0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Élménybeszámolók

Hideg vizek bonnyai torpedói

Bonnya és a Bonnyai tavak, még a környéken élőknek sem mindenkinek cseng ismerősen, pedig Somogyország szívében egy félreeső kis település határában található, egy igazi kis ékkő a Somogyi-dombságban. A tógazda nagy gonddal építi-szépíti a 2015-ben, a nagyközönség előtt is megnyitott horgásztavakat.

Csodaszép lankás táj ameddig a szem ellát, kulturált és rendezett környezet jellemzi a Bonnyai tavakat. A három tóból álló tórendszer egyik tava bár felújítás alatt áll, a másik kettő is ad horgászélményt bőséggel. Ezek közül az egyik favoritom a 2-es tó, mely igazi horgászcsemegének mondható. A tavat több tucat lénai-, és vágó tok lakja - a változatos halfauna mellett -, több is 10 kg feletti súllyal büszkélkedhet.


2-es tó (balra) gát felőli oldalán foglaltunk helyet


A lehűlő víz, feladja a leckét a horgász számára. Már nem olyan sikeres a kedvenc nyári csali, etetőanyag, már nem jön be a meleg vizes "nagyhalas" tuti tipp. Ilyenkor bizony el kell gondolkodni azon, hogy mi az amivel a bajuszosokat horogra lehet csalni, mi az ami a lassuló táplálékfelvételük során is elcsábítja őket.

Az őszi időszakban elég sok lehetőségem volt, hogy megpróbáljam a legjobbat kitalálni különböző típusú vizeken és erre jó lehetőséget adtak a telepített tavak, a Balaton vagy éppen a Dráva.
Mivel a horgászat megejtésekor a Balaton Baits még nem rendelkezett "echte" hideg vízi etetőanyaggal - azóta már ez a probléma is megoldódott és mindjárt egyből több ízben -, így azzal kellett kísérleteznem, amim volt.

Ahogy azt az írásom elején is említettem, nagy favoritom a bonnyai 2-es tó és nem titkolt szándék volt az sem, hogy tokot fogjunk! Annál is inkább, mert páromnak, Andinak még nem sikerült akasztania egy vérbeli bonnyai cápát. A feladat tehát adott, hiba lehetőség: nulla!

A Balaton Baits Standard szériájának method etetője volt az alap, epres ízesítésben. Ehhez jött a nyári melegekben már jelesre vizsgázott De Luxe sorozat Prime methodja. Az ezáltal kapott egyveleg egy fűszeres, halas, gyümölcsös íz-, és illat világot alkotott. Őszintén szólva kellően érdekes elegy a kettő, de valamiért mégis jól működik.


Az etetőanyag és kiegészítői


Az így kapott keveréket szárazon összekevertem, de előtte további finomságokkal turbóztam fel. Elsőnek a BB alapanyag családjából 1-2 marék bogármix-szel dúsítottam.


1-2 marék bogármix


Ehhez jött úgyszintén 1-2 marék epres mikropellett, bízva abban, hogy esetleg az etetésre téved néhány ponty és így ők is találnak pár falatot, még ha kicsit késve is érkeznek.


Egy kevés epres mikorpellet


Az egészet szárazon összekevertem, majd vízben oldott BB CSL Liquid-del további csalogató hatást próbáltam elérni.
Lehűlő és melegedő vizekben előszeretettel használok CSL-t (kukorica csíra likőr), de a Baits-szes, egy igazán tömény, melasz szerű állagával vízben oldva, de akár még dippelni is kiváló!

A csali egy szem Prime volt, egy Pup-Up golyóval kikönnyítve, Prime-al dippelve.


Prime-ba dippelt csaliA bevetésre kész finom falat


A horgászat megkezdésekor az első dobás után kiakasztott zsinórklipsszel igyekeztünk ugyanarra a helyre visszajuttatni a végszereléket. Hideg víz lévén csak 5-6 kosár alapozó etetést végeztünk, mielőtt az előke is felkerült volna a készségre. Ilyenkor már sokkal inkább a tartalmas kaja és a koncentrált etetés értékelődik fel jobban, mintsem a nyári időszakban a nagy mennyiségű csalogatóanyag.
Az alapozó etetés végeztével, megjelöltük a főzsinórt, hogy egy esetleges fárasztás közbeni kirohanás alkalmával, ha ki kell akasztanunk a klipszből a damilt, következő dobás alkalmával is vissza találjunk az etetésre.


Kiakasztott zsinórklipszes horgászatnál, jó szolgálatot tehet egy zsinórjelölő filc


Végre megkezdtük a horgászatot és vártuk az első jelentkezőt. Közben néztem a többi sporit, hogy milyen szerencsével járnak, de tapasztalnom kellett, hogy a változékony idő és a hideg sajnos a halak kapókedvét is negatívan befolyásolja.

Ilyenkor jó az, ha olyan helyen horgászunk, ahol a kapásra várás ideje alatt is gyönyörködhetünk a tájban. A domboldalon még mélán legelésztek a tehenek, talán ők is sejtették már, hogy nem sokáig tart a zöld pázsitos lakoma. Számolni kezdtem őket, hisz más teendőm nem nagyon volt, legalábbis a halak felől nem. Szerencsére nem értem a végére, hisz jelentkezett az első kapás.
Nem akarta lecsavarni a botot a tartóról, nem volt füstölős, csak amolyan kis szerény érdeklődő.


Kapásra várva


Egy nem túl nagy potyka volt a kíváncsi lakmározó, de örültem neki, hisz ilyen időben felértékelődik a kapások jelentősége és örülni kell nekik is!

Hasonló kaliberű versenyzők neveztek be egy-egy vízparti retúrra, hisz mind visszanyerte szákolás után a szabadságát. Nem is nagyon zavart sem a méret, sem az, hogy hányan kerültek matracra, sokkal inkább annak drukkoltam, hogy páromnak meglegyen a hőn áhított tok, amiért jöttünk.

Kicsivel később, jellegzetes tok kapással jelentkezett meg a nagy Ő párom botján. Először keszeghez hasonló rezgések voltak tapasztalhatók a spiccen, ahogy kerülgette a Prime-ot, farkával fel-fel keverte a fenéken levő etetőanyagot. Egyszer csak aztán sikerült felszippantani a csalit, ekkor már látványos kapást produkált! Kezdődhetett a harc!
Andi arcáról sugárzott az öröm és az izgalom egyszerre. Szinte biztosak voltunk benne, hogy tok lesz, de amikor fárasztás közben kiugrott a vízből és rázta a fejét, Andi pedig szakadatlanul fárasztotta, csak annyi jutott eszembe... hát ki az a Jeremy Wade?!

Az én kis hősöm, a küzdelem után sikeresen partra segítette álmai cápáját, hogy elkészülhessen a nagy fotó!


Egy bonnyai cápa


Így már maximálisan elégedettek lehettünk a horgászattal, hisz a hideg víz ellenére sikerült néhány bajuszost horogra csalni és egy álom is beteljesült!

A megfelelő technikával, koncentrált etetéssel és kiváló alapanyagokkal sikerrel zártuk a napot. Aki teheti és lehetősége engedi, látogasson el egyszer a Bonnyai tavakhoz, hisz kivételes horgász élményekben lehet része.
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk