pihent, addig bekevertem a két etetőanyagot, melyekbe a halolaj is került. Végül az elkészült pelletet és etetőanyagot összekevertem, és kész a kosaras keverék.


Az első dobások után végig a torkomban dobogott a szívem, hiszen nagyon szerettem volna legalább egy pontyot fogni Harsányban. Sajnos ez a reggeli órákban még nem sikerült, azonban amikor ráleltem a megfelelő csalira, nem kellett sokat várnom a kapásra. Már az első, épp csak 10 kg-os tükrösnek is rendkívül örültem, de amikor a fényképezkedés közben a másik orsóm fékje is felsírt, egyből éreztem, hogy nem akármilyen napnak nézünk elébe!


Etetésre kizárólag a Benzár Prémium Black Halibut Pelleteket és némi aprómagot használtam.


A horgászat csúcspontja azonban még hátra volt. Dél körül járt az idő, amikor a menetrendszerű, rakétás etetést követően a balos botom spicce meggörbült. Természetesen nem késlekedtem a válasszal és határozottan ráemeltem arra. A bevágás pillanatában elkezdett mocorogni a másik botom vége is, de ekkor még azt hittem, hogy csak a két zsinór volt túl közel egymáshoz és összeszedtem az egyikkel a másikat. Azonban a mocorgás hamar intenzív tekeredésbe ment át. Alig akartam elhinni, de gyakorlatilag egyszerre volt kapás mindkét boton! Innentől valódi csapatmunka vette kezdetét, melybe rajtunk kívül a szomszéd spori is bekapcsolódott, hiszen elkélt a segítség a szákolás során. Bő fél órás fárasztások után gyors egymásutánban került bölcsőbe két, egészen fantasztikus, bőven 20 feletti bajszos. Szavakkal nem lehet leírni azt, hogy mit éreztem ekkor. A mérlegelés során kiderült, hogy mindkét ponty új egyéni rekordot jelentett számomra, hiszen a töves 22,70 kg-ot, míg a tükrös 22,90 kg-ot nyomott. Horgászpályafutásom kiemelkedő pillanatai voltak ezek, hiszen nagy álmom volt belépni a 20+-osak táborába! Azonban a nap hátralevő részében sem unatkoztunk, hiszen sorra jöttek a szebbnél-szebb, rendkívül jó erőben lévő harsányi pontyok, melyeknek nagyon ízlettek a felkínált finomságok.


A halolajba áztatott halibut pellet remekül szelektált, hiszen mindössze egyetlen dévért fogtam vele!Persze, egy Bicolor Method Pop-up csalival még vonzóbbá lehetett azt tenni a nagypontyok számára.
Benzár Method Feedereim minden porcikája a távdobást szolgálja, mindemellett fárasztani is élmény velük!


A nap végére kellemesen elfáradtam és élményekkel telve kezdtem neki a pakolásnak. Jó volt megtapasztalni, hogy tulajdonképpen minden ült, amit elterveztem és a tökéletesen működő felsze
reléseknek és csalogatóanyagoknak hála egy fantasztikus horgászatban volt részem!

Alig várom, hogy újra megmérkőzhessek az itteni pontyokkal! Az eredményről természetesen be fogok számolni!

A harsányi pontyok menüje:

800 gramm Benzár Seria Method Black Halibut etetőanyag
800 gramm Benzár Seria Method Green Betaine etetőanyag
800 gramm Benzár Black Halibut Method Pellet
100 ml Benzár Bait Booster Fokhagyma&Robin Red
50 ml Benzár Bait Steam Fokhagyma&Robin Red
2 kupaknyi Benzár Bait Liquid Komplex Halolaj
Felszerelésem elemei:

390-es Benzár Method Feeder bot
Carp Expert Pro Cast Method Feeder orsó
0,20-as Carp Expert UV főzsinór
0,25-ös fonott dobóelőke
35 grammos Carp Expert Giant kosár
0,16-os Kamasaki Super Braid előkezsinór
8-as Maruto 8356-BD márkajelzésű horog


A CXP Pro Cast Method Feeder orsó tökéletes társa a botnak. Ezzel az összeállítással nem gond a 100 méter meghorgászása!A nap csúcspontja! Alig néhány másodperc telt el a két kapás között. Hihetetlen élmény volt!Fantasztikus halak lakják a tavat!Ő dolgoztatott meg a legjobban, hiszen közel egy órán keresztül birkóztam vele!


Forrás: Szabó Bence
energofish.hu
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk