0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Felkészülés a Method Feeder Országos Bajnokság 1. elődöntőjére

Ahogy a tavalyi évben, idén is a székesfehérvári Palotavárosi Felső-tó ad otthont az egyéni országos method feeder bajnokságnak, az elmúlt évhez képest néhány szabályváltoztatással, melyek közül a legfontosabbak:

- csak az etetésre szánt boton lehet fonott főzsinór vagy dobóelőke,
- az etetőanyag limit 8 liter, melybe a szemes anyag is beletartozik,
- a felhasználni kívánt csalik hivatalos 1l-es FIPS edényben el kell férjenek, azzal a feltétellel, hogy csali fajtánként maximum 1dl vihető be,
- az aromák száma nincsen korlátozva,
- tilos a damilos merítőfej használata illetve a halak szemgödrébe nyúlva azok kiemelése.

Fenti módosításokat figyelembe véve kezdtük meg idén a felkészülést az Xfish Feeder Fishing Brigade csapatában az év első versenyein még a Moby -Dick és a Kis-Bleró tavakon, természetesen a helyi adottságokat szem előtt tartva. Az elképzelt taktika csiszolgatásával, elsősorban a pörgős, 3-6 perces ütemes dobásokkal és kereső horgászatot gyakorolva próbáltuk uszonyos barátainkat kapásra ingerelni, többnyire jó eredménnyel. Tisztában voltunk azzal is, hogy minden víz más és más, így ahogy időnk engedte és Palotavároson is megkezdődött a versenyszezon, egyre több versenyre és közös edzésre gyűltünk össze barátaink társaságában a Felső-tavon. Ezeken a közös pecákon, mint ahogy az lenni szokott, más-más etetőanyagokat, távolságokat, horgokat, csalikat próbáltunk, de konzekvens következtetést annak ellenére, hogy egyszerre leültünk 10-en, kvázi „mini versenyre” az iskola felőli oldalon, túl sok mindent nem tudtunk meg, egyikünk sem tudott igazán jót horgászni vélhetően a hideg víz és az éppen csak ébredező halak miatt.
A Hofesz idén rengeteg kistestű 1-2 nyaras pontyot telepített a vízbe több alkalommal is, sok darabos 7 kiló feletti példány társaságában, így a helyiek körében a „púpos a víz a haltól” mondás terjed szájról-szájra, amit meg is erősítek, mint a tó egyik jó ismerője. Mégis, azt kellett megtapasztalnunk, hogy egyáltalán nincs haldömping, sőt… De nem rohanok ennyire előre.
Az idei évet a tavalyi év tapasztalataira hagyatkozva kezdtük meg, miszerint a lehető legnagyobb alapetetéssel nyitunk egy kiszemelt távolságon, amin aztán szisztematikusan horgászunk, de ez nem bizonyult célravezetőnek, se a 8 literes limit, se a fogható halmennyiség fényében. Sokkal inkább a mértékletes „kevesebb=több” elvet kellett követnünk, amit mindegyik versenyen tapasztaltunk is, ugyanis a halakat nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett egy helyben tartani. Abból a néhány csapatból kellett fogni párat, ami éppen a csalink körül úszott. Azon sem kellett meglepődni, ha az 5 órás versenyidőből bizony 2-3 óra is „üresjárat”, bizony sokan nulláztak a verseny végén, mégis a pálya sokkal kiegyenlítettebb lett a tavalyihoz képest, így bármelyik helyről lehet nyerni a szektort, de akár a tó 1 is ott lehet előttünk, ha jól megoldjuk a helyet.
Az év első komolyabb, 60 főt felvonultató versenye az I. Palotavárosi Method Feeder Elite Kupa volt, melyet Kiss Zoli rendezett igen értékes utalványokért és kupákért.


Zoli kitett magáért, ezekért a nyereményekért folyt a küzdelem


Ezen a versenyen az érdekeltségi körünkből négyen indultunk; Szabó „Bakter” István, Túri Pali, Gyimesi Bence és jómagam. Közülünk a helyhúzásnál nekem a 11-es, Palinak a 12-es, Bakternak a 17-es, végül Bencének a 41-es hely jutott a kalapból. Öröm az ürömben már ezen a versenyen (is), hogy Palival egymás mellett, egy szektorban küzdöttünk, amiből végül nekem jött ki jobban a lépés, szűk 7 kilóval megelőzve Őt. Ezen a napon ez tó 1-et ért, 39+ kg fogott hallal, melynek jelentős részét pontyok tették ki, viszonylag jó átlagsúllyal.
A tó középső helyein lehet jellemzően kiemelkedő fogásokra számítani, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján a 9-14 számmal jelzett stégek. Természetesen semmi nincs kőbe vésve, a kivétel itt is erősíti a szabályt. Pláne amilyen szeszélyes idén a víz…


Az ilyen darabos halak már jó súlyt nyomnak a mérlegen, de…… jellemzően kisebb, 0.5-2kg-os halakra kellett készülni


A taktikám részét a fent említett módon hajtottam végre vegyes, édes-gyümölcsös alappal, amire fokhagymás etetőanyaggal horgásztam rá. Nem bonyolítva a keveréket, Top Mix Economic Ready Eper-Málna kaját szántam az alapba némi maggal, a „rápeca” pedig Haldorado Ördögűzővel történt. Aznap maroknyi csapatunk minden tagja jól szerepelt, mindannyian szektor 3-on belül tudtunk horgászni, így bizakodva vártuk a következő, vasárnapi versenyt.


(Balról) Gyimesi Bence, Túri Pali, jómagam és Bakter


Másnap a Pappeca Királyi Method Kupa 1. fordulója zajlott szintén 60 fő részvételével.
A szektorba húzás hasonlóan pocsék, Pali a 2-es, velem egy szektorban (59-re húztam), Bakter 18, míg Bence 33, Atti 27, Dodó 37 triója egy szektorba sorsolt újfent… Fenti helyek figyelembe vételével az esélyesnek számító 59-es helyről sikerült a legtöbbet kihozni egy szenvedős, sok halat vesztős pecával, ami aznap tó 3-at ért.
A trióból Bence tudott szektor 1-et csinálni, ami a 33-as helyről igazi meglepetés volt abban az időben. Én a szombati sikereken felbuzdulva ugyanazt a matériát kevertem, míg Bence egy halas vonalat próbált, így a választása a Sonubaits palettájáról a Match Method Mix-re esett. Míg ő kereső pecával fogdosta össze a 22+kg halait, addig nekem szépen beállt az etetésre a hal, így 28+kg-val állhattam fel. Ezen a napon Balogh Kálmán nyert a szombati helyemről, 68+kg-val, míg a dobogó második fokára az a Csővári Tibi állhatott fel a 48-as helyről 29+kg-val, akinél egyenesebb, őszintébb embert, nem nagyon lehet találni manapság… Respect.


Aznap Kálmán (középen) abszolút 1, Tibi (jobbra) abszolút 2, míg nekem abszolút 3 jutott osztályrészül


Míg én fej-fej melletti küzdelmet vívtam a mindig baromi közvetlen Szabó Bencével, aki az Energofish Feeder Team csapatát erősíti, addig Kálmán, Tranker Balázzsal „vívott harcot” a 13-as helyről. Ők ketten tudtak vasárnap kiemelkedő 60-70 kilós fogást felmutatni. Persze ezt is, mint mindig, helyén kell kezelni. Nem elég a jó technika, a nagytestű, 10+-os halak megfogása az utóbbi idők telepítéseinek figyelembe vételével, sokkal inkább a mázli kategóriája, mint a tudatos nagyhal-fogás dicsősége.

A sorban következő és egyben az 1. elődöntőt megelőző utolsó, 60 főt felvonultató megmérettetés a Pappeca Királyi Method Kupa 2. fordulója volt vasárnap, ahol az egy szektorba sorsolás wodoo babájában még mindig benne volt pár tű, mert Bakter 52-es helyével majdnem szemben, a 14-es helyen ültem, míg Bence és Pali is „egymásra talált” a 42 és 47-es helyekkel.


Bence és a jó helyzetfelismerés jutalma; szépen görbülő bot jelzi a darabos halat


Összfogás szempontjából közülünk Pali hozta ki a helyéből a legtöbbet a maga 32+kilójával, ami arról a helyről várható is volt. Azonban neki is a kereső peca működött annak ellenére, hogy két távolságra, 30 és 45m-re is alapozott egyszerű büdös-halas Tímár mix kajával, Polip és Tintahal ízben, amire szintén ezzel a kajával horgászott rá.


Egyikünk sem tétlenkedett, előbb Pali,…… majd Bakter terelte szákba az első halakat.Vegyes méretű, de annál egészségesebb halak


Mint látható, hétről hétre igyekszünk a lehető legegyszerűbb kajákat összerakni, mint ahogy Pali példája is mutatja, a legolcsóbb gyári etetőanyaggal is lehet jó eredményt horgászni, megfelelő technikával és ütemmel. Ezen a napon neki a kis alap, mindössze 4-5 method kosaras dobás hozta meg a sikert, és a szisztematikus 4 perces dobálás. Az eredményeink a következőképp alakultak a szektorokban: Bakter 12, Pali 5, Bence 6, nekem pedig 2 lett a vége, így az év eleje óta tartó versenyeken elért eredményeink alapján mindenképpen bizakodtunk a jó szereplésben az első elődöntőn, ahol Dodó és én indultunk el, alig egy héttel később.

Imi / Xfish Feeder Fishing Brigade
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk