0
Kosár
Belépés
Regisztráció
0
Évindító akció Crazy camping akciók
Van egy cikkem, feltöltöm most!
Pergetés

Késő őszi pergető finomságok

A késő ősz és a kora tél a pergetők kedvenc időszaka. Ekkor sok lehetőség adódik, lehet nagyhalas vonalat, vagy az általános vonalat vinni, de ott vannak a pergető finomságok, mikor a könnyedebb felszereléssel az apróbb ragadozókra vadászunk.A késő őszi időszak sikeres csalija a plasztik.A felszerelésünk minden elemét össze kell hangolnunk, így mindent a lehető legfinomabbra kell állítanunk.


Mitől finomabb egy pergető felszerelés? Nos, ez a felszerelés minden elemét érinti a csalitól egészen s botig, azonban mégis itt is vize válogatja, hol finom egy felszerelés. A nagyobb folyókon, a sodrás miatt kicsit durvább felszerelést kell alkalmazni, de a csali mérete itt is aprónak mondható. Induljunk, hát ki, a csali méretéből.


Egy finomabb bottal a nagyobb kövesek is sikeresen becsaphatók.Az egyik UL. célhal a kősüllő, amely ebben az időszakban nagy bandákba verődve vadászik. Nem véletlen, hogy népies nevén Bandár nevet is bitorolja.Egy jól megválasztott finom pergetőfelszereléssel, a kisebb sügérek fogása is élményszámba megy.


A finomabb pergetést - vagy beszélhetünk Ul pecáról is – elsősorban a csali mérete teszi finommá, példának kedvéért, egy 5 centis méretű plasztik már kicsinek számít, persze ez horgásza is válogatja, de számomra itt a vízválasztó, hogy finomabb horgászatról beszéljünk. Az apróbb csalik nem csak apró ragadozót jelenthetnek, hanem például olyan ragadozókat, amelyek az apróbb csalihalakkal táplálkoznak, például a kősüllő a kisebb szája miatt ebbe a csoportba tartozik, de említhetjük a sügért is, amely eleve apróbb mérete miatt tartozik ebbe a csoportba. Még ide lehet rakni egyébként a domolykót és a jászkeszeget is, amely általánosan az apróbb táplálékokat részesíti előnybe.


A jigfejek formáján kívül, a horog szárának vékonysága is fontos, illetve nagy segítség a pici kampó a súly mögött, ami segít a plasztik tökéletes rögzítésében, anélkül, hogy a plasztikot nagymértékben rongálnánk.A fej formája is segítség lehet a plasztik könnyedebb vezetéséhez.


A késő őszi apróbb csalik közül a legjobban a plasztikcsalik, amely a már mélyebb vizekbe húzódó ragadozók horgászatára lehet kiváló.


Egy jó jig fejre nem túl bonyolult feltűzni a csalit.Van választék az egészen apró és nagyobb, de finom jig fejek között.Nem csak a gumihalak, hanem a twisterek is kiválóan alkalmasak a feladatra.


Ehhez kell sorban egy megfelelő jig fej, amely a plasztik méretéhez kell igazodjon. Általánosságban a horog öblének a csali egyharmadánál, maximum feléig kell érjen. A lényeg, hogy ne roncsuk el vele a plasztik mozgását. A jig fej súlya már a vízhez kell igazodjon, el lehet akár súly nélküli változattól, az akár 10 grammos vagy nagyobb súlyig, itt az adott helyzet mondja meg mekkora méret kell.


A zsinór kérdésben a mai modern fonottzsinórokban is van már vékonyabb típus, amely kiváló na feladatra, ez mellett a monofil is ott van egy kiváló lehetőségként.Az orsó kérdés nem bonyolult, leginkább 2000-es vagy kisebb méret megfelelő, de ha valai szereti a nagyobb orsókat akkor lehet akár 4000-es méret is. A megbízható fék azonban már nagyon fontos szempont a választásnál.A Perch Blade egy olyan pergetőbot, amellyel az apró csalikat kiválóan tudjuk vezetni, és persze dobni is, ennek ellenére nem fog szégyent vallani egy nagyobb ragadozó esetében sem.

Nagyon fontos és sarkalatos kérdés a bot, itt olyan botot kell válaszunk, amely az apró csalihoz is kiváló, ehhez finom érzékeny bot kell, amely, ha kell rejt megfelelő erőtartalékokat is. Erre kiváló az L&K Perch Blade, amely az apró. wobblerek mellett bármely kisebb csali vezetésére kiválóan alkalmazható, és pont az említett kisebb ragadozók horgászatára lett kitalálva és az évek során tovább fejlesztve. Ez a bot ráadásul valóban olyan erőtartalékokat rejt a gerincében, amellyel nyílt terepen akár 10 pluszos halakat is szákba terelhetünk.


Nem kérdés, melyik csali a finompecára hangolt. Azért a nagyobb Floating Shad is sokszor tart meglepetéseket.Még egy fontos elem a felszerelésben a kapocs! Amely könnyű, de erős kell, hogy legyen, lehetőleg nem legyen fényes, és persze mindeznek mellett a lehető legkisebb.Sok hasonló élményt minden finompergető horgásznak!


A hasonló finomságokkal, nagyon sok helyen élményhorgászatban lehet részünk, és ott van ebben is a nagy hal ígérete, amely sokszor meglepetésként szokott érkezni, de nem árt a legnagyobb halakra is felkészülni.

Lukácsi Béla
Forrás: energofish.hu

A termékeket itt tudod megrendelni:
L&K Perch Blade Ul Pergető Bot
L&K Floating Shad Gumihal
   0   0 Ft Megrendelem
A kosár tartalma:
Kosár
Vásárlás folytatása Tovább a pénztárhoz
Az oldal böngészésével elfogadod, hogy cookie-kat használjunk, amiket jobb szolgáltatás nyújtás érdekében használunk fel. További információk